boykoСучасна стратегія Польщі – повернення східних кресів? Якщо так, то це дорога до війни між Україною і Польщею!

Коли б мені хтось ще 10 чи 15 років тому сказав, що в Польщі знову почнуться зневажливо і вороже ставитися до українців, я б ніколи не повірив. Зараз сучасна польська політична еліта, яка знаходиться при владі, відверто пропагує ненависть до України і українців за прикладом Сєнкевіча "Вогнем і мечем". Методом, який все виправдує - "ku pokrzepieniu serc".

Очевидно, що метою правлячої політичної еліти є утриматися при владі. Але, вони розбудили вже давно поховану ненависть між українцями і поляками, яка свого часу переросли у сумнозвісні події перед Другою Світовою війною, про яку і згадувати не хочу. У світлі всього виглядає, що мав рацію Черчіль, коли казав, що "головний урок історії полягає в тому, що людство нічому не навчається". Прикро визнавати, але це реальність, у якій живемо.

Чому це пишу? Тому, що мені є страшенно прикро з цього, бо провів у Польщі 6 прекрасних років студій, пізнав чудових людей, здобув багато друзів. І зараз, таке враження, що все сиплеться, бо побутові настрої у Польщі між українцями і поляками реально змінюються до гіршого, коли взяти пропаганду. Локальні лідери та частина інтелігенції пробують опиратися цьому, проте безуспішно.

Страшенно прикро, що ці настрої підтримує немала частина католицького клиру в Польщі. Прошу Господа про просвічення та розум, а сам надіюся, що здоровий глузд та почуття обов'язку перед майбутніми поколінням візьме верх.