7889990Поки Львівська міська рада «стратегує» де ж поставити кому в цьому непростому виборі, декілька аргументів від мене - чому завтра депутати Львівської обласної ради повинні прийти на сесію і проголосувати «ЗА» прийняття з державної власності цілісних майнових комплексів професійної (професійно-технічної) освіти в обласну комунальну власність.

Передача закладів професійно-технічної освіти (ЗПТО) як цілісних майнових комплексів з державної власності у спільну власність територіальних громад - це одне із базових завдань Концепції реалізації державної політики у сфері професійної професійно-технічної освіти «Сучасна професійна (професійно-технічна) освіта на період до 2027 року», схваленої Розпорядженням КМУ від 12 червня 2019 р. № 419-р;

Рішення про передачу ЗПТО з державної власності у обласну комунальну власність ВЖЕ прийняті Урядом!

Обласна влада розвиває професійно-технічну освіту не залежно від політичної доцільності, а системно, відповідно до «Стратегічного плану розвитку системи професійної (професійно-технічної) освіти Львівської області до 2027 року», напрацьованому спільно з EU4Skills в 2021 році.

Після рішення про передачу закладів додаткове фінансове навантаження на обласний бюджет 2024 року не виникне.
P.S. … їх буде кілька:

Саме обласна влада формує регіональне замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів.

Заяви представників Львівської міської ради (і навіть проекти рішень виконкому ЛМР) про відсутність фінансування 9 закладів ЗПТО, які знаходяться в місті Львові, у випадку передачі із державної в обласну комунальну власність, виглядають як емоційний шантаж. Поки не внесуть зміни в законодавство, зокрема в ст.89 Бюджетного кодексу України, утримання цих закладів в будь-якому випадку забезпечуватиме ЛМР. Якщо наміри Львівської міської ради щодо виділення 500 мільйонів на підтримку професійно-технічної освіти є щирими, то фінансування все ж таки буде. Бо не має значення - фінансувати ДЕРЖАВНИЙ заклад професійно-технічної освіти чи комунальний, в підсумку - це створення умов для майбутнього дітей.

Переконаний, що фракція «Самопомочі» в обласній раді підтримає законодавчо-визначений процес та проголосує за зняття «тягаря» управління закладами професійно-технічної освіти з чиновників міської ради.
І, вертаючись до питання на початку цього тексту – гадаю, відповідь має бути такою: «Віддати, не можна залишити!».
Андрій Годик, перший заступник начальника Львівської ОВА
Джерело