131209062 405715017521548 291178996223013707 n 1s
усі фото ГО "Народна дія Львів"
З приводу ймовірного призначення колишнього головного архітектора Львова Юліана Чаплінського головою Національної спілки архітекторів України на сполох забили громадські кола на Львівщині. Відтак, як стало відомо, Чаплінського на цю посаду висувають як кандидата аж з Дніпра.

"Чаплінський може стати головою Національної спілки архітекторів України! Уявляєте?

Та це ганьба для України!

Хто не знає, то Чаплінського (колишнього так званого головного архітектора, а радше РАХІТЕКТОРА Львова) , отого руйнівника Львова, автора "чаплінок" і Малоголосківського гетто, нищителя спадщини і власника російського бізнесу в умовах війни висунули на посаду голови Національної спілки архітекторів України! - про це йдеться у заяві ГО "Наодна дія Львів":

- Причому знаючи, що львів'яни тут на місці зразу б кіпіш піднімали, його тихеньку підсунули кандидувати аж з Дніпра! Що має Чаплінський до Дніпра?..."

Просимо всіх, чиє життя було "покращене" цим недоурбаністом - пишіть від себе аналогічні листи на адресу Національної спілки архітекторів України і публікуйте в соцмережах!

Активісти закликають громадян писати звернення проти призначення Юліана Чаплінського на посаду тепер головного архітектора України, враховуючи його дії під час перебування на посаді головного архітектора Львова. "Електронне звернення в відсканованим підписом вважається офіційним! - наголошують в ГО "Народна дія ЛЬвів". - Тому можете відсилати навіть електронкою!"

Зокрема, в листі, рекомендують вони, варто позначити чітко адресата:

НАЦІОНАЛЬНІЙ СПІЛЦІ АРХІТЕКТОРІВ УКРАЇНИ (НСАУ)
вул. Б.Грінченка,7 Київ, 01001 ; e-mail: arhitektor2@gmail.com

Самі ж представники ГО "Народна дія Львів" опублікували відкрите звернення, в якому вимагають зняти "з конкурсу на посаду Голови спілки архітекторів України кандидатуру Чаплінського Юліана Михайловича, колишнього головного архітектора міста Львова через повну невідповідність цієї особи фаховим компетенціям, а також моральним принципам, яким має відповідати Голова спілки архітекторів України!"

- Ми, як чисельна знана і активна громадська організація засвідчуємо, що у таких масштабах, як понищив своєю діяльністю Львів Юліан Чаплінський, стільки містобудівних умов і обмежень, скільки він підготував і подав на затвердження виконавчому комітету ЛМР, які не відповідають вимогам чинного містобудівного законодавства – не здійснив жоден головний архітектор Львова! - заявляють громадські активісти Львова.

За неповних 5 років перебування на посаді головного архітектора Львова (з 2015 по 2019 роки) Чаплінський Юліан Михайлович зумовив перетворення окремих районів Львова на ґетто, з дуже щільною забудовою, без соціальної інфраструктури, доріг і озеленення. Ю.Чаплінський на посаді головного архітектора був символом безправ’я мешканців і корупції у владі, дискредитації фаху архітектора!

За часів перебування на посаді головного архітектора Львова Ю.Чаплінського, детальними планами змінювали генплан і зонінґи, детальні плани перемальовувалися на коліні для забудовників, частина містобудівної документації була прихована, особливо схеми пролягання інженерних мереж, схеми стоянок автотранспорту, схеми озеленення. Хоча вказівку їх оприлюднити отримав Ю.Чаплінський на особистому прийомі членів ГО «Народна дія Львів»:

Як підкреслюють представники громадськості, навіть зараз частина генплану Львова просто схована, а детальні плани розробляються не в повному обсязі, затверджуються без схем пролягання інженерних мереж.

Уявіть, що головний архітектор Львова Чаплінський подавав на затвердження детальні плани, в яких зазначалося, що «пролягання інженерних мереж буде встановлюватися на подальших етапах проектування». З таким формулюванням прийнятий навіть детальний план території в районі площі Ринок, у серці історичного Львова.

Цей детальний план скасовується нашими активістами в суді на даний час. Тобто, більшість детальних планів, які прийняті у Львові за час виконання Ю.Чаплінським повноважень головного архітектора не відповідають ДБН Б.1.1-14:2012 «Склад та зміст детального плану території». Просимо проглянути, які детальні плани подавав на затвердження і які затвердили у Львівській міській раді.

В цих планах немає близько половини необхідних графічних матеріалів! Це ганьба для архітекторів, які себе поважають! Це дискредитація професії архітектора на найвищому рівні!

Нищення історичного Львова
За повідомленням ГО "Народна дія Львів", це саме Юліан Чаплінський просовував затвердження містобудівної документації, зокрема зонінґів і детальних планів без історико-архітектурного опорного плану Львова, що дозволило понищити історичний Львів небаченими масштабами!

А про роль Чаплінського у руйнуванні історичного Львова і нищенні його пам’яток неодноразово знімали передачі, у тому числі і за участі членів нашої громадської організації.

