IMG 0689 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Роман Машталер - ортопед-травматолог, який працює вже більше 6 років. На базі клініки "Естель" Роман Машталер проводить операції у галузі травматології та ортопедії, артроскопії, спортивної хірургії.

- З якими проблемами найчастіше до Вас звертаються пацієнти?

- До нас звертаються пацієнти з різноманітними травмами (переломи, розриви зв’язок та сухожиль) та захворюваннями опорно-рухового апарату (артроз кульшового та колінного суглобів, наслідки ушкоджень плечового, колінного, гомілково-стопного суглобів та стопи). Ми забезпечуємо консервативне і оперативне лікування при даних патологіях. Користуємся доказовою медициною та досвідом зарубіжних колег.

Останнім часом, до нас звертається багато спортсменів. В кожному виді спорту є свої особливості навантажень і відповідно ризиків травм. Наприклад, для футболу та гірськолижного спорту, це - пошкодження колінного суглобу - розрив передньої хрестоподібної зв’язки, пошкодження менісків та суглобового хряща. У таких випадках, часто необхідне проведення артроскопії колінного суглобу - малоінвазивної операції, що проводиться через проколи розміром у кілька міліметрів, з допомогою камери.

Для людей, які займаються бігом, це, переважно, травми стопи, гомілки та колінного суглобу, часто - Ахіллового сухожилля. Люди, які починають займатись бігом, переважно, роблять це різко, без контролю тренера. В загальному, більшість людей не підготовлені фізично і не уявляють, наскільки професійні атлети мають хорошу загальну підготовку. При різкому початку навантажень, слабкість м'язів може датися взнаки. Також суттєву роль відіграє недостатність або неправильність розминки, розтягування і заминки - через це і поширені вищезгадані травми. Такі речі, зазвичай, лікуються консервативно. Це медикаментозне, реабілітаційне лікування, вправи. Також, ми широко використовуємо PRP-терапію - ін’єкції плазми, насиченої тромбоцитами. Плазма виділяється з власної крові людини, а тромбоцити - це клітини крові, які містять багато факторів росту. Даний вид терапії дуже поширений у спортивній медицині, особливо за кордоном, і дозволяє значно прискорити відновлення у багатьох випадках. Також даний вид терапії застосовується при захворюваннях суглобів - артрозі.

- Які найбільш складні випадки Ви мали?

IMG 0629- Останнім часом багато цікавих випадків. В нас були оперовані і спортсмени з Олімпійської збірної України. Дехто думає, що такі операції проводяться лише в Києві або за кордоном, але ми робимо їх тут. Працюємо по міжнародних протоколах. Сучасне обладнання дозволяє нам виконувати втручання різного рівня складності. В поєднанні з хорошою реабілітацією, пацієнти повертаються до занять спортом дуже швидко.

Нещодавно у нас був хлопець з вираженими болями у гомілковостопному суглобі, і він близько пів року лікувався у різних місцях, в основному медикаментозно, йому робили рентген-обстеження, ультразвук, МРТ, але не могли зрозуміти в чому проблема.

Ми виконали артроскопічне оперативне втручання, за допомогою проколів в ділянці суглобу. В суглоб заводиться камера, під контролем цієї камери спеціальними мікроінструментами проводиться операція всередині суглоба. Ми виявили доброякісну пухлину і провели її видалення. Зараз він вільно ходить, болю більше немає.

- Тобто розрізу не роблять зовсім?

- Великого розрізу, як такого, немає. Проводиться кілька проколів розміром біля 5 мм. Після цих втручань набагато швидший процес відновлення. Якщо це, наприклад, розрив меніска, то на наступний день людина вже може ходити. І, фактично, лише один день перебуває в клініці, потім спокійно приходить додому, проходить реабілітацію і повертається до звичайного життя та спорту. Тому, великий плюс цих операцій - це мала травматичність і швидке відновлення.

- Де ви навчалися для того, щоб виконувати такі операції?

- Основу отримав в Україні, але, переважно, це стажування та курси за кордоном - Мюнхен (Німеччина), Лондон (Великобританія), університетські клініки м. Грац та Кремс (Австрія), а також навчання в Швеції та Польщі. Найкращу освіту можна отримати саме там.

Також дуже поширені у них, так-звані, кадавр-курси. В Україні наразі такого немає, бо є проблеми із законодавством, воно недосконале. А за кордоном, це основний метод навчання хірургів - лекції в поєднанні з операціями на тілах померлих. Тобто, люди заповідають своє тіло науці, відповідно ці навчальні центри зобов'язуються перед ними щось зробити, за певний час вони їх поховають. А студенти і хірурги мають можливість практикуватися, проводити операції спочатку на трупах а потім вже на живих людях.

- Які поради ви можете дати новачкам, які тільки починають займатись спортом, мають багато запалу, але через незнання можуть нашкодити своєму здоров'ю, замість того, щоб його укріпити?

