vodonagrevateli gorenie otzyvyВлітку тимчасове припинення гарячого водопостачання можна пережити «безболісно» навіть без бойлера. Особливо, якщо мова йде про кількаденну діагностику або швидкий ремонт трубопроводу. В холодний період року ситуація відчутно змінюється. Восени або взимку навіть кілька годин без гарячої води — справжня катастрофа. Уникнути її можна, якщо завбачливо встановити накопичувальний бойлер Горенья.

В широкому асортименті побутових пристроїв від виробника можна знайти варіант, який буде виконувати свої обов’язки на «відмінно». Для цього треба проаналізувати 5 характеристик.

Розмір і об’єм бака
Найважливіший критерій вибору — габарити бойлера. У модельному ряді Горенья є дві категорії пристроїв:

Компактні. В їхній конструкції передбачено бак на 10,15 або 30 літрів.
Великі. Об’єм таких стартує від 50 літрів і максимально досягає 200 літрів.
Маленькі водонагрівачі можуть задовольнити потреби невеликої кількості користувачів і підходять переважно для різноманітних господарських завдань (миття посуду, прання).

Габаритні моделі готують гарячу воду у достатній кількості та для гігієни і для побуту:

50-літрові бойлери розраховані на 1-2 користувачів;
80-літровими девайсами можна користуватися втрьох;
100-літрові водонагрівальні агрегати підходять для сімей з 4 людей;
для колективного використання (від 5 осіб) призначені бойлери місткістю 120 літрів та більше.

Формфактор
Найбільше місця займають водонагрівачі циліндричної форми. Внаслідок випуклої форми їх важко вбудовувати в ніші невеликої площі. Втім, коштують вони дешевше, ніж агрегати інших формфакторів. Тож, якщо бюджет обмежений, це оптимальний варіант.

Прямокутні та Слім-бойлери компактні. Зменшити їхні ширину і глибину корпуса виробник зміг коштом збільшення висоти та використання новітніх матеріалів для виготовлення корпусу та шару теплоізоляції. Для однокімнатної квартири, студії або невеликого приватного будиночка кращого рішення не знайти.

Тип ТЕНа
Всередині бойлера обов’язково є електричний нагрівальний елемент. Він забезпечує роботу приладу, тобто відповідає за нагрівання води. За розташуванням ТЕН може бути відкритим або закритим.

Відкритий або «мокрий» знаходиться у резервуарі з водою. Працює в парі з магнієвим анодом, оскільки потребує захисту від корозійних процесів та накипу. Коштує недорого, в експлуатації вибагливий.

Закритий або «сухий» ТЕН має складнішу конструкцію. Він «схований» від води у захисній колбі. Твердих відкладень та іржі не боїться, довше зберігає працездатність. Якщо є можливість переплатити кілька сотень гривень, краще надати перевагу саме «сухому» нагрівальному елементу.

Монтаж
Традиційний варіант — вертикально розташований бойлер. За такого монтажу вода остигає довше. У горизонтальному положенні бак займає менше місця. Його можна зафіксувати майже під стелею. Однак варто розуміти, що не всі моделі Gorenje можна встановлювати горизонтально. Зазвичай особливості встановлення описані у специфікаціях.

Потужність
Щоб не переплачувати за електроенергію, але й не чекати появи гарячої води по 5 годин поспіль, доцільно підібрати оптимальну потужність нагрівального елемента. Вона має складати від 1,5 до 2 кВт. За такої потужності нагрів всієї води у баці займає від 1,5 до 3,5 годин — залежно від об’єму.

Важливо: з метою економії доцільно купувати бойлери, які підтримують Смарт або Екорежим, запам’ятовують звички користувачів і гріються лише тоді, коли у цьому є потреба.

Дизайн бойлера важливий за умови встановлення на видному місці. Якщо ж спеціально під девайс побудовано нішу, візуальні характеристики можна залишити без уваги.