7834893Значний резонанс викликав оприлюднений наказ, навіть деякі ЗМІ заявили про його «незаконність». Зважаючи на резонанс та важливість цієї теми, пов'язаної з діяльністю працівників ТЦК та СП, вважаю за доцільне пояснити деталі виконання цього наказу.

Наголошую, що наказ базується на законодавчих положеннях, зазначених у статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», та на затвердженому Кабінетом Міністрів України Порядку перевірки документів, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажу під час впровадження правового режиму воєнного стану.

Насправді ці правові акти надають широкі повноваження правоохоронцям та представникам Сил безпеки і оборони, але в Львівській області застосовуються лише базові заходи.

Наказ не є рішенням окремої посадової особи, він був прийнятий після обговорення на засіданні Ради оборони області з участю військових, правоохоронців і спеціалістів-правознавців.

Ці розширення прав працівників ТЦК та СП не обмежують конституційних прав громадян.

Важливо зауважити, що наказ стосується лише перевірки документів і не дозволяє будь-яких протизаконних дій. У випадку порушення прав громадян працівниками ТЦК та СП будуть проведені ретельні перевірки, а винні особи будуть нести відповідальність згідно закону.

Нагадаємо, 21 листопада в Офіційному медіацентрі при Львівській ОВА відбувся брифінг за участі керівника апарату Львівської ОВА Тараса Греня. Пан Тарас повідомив про рішення Ради оборони Львівщини, яке ухвалили 17 листопада. У повідомленні йдеться, що військовозобов’язані громадяни України віком 18-60 років, які перебувають на території Львівської області, на час дії воєнного стану повинні мати при собі документи, що посвідчують особу, а також військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. Ці документи громадяни мають надавати на вимогу для перевірки працівниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Як наслідок у суспільстві почалось масове обговорення доцільності, ба навіть законності такого рішення.

Джерело