0980Все більше українців в час нестабільної економіки знаходять себе у нестандартних професіях. Якщо ще років десять тому існували тільки дві престижні спеціальності – юрист та економіст, то сьогодні молоді люди часто ідуть наперекір усталеним принципам і творять своє життя і роботу за покликом серця. Багато з них роблять це успішно, змушуючи старше покоління змінювати свої погляди. Чи просто це? Звичайно, ні. Але однозначно варте ризиків, яких вимагає.

Так склалось з майстернею шкіряних виробів PORTUPEYA, чиї творіння розлітаються не тільки серед прихильників гарних речей в Україні, а й за кордоном. Як все починалося і в чому таємниця успіху про це Файна сторіка розпитала у засновника майстерні Євгена Чередніченко.

Викрадена у бабусі стара швейна машинка і перші шкіряні гаманці

mash 1024x680«Все почалося у далекому 2011-у році в Івано-Франківську. Паралельно з навчанням на юридичному факультеті я працював у молодіжному магазині і клієнти часто запитували чи є шкіряні браслети. В наявності їх не було, але я знав де їх можна купити в рідному Борисполі. Запропонував директору магазину. Вона цим займатись не хотіла, дозволила мені самому продавати браслети в її магазині і так підзаробляти додатково. Завжди тягнуло на рукоділля», – сміється Євген.

Браслети почали користуватись попитом. Оскільки моделі були не складні, то у молодого студента виникло бажання зробити їх самому.

«Грошей спочатку не було, але сестра допомогла назбирати і купити першу шкуру (шкіра не продається шматками, тільки великими шкурами, – ред.). З трудом знайшов фурнітуру і на замовлення зробили простий інструмент. Почав робити браслети і продавати їх в магазині та через Інтернет», – згадує чоловік.

Так зі студентського підробітку захоплення шкірою перетворилось на справу життя.

«У студентські роки хобі приносило непоганий підзаробіток. Після того як повернувся з армії друзі подарували мені стару швейну машинку, яку таємно вилучили у своєї бабусі, – з посмішкою сьогодні згадує майстер. – Тільки пізніше розказали звідки вона.

Пробував шити, хоча раніше ніколи цього не робив. Починалось усе з примітивних гаманців, але в один момент зрозумів, що хобі приносить мені більше задоволення і заробітку, ніж робота юриста»

Згодом Женя вирішив зробити перерву у юридичній сфері, це дозволило більше часу приділити тій справі, яка подобається. Проте, повертатись у світ паперів більше не захотів.

Диявол криється в деталях

cherednichenko 840x525Насправді робота майстерні розпочалась з впевненого рішення – займатись не тим, що престижно, а тим, що приносить задоволення. На той час ще ніхто не знав чим завершиться затія із рукоділлям, і тільки сам Євген міг уявляти велику творчу майстерню і тисячі задоволених клієнтів. А мрії мають властивість здійснюватись, сміливі ж завжди мають щастя.

«Спочатку працював у майстерні, яку обладнав у себе вдома. Потім орендував приміщення, поступово почав скуповувати професійне обладнання і шити складніші вироби. Паралельно розвивав свій бренд. Мені завжди хотілося робити максимально якісні вироби, тому багато вчився», – розповідає Євген.

Все це дозволило майстерні PORTUPEYA вирізнятись з-поміж інших. Тут особливо відносяться до кожної деталі: починаючи від вибору матеріалів і фурнітури, закінчуючи обробкою зрізів шкіри. Мало хто займається такими, здавалося б, дрібницями при масовому виготовленні аксесуарів.

portupeya«Використовую тільки шкіру, жодного разу не приходилося працювати із замінниками. Приємно, що є помічники, які виконують певні етапи у виробництві. Складні вироби – рюкзаки, сумки, згортки для ножів шеф повара – шию сам. Такі роботи завжди приносять задоволення, тому що вони справді унікальні, їх неможливо купити на просторах Інтернету, тільки у нас. Така річ служитиме довгі роки, ще можна буде у спадок передавати, – сміється чоловік. – Дуже люблю робити згортки для ножів, вони по-справжньому круті. Ми поєднуємо чорну шкіру з яскравим велюром, виходить дуже ефектно».

Made in Ukraine

Яскрава сумочка для прогулянки чи ділова робоча сумка для сучасних бізнес-леді, коли має вміщатись все, але при тому повинна виглядати стильно і жіночно. Шкіряні рюкзаки для чоловіків і сумки-шопери на всі випадки життя, чохли для ноутбуків або ножів, гаманці, обкладинки, браслети… Одним словом PORTUPEYA зробить все, що душа бажає. Принаймні так відгукуються клієнти, які спробувавши раз, що таке якісний виріб зі шкіри більше не хочуть розмінюватись на щось інше.

portupeya1Такі вироби – це найкращий подарунок для себе і не тільки. Тому коли жінки не знають, що презентувати своїм чоловікам, то часто звертаються у майстерню.

«Це не масовий продукт, тут кожен виріб обробляється, як то кажуть, на совість. Як я вже казав, багато часу приділяємо обробці зрізів шкіри та підбору якісних матеріалів. Це і вирізняє нас від конвеєру.

Думаю, багатьом знайома ситуація, що виріб ніби гарний, ніби зі шкіри, а швидко зношується, ручки відлітають чи просто незручні. Навіть невелика акуратна візитниця з обробленими зрізами і якісною фурнітурою буде виглядати солідно й через років десять. Крім того, кожен виріб можна персоналізувати, нанести на аксесуар ім’я власника або мотивуючу фразу. Чесно кажучи, є такі замовлення, після яких я сам виростаю в своїх очах, тому що зміг все втілити у життя», – говорить майстер.

catalogМайстерня вже давно вийшла на рівень вищий ніж просто handmade. Шкіряні вироби PORTUPEYA знаходять своїх щасливих власників в Україні та за кордоном, оскільки їх можна придбати в Duty free на всіх літаках авіакомпанії МАУ.

Але є й ще один лайфхак для тих, хто сумнівається, що замовлення виконають під усі забаганки – Женя особисто відповідає на повідомлення в інстаграмі та фейсбуці і розпитує про всі деталі. Тому можна не сумніватись, що клієнт завжди отримує те, що він хоче.

Так Євген Чередніченко показав, що можна працювати і досягати успіху в Україні, головне знати, що ти хочеш і мати сміливість втілювати свої мрії в життя.