20106470 1716880351674538 8834761588001223441 nЗагибель досвідчених туристів на Попі Івані підтвердила одне, що гори є могутньою стихією, яка завжди просить жертв. Тут немає ніякої філософії. Інколи просто комусь не пощастило - якась дрібничка, якесь неправильне рішення... Втім, хай бережених Бог береже. І, принагідно, ще нагадую базові принципи як врятуватися у горах від холоду.
Може комусь знадобиться...

Холод у горах був завше не тільки фізично небезпечним фактором впливу на організм, але й психологічно виснажливим. Альпіністи знають якими солодкими бувають мрії про зелену траву, гарячий душ та теплий сухий намет…Тривале перебування у високогір’ї, де ледь не щодня засипає намети снігом, дошкульний вітер і всепроникна волога через який час беруть гору: настає синдром хронічної холодової втоми. Відчуття таке, що з холодом ви не впораєтеся, а замерзнете. Разом з фізичним виснаженням, недоїданням та спрагою холоднеча починає доймати до кісток і у думках лише оті мрії про теплий намет та гарячий душ…Тоді справді слід рушати у долину. 
Відчуття, що замерзаєте захисною реакцією. Якщо нехтувати цим внутрішнім голосом організму і підкорятися домінуючій мотивації дійти до вершини, - а це часто буває, - можна успішно напитати собі біди.

Подаємо базові принципи як вберегти себе від холоду у високогір’ї та не зазнати переохолодження і обморожень в горах:

1. Використовуйте термобілизну з максимальним вмістом вовни.
2. Беріть запасну термобілизну.
3. Намагайтеся рухатися так, щоб мінімально потіти – це важливо! Намагайтеся постійно бути постійно в русі навіть у базовому таборі. Відсутність активності викликає апатію!
4. Використовуйте пухові куртки, які закривають сідниці.
5. Краще брати дві пухові куртки і одягати їх за принципом "капусти".
6. Не користуйтеся тісним взуттям і не затискайте ступню шнурівками або раками-кішками понад міру.
7. Візьміть собі за правило брати з собою запасні рукавиці.
8. Використовуйте тільки чисті шкарпетки і мийте милом ноги у холодній воді перед сходженням.
9. Максимально споживайте солодкий теплий чай.
10. Натирайте обличчя та руки перед сходженням жирним кремом (можна салом).
11. Не доводьте себе до виснаження і намагайтеся принагідно ховатися від вітру (за скелею, у мульді, у наметі, у сніговій печері...).
12. Споживайте незначну кількість алкоголю (50 грам рому бажано) тільки тоді, коли ви вже вклалися у спальний мішок. Алкоголь притуплює відчуття небезпеки і хилить до сну.
13. За жодних обставин не спіть на маршруті!
14. Зігрівайте махальними рухами переохолоджені кінцівки.
15. При відчутті оніміння (пальців, носа...) розтирайте їх руками. Тільки не снігом і не спиртом!
16. Слідкуйте за обличчям напарника - він може не відчути як обморожуються щоки та ніс.
17. У аварійній аптечці обов’язковим має бути один з судинорозширювальних препаратів, наприклад, трентал (пентоксифілін). Але нікому разі не вживайте понаднормову дозу цього препарату!
18. У аварійній аптечці обов’язковим є препарат дексаметазон (вводити ін’єкційно у м’яз при критичних станах – апатія, запаморочення, надмірна сонливість!).