66300243 468751797029315 6267100142407516160 nУсі виборчі округи можна умовно розділити на три групи. В першій – прізвище майбутнього кандидата можна називати уже зараз. У другій – боротьба точиться між двома-трьома фаворитами. Нарешті, у третій – сам чорт ногу зломить: є такий собі пул із 5-6 претендентів, кожен, з яких може стати, як першим, так і шостим. Виходячи із соціології та здорового глузду, до таких «третьогрупових» слід зарахувати і округ №122, який об’єднує Яворівщину та Жовківщину.

Легше взяти довгий експрес у букмекерській конторі, ніж назвати переможця перегонів у 122-му. До такої ситуації спричинився і той фактор, що на вибори не йдуть два потенційних фаворити, найвпізнаваніші в окрузі колишній і теперішній нардепи Василь Пазиняк і Володимир Парасюк. Щодо однозначної перемоги Володі-забіяки, який не дав собі ради із правильним внесенням виборчої застави і був позбавлений права боротися за мандат,  в окрузі не впевнені. Натомість у Василя Пазиняка, який колись долав там майже всесильного Тараса Козака, вірив багато хто. Майже до останнього. Проте Пазиняк помізкував і вирішив проігнорувати кампанію. Чому? Краще запитати у нього.

Тож нині маємо картину, коли 5-6 кандидатів барахтаються на 5-6 відсотках рейтингу кожен. Це при традиційній невизначеності ще майже 50 процентів електорату. За таких розкладів більшими видаються шанси «брендованих» кандидатів, на чию користь в останній момент може спрацювати популярність їхніх партій. Хоча, що точно спрацює в тогорічній українській виборчій нерозберисі, навряд чи б спрогнозували навіть Дельфійський оракул вкупі зі старою Вангою.

Серед рейтингових фаворитів округу два підприємці – Віталій Андрейко від «Голосу» та Андрій Шумський від «Слуги народу». Коли б у виборчому білетені було лише два їхніх прізвища, то можна було б віддати невеличку перевагу першому: він все ж таки на відміну від корінного львів’янина Шумського, є уродженцем Яворівщини. Проте, враховуючи, що народжених у цьому благословенному озерному краї, столиці української дерев’яної іграшки не бракує і без Андрейка, цей фактор біографії дещо нівелюється.

На яворівську частину округу розраховує й уродженець села Рясне, бізнесмен-перевізник Андрій Дума. Він діючий депутат Львівської облради від «Народного контролю» і йде як висуванець «Громадянської позиції». Ще місяці два тому бренд партії Гриценка котувався на Львівщині на рівні БПП і «Слуги народу». Нині ж рейтинг ГП просів, до того ж доволі туманними виглядають перспективи Думи на Жовківщині, де є свої фаворити.

На Жовківщину небезпідставно розраховує депутат облради і знаний в районі і небідний прокладач доріг Роман Демчина. Попри деякі скандали, що переслідували останніми роками депутата-порошенківця, у нього є й свої симпатики, переважно у Рава-Руській частині, звідки він родом.

На Жовківщину головно розраховує й директор «Будінвест трасту» Роман Онисько, котрий прописаний у селі Козулька. На Жовківщині має шанс обскубати опонентів депутат райради і відомий активіст Ігор Муравський. Чоловік має авторитет завдяки своїй принциповій позиції з багатьох питань, в першу чергу екологічних. Однак брак ресурсів і мала відомість у сусідній Яворівщині – негативні фактори, з якими пану Муравському буде вкрай важко дати собі раду.

Найкреативніше наразі виглядає компанія мешканця Новояворівська Володимира Пекара, забудовника з бізнесового середовища Ігоря Васюника. Проте сюжетні біг-борди і веселі ролики в мережі – це ще далеко не гарантія перемоги. Та й повідтягують голосів уродженці Яворівщини один в одного добряче. Ні, аби згуртуватися  виставити одного кандидата проти всієї Жовківщини! Це звісно жарт з присмаком гіркої іронії, бо гуртуватися у нас не дуже вміють не лише на Яворівщині-Жовківщині, а й по всій країні.

По нинішній день достеменно не вкладається  в голові, якого біса «Батьківщина» відрядила на округ Євгена Рибчинського. Наче солідний чоловік, з впізнаваним прізвищем, чинний народний депутат із Києва, а поперся на чужі городи, де, принаймні станом на початок липня програвав одразу кільком місцевим. Шанси «варяга» оцінюємо невисоко, навіть якби його знаменитий батько-пісняр притарабанив до Жовкви чи Яворова дивізію зірок естради.

Аналогічно не бачимо шансів на перемогу у висуванців «Свободи» та «Самопомочі, відповідно, Миколи Зінька та Петра Бакунця. Натомість не пастиме задніх кандидат від «Європейської солідарності» Ігор Самардак, який, як не як, є головою Яворівської РДА. От написав і спохватився: може хтось нагадає, коли  в нас на Галичині голова району вигравав округ.

Балотуються у 112-му і два цікаві персонажі. Щоправда, не зрозуміло з яких міркувань. Це – династійний митник Світозар Зіновійович Буричко і директор скандальної компанії братів Дубневичів НВП «Енергія-Новояворівськ» Андрій Гнатуш. Донедавна факт тісної близькості з братами-олігархами автоматично виводив би пана Гнатуша у число фаворитів. Нині ж братам не надто до нього – своїм б округи повигравати.

Направду не цікавився, чи котрась із букмекерських кантор приймає ставки на українські вибори. Якщо так, то можете знайти її і ризикнути. Підозрюю, що коефіцієнти на яворівськор-жовківських кандидатів будуть доволі масними.