234567898765У Львові почав працювати найбільший в Україні завод із виробництва сучасних шафових газорегуляторних пунктів (ШГРП) під назвою "RGC Production".

Історія RGC Production розпочалася, як прагнення до змін та перетворень. У 2017 році стартувала програма корпоративного навчання працівників газорозподільних компаній, котрі працюють під брендом Регіональної газової компанії.

Для цього було обрано 50 людей з 19 газорозподільних компаній всієї країни. Впродовж декількох місяців вони проходили навчання за напрямком фінансів та менеджменту у провідних бізнес-школах: Львівській та Києво-Могилянській. За підсумками їхньої роботи розробили 11 проектів. Два найкращих – повинні були реалізувати. Один з яких - RGC Production.

Саме цей проект отримав більшість голосів газорозподільних підприємств, котрі працюють під брендом РГК. Виробничим майданчиком став колишній ремонтний цех «Львівгазу». Інвестиції в проект склали 25 млн грн, а період виробництва з нуля до першої партії продукції склав лише 6 місяців.

Шафові газорегуляторні пункти – це ті самі жовті скрині з написами «Вогненебезпечно! Газ!». Вони підтримують тиск газу в мережах на тому рівні, котрий необхідний для споживачів. За жовтою шафою приховане обладнання, котре підтримує постійний стабільний тиск газу, відповідно запобігає стрибкам тиску газу.

098765433456

 

 

 

 

 

 

 

 

В ШГРП тиск газу понижується до рівня, прийнятного для клієнтського обладнання, а це газові плити, котли, водонагрівачі. Рівень тиску має бути однаковим, для аби прилади споживачів працювали коректно.

Також газорегуляторні пункти – виконують роль запобіжників у випадку критичних перепадів тиску. Якщо тиск в мережі значно знижується - спрацьовує запірний клапан і подача газу призупиняється. Так само при підвищенні тиску. Стрибок або компенсується, або скидається.

Крім того, на старих газорегуляторних пунктах систематично відбуваються витоки газу, а із новим і сучасним обладнанням втрати менші. Деякі європейські редуктори здійснюють зниження тиску газу без втрат і переходять до скидання газу тільки в аварійних ситуаціях.

Як розповів начальник виробництва ШГРП "RGC Production" Роман Федунь, у найближчі роки в Україні необхідно замінити майже 20 тисяч ШГРП, котрі вже вичерпали термін експлуатації.

Близько 50% усіх необхідних деталей для ШГРП виготовляють на заводі. Решту купують закордоном, тому що в Україні подібне обладнання навіть не виготовляється. Наразі для виробництва комплектуючих завод має найсучасніше в Україні обладнання та планує з часом повністю перейти на власне виготовлення усіх деталей для ШГРП.

Виробництво шафових конструкцій

На заводі паралельно відбуваються два процеси виробництва - виготовлення зовнішніх шафових конструкцій та виробництво самого газорегулюючого обладнання

7654324567
Плазморіз

 

 

 

 

 

754566778648 1
Листогин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спершу листи металу передають на плазморіз, де відповідно до заданої програми відбувається розкрій та порізка металу. Далі на листогин – з його допомогою здійснюються потрібні загини металу на дверях, верхній, і бокових частинах шафи. А вже після цього відбувається зварювання шафового корпусу.

Виробництво газорегулюючого обладнання

Спочатку, на спеціальних станках здійснюється порізка всіх внтурішніх металевих елементів до потрібних розмірів.

98764567

 

 

 

 

 

66475869568

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Далі усі дрібні заготовлені елементи зварюються роботом. На виробництві ним пишаються та називають ядром нового заводу. Робот вітчизняного виробництва зварює деталі в рази швидше, аніж це можуть зробити люди, хоч повністю замінити зварювальника не може і потребує розумного керівництва. Після зварювання роботом усі вузли проходять гідравлічні випробування під високим тиском.

Очистка, фарбування і запікання

По завершенню виробництва усі зовнішні елементи шаф та внутрішнє обладнання передають під піскоструй. Пісок під тиском у 7,5 атмосфер очищає метал від усіх елементів, котрі сприяють корозії та полірує його поверхню.

 

85495474634
Піскоструй

 

 

 

 

 

 

 

 


На піскоструї Роман працює сам. Для обробки одного комплекту деталей йому потрібно близько п'яти годин.

78675755
Фарбування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фарбування усіх елементів також проходить незвично. Замість пензлика та банки фарби тут застосовується порошкове полімерно-пластичне фарбування. На деталі та обладнання, вже почищені піскоструєм, наноситься порошкова фарба, а після цього здійснюється запікання в печі. Як результат, на поверхні деталей формується пластифікований шар фарби. Він більш стійкий до кліматичного впливу, відтак обладнання служить довше, ніж просто пофарбоване пензлем.

Збирання ШГРП

Після завершення всіх виробничих процесів усі елементи доставляють у складальну дільницю, де відбувається повне збирання ШГРП.

Михайло із двома своїми колегами збирає одну таку шафу за три з половиною години і дуже любить свою роботу.

346346435544

 

 

 

 

56755

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"За один день складаємо дві такі шафи. Робота не важка, усе збирається як конструктор LEGO", - каже Михайло. Потім готові ШГРП випробовують та налаштовують. Загалом на заводі працює 31 людина.

Перспективи виробництва

Перша партія ШГРП зійшла з конвеєра 30 травня, розповідає начальник виробництва ШГРП "RGC Production" Роман Федунь. До осені 2019 року завод планує вийти на проектну потужність - 900 шаф.

907867 1Наразі нове виробництво "RGC Production" розміщене лише у Львові, і націлене на забезпечення внутрішніх потреб. Але всі сертифікати відповідності якості продукції розроблені із врахуванням нових вимог, котрі синхронізовані згідно із європейськими. Тому в перспективі виробники планують вихід на міжнародні ринки.

Насправді програма корпоративного навчання, з якої все і почалось, мала на меті не лише навчання працівників. Головне – це розпочати зміни зсередини, через фахівців газорозподільних компаній і перетворити їх із звичних працівників в «агентів змін».

Виникла така необхідність через те, що розподіл газу, це не лише транспортування блакитного палива до споживача, це ще й клієнтський сервіс. А в такій концепції - клієнт головна цінність. Адже колишня, так би мовити пострадянська система, в якій довгий час знаходились багато співробітників газорозподільних компаній, поняття «клієнтський сервіс» не включала зовсім.

Сьогоднішнє, діюче виробництво RGC Production, створене за півроку, є доказом того, що співробітники газорозподільних компаній прагнуть і можуть змінюватись. Свої власні проекти вже захистили й команди студентів другої хвилі. Цього разу навчання пройшли фахівці газопостачальних компаній, котрі працюють безпосередньо зі споживачами газу. І конкуренція та креатив у другій хвилі ще більші, ніж у попередників. А розроблені співробітниками сервіси виходять за межі розподілу газу.