- Справді є така проблема. Мода на спорт прийшла до нас із заходу. Але, зараз, в українських школах дуже мало часу приділяється на фізичну культуру. Мало хто із людей, яким зараз по 20-40 років, у школі займався спортом і має відповідну фізичну підготовку. І ось такий різкий перехід з дивану на пробіжки може закінчитись не дуже добре. Тому з основних порад - це треба розуміти, що організм мусить до всього адаптуватися, щоб ці нагрузки були поступовими. Робити це краще під наглядом тренера. На щастя, зараз є багато бігових клубів, велоклубів, клубів по триатлону та інших. Також, є досвідчені тренери та реабілітологи. Потрібно приділяти достатньо часу розминці, розтяжкам, можливо послухати на лекції на цю тему. Техніку бігу на довгі дистанції обов'язково потрібно ставити з тренером. Відносно футболу та гірськолижного спорту - оскільки, це, переважно, спорт вихідного дня, потрібно адекватно підготувати м’язи до нагрузки - перед відкриттям сезону походити в тренажерний зал, поробити вправи. Знову ж таки, варто наголосити, що професійні спортсмени величезну увагу приділяють загальній спортивній підготовці.

Як тільки з'являється якийсь біль, що не проходить кілька днів, або з'являється під час нагрузки і не проходить після тренування, то варто звернутись до лікаря. Чим швидше проблему почати вирішувати, тим менше зусиль потім витратиться на лікування. Пересилювати себе не варто. Буває, що на змаганнях потрібно дійти до фінішу чи досягти певного результату, іноді переступивши через себе. Але на тренуванні цього робити категорично не можна.

Також важливу роль для спорту відіграє правильно підібране взуття.

- В кедах краще не бігати?

- Якщо це перша пробіжка, щоб просто почати, то можна бігти навіть в мештах (сміється). Але після першої пробіжки варто задуматись над біговим взуттям.

Взагалі, є різні види взуття, які розраховані на різну анатомічну будову людини. В кожного є різний нахил стопи, різний кут у колінному суглобі, можуть бути певні вроджені зміни. Зазвичай людям підходить більшість бігового взуття, але якщо є якісь болі, то варто обстежитись, подивитись яка у вас установка стопи і підібрати відповідне взуття. Особливо, якщо це біг на довгі дистанції.

Що стосується катання на лижах, то перед тим як починати лижний сезон потрібно привести м’язи в тонус. Перед цим варто походити трохи у спортзал, бо перша поїздка на лижах одразу дає критичне навантаження на м'язи, а м'язи впливають на стабільність суглобів. Якщо м'язи відповідно не працюють - можна легко травмуватись. Більшість лижних травм стаються або на початку або в кінці сезону, коли люди розслаблені, поїхали востаннє покататися. Перш ніж виходити на схил варто робити розминку. Звісно не вживати алкоголь перед цим.

Якщо ж людина раз на тиждень грає у футбол, то потрібно впродовж тижня робити ще якісь вправи для м'язів на ногах. Якщо це аматорський футбол, то треба тверезо оцінювати ситуацію, не забувати що це лише гра і власне здоров'я важливіше. Не йти у надто жорстку боротьбу.

- Зараз із модою на спорт з'явилось дуже багато тренерів, їх можна знайти у будь-якому спортзалі і у соцмережах. Питання у тому, де вони на це вчились. Багато є і таких, що обіцяють допомогти схуднути на 10 кілограм за місяць. Як відрізнити справді хорошого тренера від не зовсім компетентного?

- Я сам спортсмен, займаюсь тріатлоном в клубі "Три леви", тому з власного досвіду можу сказати, що хороший тренер із самого початку повинен не стимулювати людину, а навпаки трохи стишувати її запал. Бо приходить зазвичай людина із великим ентузіамом і за місяць хоче розкачати "раму" чи пробігти марафон. Тому, хороший тренер стишує цей запал трішки, щоб людина собі не нашкодила. Потрібно все починати поступово. Спочатку тренер має дати легші навантаження, ніж початківець може виконати. Він повинен розповісти про розминку до навантажень, розтяжки, заминку після навантажень. Має правильно оцінювати ваш рівень фізичної підкогтовки. Мав би запитати чи ви займались до цього часу спортом, яким саме, чи є у вас якісь хвороби та травми. Все, що стосується серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату. Якщо у вас щось болить, то не повинен вас заохочувати робити вправи через біль і дискомфорт. Не повинен призначати вам якісь пігулки чи медикаменти.

Загалом для початку занять спортом, тренер - це надважлива людина, варто серйозно до цього поставитись, щоб зберегти своє здоров'я і досягнути хороших результатів.

Медичний центр "Естель" - це медичний заклад з сучасною матеріально-технічною базою та висококваліфікованими медичними кадрами. Медичний центр активно співпрацює з провідними спеціалістами України, Австрії, Німеччини та Польщі. Головними напрямками є пластична хірургія, ортопедія та травматологія, дитяча хірургія та інші.