1 50724718 2215619231833395 5084551815953907712 nНевидима і дуже підступна загроза забирає життя львів’ян кожного року. Тільки у перші дні 2019 року від отруєння чадним газом постраждали близько 20 мешканців та гостей міста, четверо людей загинуло, серед них – молода пара туристів з Києва. І це тільки та статистика, яка доступна завдяки засобам масової інформації.

Вочевидь, що кожен випадок потребує детального аналізу і кваліфікованого розслідування, чим власне і займаються правоохоронці, втім тенденція таки є. Вона страшна і дуже тривожна.

Чимало квартир, особливо у центральній частині міста, обладнані старими печами, до яких прилаштовано газові пальники. Ще у частині квартир встановлено старі, часто ще радянські, газові колонки для обігріву води чи квартири в цілому. Надійність цих устаткувань дуже часто викликає великий сумнів, адже їхній вік налічує не один десяток років. Саме це є однією із причин трагічних подій у нашому місті, але не тільки це…

Серед факторів, які можуть стати причиною отруєння чадним газом, є також здійснення газово-монтажних робіт організаціями, які не мають відповідної кваліфікації та ліцензії; відсутність тяги в димових та вентиляційних каналах, їх несправність, засмічення; встановлені газові колонки у приміщенні ванної кімнати та багато іншого.

Хто винен у тому, що страждають люди? Варто визнати, що часто вина лежить на самих власниках квартир та будинків, адже елементарних правил безпеки та експлуатації потрібно дотримуватись. Та чи можна вважати винними орендарів квартир, туристів, мешканців і власників, які в цілому дотримувались усіх правил, але таки постраждали? Думаю, що ні. Щорічно димоходи та вентиляційні канали повинні перевіряти перед початком опалювального сезону, а інколи здійснювати таку перевірку і двічі на рік. Адже саме відсутність тяги у димоходах і є основною причиною отруєння чадним газом.

Планову перевірку мають здійснювати не лише сертифіковані компанії на замовлення власників квартир чи балансоутримувачів житлових будинків – і перевірки, і технічне обслуговування має перш за все ініціювати і контролювати місцева влада для того, аби запобігати будь-яким аварійним ситуаціям. Це факт, який не повинен підлягати жодному обговоренню чи дискусіям, адже турбота про життя і здоров’я людей є безпосереднім обов’язком влади.

Після численних трагедій міська влада нібито має намір провести позапланові перевірки, але залишається питання – чи проводили технічне обслуговування і перевірку тяги у димоходах перед початком опалювального сезону? Якщо так, то повинні бути питання до якості таких перевірок. Якщо ж вони були проведені не в усіх будинках і квартирах, то чиновникам терміново потрібно випрацьовувати механізм, який дозволить щорічно перевіряти і поточно обслуговувати усі без винятку квартири, де встановлені газові печі, проточні, ємкісні водонагрівачі, опалювальні котли та інші прилади з відводом продуктів згоряння газу в димові канали.

Перевірки повинні бути перш за все якісними й установи, які їх проводять, мають нести повну відповідальністю за висновки на основі цих перевірок. Навіть, якщо це дозволить запобігти одній чи двом трагічним ситуаціям, які трапляються у Львові щороку, то воно того варте і це потрібно робити.

Водночас закликаю кожного власника чи орендаря квартири: самостійно перевіряйте справність вентиляції в кухні та ванній, перед початком і в кінці опалювального сезону запрошуйте працівників «Львівгазу» чи інших сертифікованих фахівців для контролю стану газових пристроїв, вимагайте від комунальних служб проводити профілактичні огляди димарів не рідше двох разів на рік.

Будьте уважними і дуже обережними, бо від цього залежить Ваше життя і життя Ваших близьких.

Джерело