46387240 2272269382843551 512295061887647744 nСело Сусолів Самбірського району. На відео громада села, яка не здала своїх паїв, але як стало відомо їхню землю теж обробляють зараз, і самі селяни нею вже користуватись не можуть!

Я особисто з цим питанням була 3чі у попереднього Голови ОДА п. Синютки, один раз з яких на з'їзді усіх голів ОТГ минулого року озвучила цю проблему публічно.

Потім мене "післали" до районного голови п. Фрея, потім до голови ОТГ п. Лозинського і т.д. і всі руками розводять: мовляв, ми не знаємо як фірма, яка різними методами збирала сертефікати і державні акти на паї, живих і мертвих "підібрала" під себе близько 600 га землі!?

А що найголовніше, представники фірми підписали договори без кадастрових номерів. Тобто землі на кадастровій публічній карті ще не було. і тільки де-не-де після року часу зараз вони з'являються.

Договори підписувались, про що свідчать люди, таким чином: якщо ви з нами не підпишете договір на 10-15 років, то залишитесь без своїх ділянок узагалі!

Тепер щодо оплати і кількості тої землі у паї. Люди не знали, що згідно договору передали усю землю: сінокоси, пасовища і т.д. Тобто не тільки орну, а усю! Чому? бо там були пусті графи. Інажаль, хто підписав, то не врахував цього.

Це можна було очікувати. Більшість людей, що живуть у селах працьовиті, але й неосвічені. Більшість не закінчила жодного ВУЗу, і також не вміють на початковому рівні користуватись інтернетом. Це я пишу для тих, хто періодично мені закидає - типу самі винні і т.д. 

А я так не вважаю! Це наш народ, і нажаль його наївність грає проти нас усіх. Бо якщо податки в повній вартості не платитимуться з експлуатації землі, то користі з таких фірм ніякої для країни загалом!

І ще, я щиро радію тому, що дух селян пробуджується! Це не єдине село і не єдина проблема! Далі буде.