1 51947653 234600777419801 5597864828040380416 nВ Уряді вирішили газову проблему багатьох українців.

З початком зими споживачі газу, чиї будинки не були обладнані лічильниками здивувались платіжкам – сума нарахувань за газ збільшилася майже в три рази. Це сталось через позов облгазів до Верховного суду. Верховнйи суд скасував Постанови Уряду №203 та №204 від 23 березня 2016 року про норми газу для населення без лічильників: норма в 3,3 кубометра на людину в один момент перетворилася на 9,8 кубів.

Це болісно вдарило по гаманцю мільйонів споживачів, які не встигли встановити лічильники газу. Несправедливість ситуації поглиблювалася тим, що абсолютна більшість людей бажали встановити прилади обліку і розраховували на те, що оператори газорозподільчих мереж встановлять лічильники газу до кінця 2018 року. Проте терміни реалізації програми були подовжені до 2021 року і 1,3 млн. домогосподарств опинилися перед необхідністю або чекати три роки на лічильник, гарантований державою, і платити більше за новими нормами, або встановлювати його за власний рахунок.

Реакція Уряду

30 січня 2019 року відбулося засідання Кабінету міністрів, під час якого Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман оголосив про повернення до справедливих норм споживання газу.

"Ми повертаємося до тих норм - була 3,3 куб. м газу на одну особу на місяць буде 3,29 - на 0,1 менш,». – заявив він. – «І в такий спосіб, щоб люди платили згідно зі справедливим обсягом, а не завищеним".

Проте зменшення норм споживання лише знімає соціальну напругу і відтерміновує вирішення проблем, які існують на даний час в газовій сфері. Тому Уряд прийняв ще одне рішення і зобов’язав Нафтогаз унеможливити корупцію та забезпечити 100% облік газу.

«Всі мають бути зацікавлені у тому, аби рахувати – хто і скільки споживає реально. Саме тому ми будемо рекомендувати НАК «Нафтогаз України» забезпечити громадян лічильниками. Тоді ми будемо точно знати, хто скільки споживає,» - наголосив Володимир Гройсман.

Чиїм коштом?

Наразі в Україні налічується понад мільйон домогосподарств без газових лічильників. Законодавством передбачено, що їх встановленням повинні займатися оператори газорозподільчих мереж. З 2010 року по сьогоднішній день фінансування відбувається виключно за кошти тарифу за послуги розподілу природного газу. Але Закон України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" передбачає також інші джерела фінансування.

Облгази на сьогодні пропонують лише одну альтернативу – встановити лічильник за рахунок споживача. Однак Уряд пропонує інше рішення. Щоб витрати не лягли на плечі простих людей він скористався своїм правом акціонера компанії і рекомендував НАК «Нафтогаз України» зайнятися цим питанням разом з операторами газорозподільчих мереж.

Ціна питання

За словами міністра енергетики України Ігоря Насалика, встановлення індивідуальних вузлів обліку газу, спожитого у побуті, може обійтися НАК  "Нафтогаз" у близько 2,5 мільярда гривень. "Назвати точну суму складно, оскільки йдеться про майже 3,3 мільйона споживачів", - зазначив міністр.

Проте це реалістичний шлях зменшення кінцевого навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів. Ідею Уряду щодо встановлення лічильників за кошти "Нафтогазу" також підтримала НКРЕКП, а Мінекономрозвитку доручено врахувати витрати Нафтогазу у фінансовому плані компанії на цей рік.

"Газовики один на одного списують обсяги газу. Щоб ніхто нічого не крав, потрібен облік. Це завдання того, хто постачає і виробляє газ. Тому в кожному домогосподарстві за рахунок Нафтогазу має бути встановлений газовий лічильник. Кошти на це мають бути закладені у фінансовому плані Нафтогазу на 2019 рік", – підкреслив Прем’єр і доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості України вести жорсткий контроль виконання рішення Уряду НАК «Нафтогаз України».