1 6678568ee 123nshot 1Адміністративна колегія Львівського обласного тервідділення АМКУ закрила провадження щодо антиконкурентних дій ТОВ «Нако Електрик» та ТОВ «ТК Енергоінновації», які поділили 44,8 млн грн на тендері від «Львівської залізниці».

Справу, яку розслідували з 2017 року, закрили через те, що компанії припинили свою діяльність. Відповідне рішення опублікували 18 квітня на сайті львівського АМКУ. Про це пишуть Наші Гроші. Львів.

Пов’язані фірми змагалися разом у 2017 році за постачання вогнестійких кабелів для «Львівської залізниці» за 44,8 млн грн. В результаті торгів замовник підписав договір з ТОВ «ТК Енергоінновації». Тоді редакція «Наші гроші. Львів» повідомила, що переплати по кабелях сягають від 32 до 66%, загалом 22 млн грн. У серпні 2017 року замовник та постачальник зменшили обсяги закупівлі до 44,7 млн грн, а до кінця того ж року залізниця виплатила фірмі всі кошти.

Адмінколегія з’ясувала, що компанії надали на торги ідентичні довідки, подали пропозиції з однієї IP-адреси та в один і той же час. Фірми завантажили свої документи з офісу ТОВ «Коларес», яке пов’язане з компанією «Нако Електрик». Також компанії отримали банківські гарантії в одному відділенні.

В результаті львівське тервідділення встановило антиконкурентні дії учасників, однак закрило справу, адже ТОВ «ТК Енергоінновації» ліквідували в травні 2018 року, а ТОВ «Нако Електрик» − в жовтні того ж року.

Як раніше повідомляли «НГ. Львів», фірма «ТК Енергоінновації» була заснована в 2014 році Василем Фениним та компаніями ТОВ «Коларес» і ТОВ «Вєк груп». Бенефіціар обох цих юридичних осіб Вадим Котляренко був помічником нардепа-регіонала Сергія Клюєва у 5-му скликанні Верховної Ради. Вже згаданий Василь Фенин упродовж V-VII скликань Верховної Ради допомагав регіоналові, екс-радникові Віктора Януковича Володимиру Демидці (помер у 2015-му).

На момент ліквідації власником «ТК Енергоінновації» Віталій Волошин, директором − Андрій Масюта. Останній подавався на посаду заступника державного секретаря Кабінету Міністрів України. Однак конкурсний відбір не пройшов.

Компанія «Нако Електрик» була зареєстрована 2016 року в Києві. На момент ліквідації кінцевими бенефіціарами фірми були вже згаданий Вадим Котляренко та Віталій Вайнштейн. Останній був керівником ТОВ «Алакор Сіті», чиїм бенефіціаром є президент Єврейської ради України Олександр Сусленський. Також людина з такими ініціалами була помічником нардепа від «БПП» Олександра Грановського.

Протягом 2016-2017 років компанії «Нако Електрик» та «ТК Енергоінновації» зустрічалися на торгах вісім разів.

Редакція «Наші гроші» виявила, що ці компанії також пов’язані з ТОВ «Коларес-брокерс», яке наразі бере участь в закупівлях. Під час тендеру від ПрАТ «Рівнеобленерго» компанія «Нако Електрик» завантажила на Prozorro скаргу на дискримінаційні вимоги, оплата якої надійшла від фірми «Коларес-брокерс». Також цю компанію було вказано скаржником в самій скарзі. Протягом 2016-2017 років «Коларес-брокерс» зустрічалася на торгах з «ТК Енергоінновації» 29 разів.