zustrichСьогодні в Київському будинку вчителя відбулась зустріч батьківських організацій та громадських активістів на тему «Батьки – школа – влада: проблеми взаємодії та перспективи співпраці», на яку було запрошено голову ГО «Батьківська Рада Львівщини» Олену Пономареву. Обговорювались гострі проблеми, що виникають під час навчального процесу, та шляхи їх вирішення.

На зустрічі була присутня міністр МОНу Лілія Гриневич, котра уважно вислухала зауваження та пропозиції батьківської спільноти. Зокрема, О.Пономарева довела до відома міністра проблему охорони навчальних закладів та недопуску батьків у примішення шкіл. О.Пономаревою було наголошено, що проблема існує не лише у Львівській області, але й в інших регіонах України, зауважено, що батьки є учасниками навчального процесу і таке злісне порушення їхніх законних прав є недопустимим. У зв'язку з наведеним, голова ГО «Батьківська Рада Львівщини» просила міністра розібратись в ситуації та належним чином відреагувати на рівні МОН.

Також, обговорювались питання харчування в навчальних закладах, питання необхідності скасування положення про батьківські комітети (#440). Одним з найгостріших питань було питання існування «поборів» в навчальних закладах України та необхідності унеможливити «готівку в школі» на рівні МОНу.

За результатами обговорень батьківськими організаціями та громадським активістами прийнято рішення про створення Всеукраїнської коаліції батьків. Також «Батьківська Рада Львівщини» підписала Меморандум про співпрацю з ГО та активістами України.

«Обговорювали проблеми у форматі батьки-вчителі-влада і можливі спільні подальші дії. Тіньова економіка у системі освіти є частиною корупції. Батьки мають відчувати, що вони не одинаки у боротьбі, тому проект створення коаліції гостро повстав та нарешті зроблено перші кроки до його втілення. Нам треба зливатися в монолітну силу, щоб виступати єдиним фронтом, заради вирішення проблем в галузі освіти. Обговорили питання щодо прозорості фінансової документації закладів: інформація про фінанси закладу - субвенцію, місцеві бюджетні та власні надходження (у тому числі благодійні внески) - повинна розташовуватися у відкритому доступі та у зручній для сприйняття пересічним батьком формі. На зараз ця інформація не відповідає дійсності та доступ до неї досить складний. Вислухали досвід різних міст у боротьбі за якість харчування в садочках і школах, навели приклади батьківського контролю за системою харчування в закладах освіти . Гаряча і болюча тема, - славнозвісні батьківські комітети та незаконність їх діяльності, участь у поборах та цькуванні батьків», - прокоментувала наслідки зустрічі Олена Пономарева.