1 5e6e7n s h0o0t0 51Ем.. ні. Не будете. Ви будете фінансувати ту партію, за яку проголосували.

За умови, що ця партія набере від 2%. Коли Ви йшли на дільницю, разом із своїм паспортом взяли символічні 38 гривень 42 копійки. Загальний розмір бюджету державного фінансування прямо залежить від явки. Кожен виборець - це конкретна сума грошей (частка від прожиткового мінімуму).

Оцей загальний бюджет розподіляється між партіями, які долають 5% бар'єр і потрапляють в раду.

Держфінансування з 2020 року отримають і ті партії, що до парламенту не потраплять, але наберуть 2%. Загальний бюджет розподіляється між партіями в залежності від того, який партія набрала результат. Переможець отримує найбільше ("Слуга народу" матиме десь 250 мільйонів на рік), а той хто набрав мінімальний прохідний бал, відповідно, найменше.

Тобто, ваші 38 гривень 42 копійки абсолютно точно підуть у кошик до тієї партії, за яку ви голосували. І лише гроші виборців, які проголосували за партії, що не долають 2% будуть розподілені між тими партіями, які цей бар'єр долають. Теж пропорційно, в залежності від результату. Тому більшість коштів тут знову ж таки отримає "Слуга народу".
А те, що мільйони наших співгромадян готові фінансувати проросійські партії - це звісно не тішить. Хоча це ще не факт, що виборці (не лише Шарія і ОПЗЖ) розуміли, що разом з галочкою, передають і символічні 38 гривень 42 копійки, які наступного року конвертуюся у реальні мільйони з бюджету.