847418У соціальній мережі facebook гостро обговорюють ситуацію з алкоголем, який разом з продуктами харчування намагалися передати українським військовим на передову волонтери. Про це йдеться в заяві Прес-центру Синодального управління військового духовенства.

«З початком війни на сході України, яку розв´язала Росія проти нашої країни, постала велика армія волонтерів, котрі ціною подекуди навіть власного життя, опікуються українськими військовослужбовцями.

Починаючи з 2014 року, багатотонні перевезення гуманітарного багажу наводнили прифронтові території. Багато нужденних, котрі потерпають від гуманітарної кризи, а також вимушених біженців, змогли в певній мірі поповнити свої запаси речами першої необхідності та продуктами харчування. Також і військові, котрі перебувають в особливо некомфортних умовах, в бліндажах та окопах, змогли хоч якось відчути домашній затишок та теплу підтримку всього населення України. Армія волонтерів заслуговує на всебічну підтримку та повагу.

Проте усім нам слід пам´ятати, що умови війни є екстраординарними, тому й вимагають особливих умов та правил, дотримання яких зможе у більшій мірі уберегти життя та здоров´я тих, хто перебуває на полі бою. 

Згідно розпорядження Голови СУВД митрополита Іоана (Яременка), передача та вручення спиртних напоїв, у тому числі церковного кагору, військовими священиками в зону проведення антитерористичної операції для військовослужбовців та цивільного населення є недопустимим. Капелани, котрі перебувають з військовими на Донбасі та звершують для їх потреб церковні молитви та богослужіння, зокрема Божественну літургію, самі в змозі забезпечити богослужбові потреби у вині.

Нагадуємо, що вживання спиртних напоїв згідно Військового Статуту є недопустимим і для військових, і для капеланів. Також згідно чинного законодавства за розпивання пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв у ході проходження служби, військові обкладаються штрафом, або арештом.

Закликаємо усіх військових священиків та волонтерів дотримуватися Закону України та правил, визначених Статутом Збройних Сил України», - йдеться у заяві.