unnamed1251531Вчора, 31 січня, у Львові суд зобов'язав інтернет-магазин "МodnaKasta" надавати інформацію на сайті українською. Про це повідомив громадський активіст та голова ГО «Незалежні» Святослав Літинський на своїй сторінці у Фейсбук.

Власником компанії є Андрій Логвін, колишній депутат Київради від Об'єднання "Самопоміч". Його інтернет-магазин вже впродовж 6 років, незважаючи на численні звернення, відмовляється зробити переклад сайту державною мовою.

"Починаючи з 2012 року багато різних споживачів зверталося до них, з проханням надавати інформацію про товари українською мовою. Щоразу вони казали, що ще от трохи, ще почекайте шість місяців. Ми працюємо…

Маючи таку неприємну історію спілкування, спробував в них отримати інформацію про характеристики товару, на який мене перекинула їхня реклама, мені відмовили, я вирішив захистити своє право в суді.

Наразі це одне з найбридкіших спілкувань, яке мав. Відчуття, як від спілкування з мажорами, які вважають тебе нижчою кастою. Телефонне спілкування 
— приїжджайте в Київ, ми вам все пояснимо
— давайте скайпом чи телефоном, мені добу їхати в Київ та назад

Наведу деякі їхні аргументи в суді, як я їх запам’ятав та зрозумів (МК — представник Модної Касти).

1. МК: Ми маленька компанія, не маємо можливості перекладати...
Факт: modnaKasta, виручка 39 млн дол за 2013 рік. Обіцяє зробити переклад сайту з 2012 року.

2. МК: 80% українців говорять російською мовою.
Факт: За переписом 2001 російську мову визначили як рідну 29,6 %, за опитуваннями 2017 року Розмовляють вдома російською 27% громадян. Тобто прибріхують мінімум на 50%.
3. МК: Ми лише за розвиток, тобто відродження української мови... Але потреби надавати українською мовою інформацію про товари не маємо. Тобто вони реально вважають, що українська мова є мертвою, та потребує не підтримки, а саме відродження….
4. МК: Ви [Святославе], насправді, не мали наміру щось в нас придбавати, тому ваші звернення [маю намір придбати, дайте інформацію про товар українською] ми не сприйняли серйозно.
І наступна теза
4.а. МК: МИ ЗАВЖДИ НА ЗАПИТ НАДАЄМО ІНФОРМАЦІЮ ПРО ТОВАР українською мовою.
...... Тут я вже був просто шокований когнітивним дисонансом (коли дві зовсім протилежні думки співіснують в одній голові).
5. МК: Так, наша відповідь [надіслана після подання позову] не містила запитуваної інформації, теж ми надіслали її не у визначені законом терміни.
Але все ж вимогу "визнати неправомірними дії щодо ненадання українською мовою інформації про товари" вважаємо надуманою.
6. modnaKasta долучила до позову ДВА ДЕСЯТКИ сторінок з моєю біографією, громадською діяльністю, публічними виступами, скріншотами відео.

Суд встановив — визнати неправомірними дії щодо ненадання українською мовою інформації про товари, зобов’язати модну касту надавати таку інформацію.

Цікаво, чи Вища Каста далі буде оскаржувати моє право на отримання інформації про товари українською мовою в апеляційному суді? Готовий закластися, що буде. Їхнє зверхнє ставлення лише переконало мене в цьому", - йдеться у повідомленні.