1 14199472 1695218970804033 5688606259521662320 nЛише для того, аби виконати вимоги Міжнародного валютного фонду і отримати черговий транш… Складається враження, що це основна причина, чому вчора голосували за президентський законопроект щодо створення Антикорупційного суду України.

Бо насправді в нашій країні немає політичної волі реально боротися з корупціонерами… Ми вже спостерігали за активністю новостворених НАБУ, НАЗК – в переважній більшості їхня робота була скерована на тих, хто не вигідний нинішній владі через критику в її бік. З помпезністю обранці голосували за реформи в правоохоронній, пенсійній, медичній галузях. Від тих голосувань минув час, а позитивного результату ми, звичайні українці, так і не спостерігаємо… Впевнений, що не побачимо швидкого результату і в початку роботи Антикорупційного суду, бо вже народні обранці говорять, що антикорупційні суди почнуть працювати щонайменше за 10 місяців.

І чи буде цей Антикорупційний суд настільки незалежним, як ми того очікуємо – риторичне питання. Насправді Президент гальмував процес створення не через правки і юридичні тонкощі, а через бажання отримати контроль над таким судом. Тому протягом двох років найбільше баталій точилося над тим, хто відбиратиме кандидатів в антикорупційні судді. Розумію бажання Президента мати максимальний контроль над Антикорупційним судом, адже саме теперішня влада може першою від нього постраждати.
«Батьківщина» голосувала за створення Антикорупційного суду, бо розуміємо його важливість в сучасному світі, єдине, що це варто було б зробити три-чотири роки тому.

Президент, уряд і їхнє оточення, а також частина силових структур мають відповідати за ситуацію в країні саме в Антикорупційному суді - якщо ж він знову буде їхнім інструментом, тоді такий суд державі не потрібен.