hjcss9fs 1507032555 613x367.8 3 0Сьогодні, 18 грудня, на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради було прийнято рішення про схвалення змін до переліку об’єктів, видатки на які у 2018 році будуть проводитись за рахунок коштів бюджету розвитку міського бюджету міста Львова. До розподілу є 1 млрд 490 млн гривень, інформують у прес-службі ЛМР.

«Процес формування пропозицій до переліку об’єктів був непростий. Ми спробували врахувати пропозиції головних розпорядників коштів, депутатів, представників тих напрямків, які нам потрібно зреалізувати у 2018 році. Насправді бюджет розвитку на 2018 рік менший, ніж ті показники, що були затверджені у 2017 році: до розподілу ми маємо 1 млрд 490 млн. Повинна наголосити на тому, що ПДВ на ті видатки, які ми будемо брати до кредиту з ЄБРР, станом на сьогодні є не враховані. Також ще не враховані пропозиції на видатки наших найбільших комунальних підприємств, які будуть розглядатися пізніше. Пізніше тому, що станом на сьогодні ми не знаємо, який буде залишок коштів по загальному фонду і бюджету розвитку, який буде сформований станом на 1 січня.

У 2018 році ми визначили такі напрямки:

Громадський бюджет, який складає 25,7 млн гривень – це один з найбільших бюджетів серед міст України. Вже є визначені переможці і, я думаю, якщо цих коштів не вистачить, то ми впродовж року дофінансуємо ті об’єкти, які потрібно завершити.

Департамент гуманітарної політики, що включає у себе всі профільні управління. Загальна сума: 175 млн. З них 27,8 млн піде на будівництво та ремонт закладів дошкільної освіти, також ми передбачаємо у цьому році кошти для завершення всіх робіт по створенню соціального гуртожитка і реконструкції приміщення Центру «Джерело». Якщо говорити про дитячі дошкільні навчальні заклади, то минулого року відкрили 25 груп: це в середньому 750 діток змогли піти в дитячі садочки. Ще 5 млн передбачено на обладнання у кабінетах фізики, хімії і біології; 2,3 млн - на придбання обладнання для освіти; 27 млн виключно для придбання обладнання установ охорони здоров’я.

Також ми спробували об’єднати всі видатки, які йдуть на розвиток спорту. Це є велика сума: 75,7 млн. Сюди входять спортивні зали в школах, спортивні майданчики, також передбачено 5 млн гривень на проектно-кошторисну документацію і початок робіт щодо спортивного комплексу на Сихові. І ще 1,5 млн гривень - на басейни.

Також ми виділяєм кошти на департамент розвитку, що включає у себе всі галузі культури, туризму, охорони історичного середовища і також департамент містобудування. На реконструкцію і реставрацію театрів буде близько 6 млн гривень; на ремонт бібліотек – понад 6 млн гривень; на капремонт приміщення медіатеки на пр. Червоної Калини – 2,3 млн гривень. По охороні історичного середовища пріоритетними напрямками будуть реставрація і ремонт балконів, храмів, фасадів пам’яток архітектури. Також передбачено 5,3 млн на початок робіт по нашій будівлі, яка є на балансі Агенції ресурсів по вул. Галицькій, 15. Цих коштів є недостатньо, але впродовж року ми будемо намагатися дофінансовувати.

Передбачаємо 21 млн гривень на благоустрій парків. Додатково на «Шевченківський Гай» виділяємо 4 млн гривень, на парк Богдана Хмельницького – 2 млн гривень, на пам’ятник Небесній Сотні два розпорядники мають в загальній сумі 15 млн гривень. Відповідно, на розробку багатьох детальних планів територій – ще 1,5 млн гривень.

Дуже складним питанням було формування видатків по ЖКГ. Я хочу звернути увагу, що це є продовження, будівництво, капітальний ремонт наших доріг – 321 млн гривень (вул. Замарстинівська, Пластова, Двірцева, Чернівецька, Білогорща і два шляхопроводи по вул .Шевченка-Ковча та вул. Головатого-Сулими, а також продовження і завершення робіт по вул. Личаківській та завершення робіт по трамваю на Сихів).

Вперше за багато років ми передбачили 40 млн гривень на ліфти. Пропозиції були значно більші, але ми змогли віднайти тільки цю суму коштів: на будинки ОСББ – 2 млн гривень, а 38 млн гривень передбачені по програмі на комунальний житловий фонд. Я думаю, що надалі ці кошти будуть розподілені між балансоутримувачами, тобто по районних адміністраціях. На ремонт житлового фонду – 32 млн гривень.

На інженерні мережі є значні видатки: водопостачання, теплопостачання, каналізування, вуличне освітлення.

Є кошти, закладені на оновлення транспорту: 150 млн на придбання автобусів і трамваїв і 8,9 млн – на придбання автомобільної техніки: міська пожежна машина (5 млн гривень), техніка для ШРП (Галицький – 1 млн; Франківський – 1 млн; а інші райони по 500 тис. гривень)

Ще 162 млн гривень передбачено на районні адміністрації: на кожну по 27 млн гривень. Вперше ми закладаємо кошти на утримання і ремонти дитячих майданчиків – 1,7 млн.

Дуже важлива інформація по організації робіт по твердих побутових відходах, тобто кошти є на двох розпорядниках: ЛКП «Збиранка» та ЛКП «Зелене місто», яке в рамках кредиту ЄБРР буде проводити відповідні роботи.

Також ми розписали наші видатки і по Рудно, Винниках і Брюховичах», - зазначила директор департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Ірина Кулинич.

«У нас сьогодні засідання бюджетної комісії. І щоб виходити на бюджетну комісію з чіткою позицією виконавчих органів міської влади, ми повинні сьогодні фіналізувати нашу працю по переліку об’єктів, які будуть фінансуватись в 18-му році. Наступний крок – це робота з депутатським корпусом, з фракціями, з комісіями, і фіналізування на сесії міської ради. Ми врахуємо всі зауваження, у середу ми ще раз зберемося на виконавчому комітеті, всі пропозиції фіналізуємо, і вже на сесію будемо виходити зі збалансованою позицією. Але ми після закінчення року, коли будемо мати розуміння по вільних залишках, в січні місяці зможемо зробити коригування», - сказав Андрій Садовий, міський голова Львова.