Організатори та учасники мистецького дійства, яке завтра відбудеться на львівському бронетанковому заводі до Дня Європи, обурені критикою, що лунала у ЗМІ та соцмережах щодо ідеї влаштувати мистецьку акцію безпосередньо на військовій техніці. При цьому ті, хто виступав, не добирали висловів, пише Дивись.Інфо.

«Гібридна війна йде і у Львові. Не знаючи, що і  як буде, кому це потрібно, сайти розриваються від інформації, яку я розглядаю як 5-ту колону у Львові. Комусь не подобається балет чи військова техніка? Прийдіть подивіться, а потім пишіть, але вже дехто написав і це гібридна війна на наших теренах. Якщо ви ставите провокаційні запитання – ви належите до 5-ої колони. Це не шоу, а підтримка людей, які виробляють інтелектуальну міць для захисту українців та Європи. Це не просто концерт, а дійство, яке об’єднує зброю і мистецтво. Там будуть гусениці з болотом, зі сходу, ми їх спеціально не чистили, і на них будуть працювати артисти. Ми прийшли не виправдовуватися, а сказати, щоб ви вдарили по писку тих, які це пишуть. І в цей писок треба плюнути… Чому ніхто майже не зателефонував перед тим до режисера? Хто мав право провокувати ситуацію?», – заявив директор Львівської опери Василь Вовкун.

«Нас всіх обурили ці випади, я вбачаю у цьому провокацію однозначно не наших друзів. Коли мені запропонували  взяти участь у проекті, я не вагалася ні хвилини.  Це захід європейського рівня. А журналістам потрібно бачити позитив. Всі задіяні працюють на волонтерських засадах, і ми ще читаємо на себе такі нападки», – заявила керівник балету «Життя» Ірина Мазур.

«Критика потрібна завжди, але вона повинна бути фаховою і конструктивною», –заявив директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп. 

«Непрофесійно обговорювати предмет, суть якого не знають ці журналісти. Це провінційний, містечковий настрій. Чому ви не вникнете, не зрозумієте?» – заявила співачка Ірина Доля.

Нагадаємо, за повідомленням ЛОДА, 25 травня 2017 року відзначатимуть День Європи під гаслом «Україна – Європейський щит!».

«Локація для проведення цього проекту обрана невипадково – державне підприємство «Львівський бронетанковий завод». Адже основною місією заходу є показати силу значення культури – мистецтво в боротьбі за мир. Програма заходу передбачає поєднання європейської класичної, популярної музики та популярної музики у супроводі симфонічного оркестру під батутом відомої української диригенти Оксани Линів, хореографічно-пластичних етюдів, української військової техніки та військової атрибутики. Урочистість буде супроводжуватись світловими та мультимедійними ефектами, оригінальними образотворчими декораціями, інсталяцією, що створять феєричний шарм та атмосферу свята» – йдеться у повідомленні.

Такий задум викликав чимало критики у соцмережах та ЗМІ.

«Я бачила раніше повідомлення про балерин на танках у День Європи. Але не могла навіть припустити, що така дешева кічуха буде всерйоз втілена у життя. Я спершу подумала, що то якийсь розвод чи жарт. Але сьогодні дізналася, що це офійціна програма на День Європи за участі іноземних послів (о, майн год) Тобто, у четвер на бронетанковому заводі (режимний обєкт) на танках, а точніше на гусеницях сидітимуть балерини» – написала на своїй сторінці у Facebook журналістка Вікторія Балицька.

«Тепер я бачила все! Ви знущаєтесь? В країні йде війна, а на режимному (!) об’єкті будуть робити цирк з переодягання і балеринами. Навіть дрес-код придумали. Це для вас що? Атракція, перформанс, розвага? Пані Береговська, ви поранених бачили? Ви бачили людину посічену осколками, на штучній вентиляції легень, яку от-от полишить життя? Це просто знущання! Це кітч» –підтримала колегужурналістка Анна Джунківська.

Свій погляд на реакцію ЗМІ та власний задум також висловила ініціаторка заходу директор департаменту культури ЛОДА Христина Береговська.