Також у відео-сюжетах, наприклад «Львів корупційний і без моралі»:


Те, що він торгував містобудівними умовами і обмеженнями у центральній частині Львова відкрито заявляли забудовники, що показано навіть у всеукраїнських передачах.

Так, у передачі «Гроші» на каналі 1+1 від 2 грудня 2019 року на відеозаписі від 8.40 хв. по 9.50 представник забудовника ТОВ «Біля цитаделі» розповідає про хабарі, які брали посадовці Львівської міської ради, у тому числі власне пан Юліан - 25 тис. доларів за видачу містобудівних умов та обмежень на вулиці Поповича, 6А – самісінький центр міста. Передача доступна в мережі інтернет:

Оскільки для Ю.Чаплінського особисто не існувало обмежень щодо забудов у Державному історико-архітектурному заповіднику у місті Львові (який є об’єктом ЮНЕСКО), він не визнає наявність і необхідність дотримання правового режиму історичного ареалу міста Львова, і, як вбачається, його не хвилює і не становить цінності культурна спадщина українського народу, яка збереглася у місті Львові, про що він неодноразово публічно заявляв.

Підтоплення вулиць, підвищена висотність, щільність та «малоголосківське гетто»...Внаслідок необґрунтованого, без врахування спроможності і стану зношених інженерних мереж Львова саме за Чаплінського Львів почало затоплювати небаченими масштабами!

Так, вперше за довгий час у Львові поплили човни… на вулицях… Причому затоплює саме ті вулиці, які було в дуже короткий термін перебування на посаді Чаплінського забудовано небаченим масштабами: Сахарова і перехрестя Сахарова - Вітовського, а також Торф'яну, Городоцьку, Петлюри, Виговського, Наливайка, проспект Чорновола.

131210049 405715124188204 4635995106963832090 od

Про наслідки масштабної зливи у Львові 17 серпня 2018 р. писало багато ЗМІ:

https://zaxid.net/naslidki_masshtabnoyi_zlivi_u_lvovi...

За перебування на посаді Чаплінського у Львові почали зводити будинки підвищеної висотності, хоча це не передбачено ДБНами зі сейсмостійкості будівель, а Львів відноситься до зони можливих землетрусів 6-7 балів за шкалою Ріхтера.

Ю.Чаплінським як головним архітектором було дозволено будівництво кількох будинків, вищих за 17 поверхів – у Львові буди відсутні пожежні машини для гасіння пожеж на таких висотах! Тобто Ю.Чаплінський свідомо продавав безпеку львів’ян.

Внаслідок «активної» діяльності Ю.Чаплінського на посаді головного архітектора, у 2019 році кількість зданого в експлуатацію житла на одну людину перевищувала цей показник навіть в Києві і була найбільшою в Україні! Лише за 2019 рік тут збудовано і введено в експлуатацію 95 багатоквартирних будинків. Тоді як у Києві – майже вдвічі менше.
Львів посів перше місце в Україні за кількістю новобудов у 2019 році. Державний веб-портал відкритих даних оприлюднив інформацію Єдиного реєстру документів.

У Львові зараз побутує термін «чаплінки». Так називають будинки, збудовані в період архітектурування Ю.Чаплінського у Львові, які збудовані у надмірно щільних кварталах забудови, без дотримання санітарних норм, без озеленення і соціальної інфраструктури! Приїдьте до Львова - ми проведемо вам екскурсію чаплінками ! Повірте, двох днів не вистачить для огляду ЮЧ-Шанхаю!

«Малоголосківське гетто» - новий термін і народна назва нового мікрорайону, який задумувався сучасним, комфортним, інфраструктурно розвинутим, а перетворився власне на гетто.

131274012 405720764187640 4018949491933203809 nc

18 лютого 2020 року у ФБ групі "Скандальні забудови у Львові" Вулиця Малоголосківська оприлюднила фото чаплінкок з підписом: «Джекпот-мікрорайон (столярувка), в якому стоять джекпот-будинки (чаплінки), в яких продаються джекпот квартири (девелупки) з виглядом на 7 інших джекпот-будинків (девелупок) #малоголосківська #трушнийтреш #злобнийад (назва «столярувка» походить від прізвища ще одного «генія» від замовних забудовниками детальних планів території – пана Юрія Столярова)» Копія поста з 26-ма фото додається за посиланням.

А ще громада вулиці Малоголосківської склала вірш про пана Чаплінського, у якому звинувачує тодішнього чиновника в лобіюванні бізнесу та нехтуванні інтересів мешканців.

А також створила відео «Гімн львівських забудовників про наслідки діяльності Чаплінського, і гетто, на яке він перетворював Львів:

Львів’яни навіть зареєстрували петицію про відставку Юліана Чаплінського, яку розмістили на сайті петицій Львівської міської ради, але яку заблокували посадовці Львівської міськради, зловживаючи владою. Ось текст цієї петиції: «Вимагаємо невідкладно створити комісію з розслідування зловживань владою та порушень, вчинених головним архітектором міста Львова Ю.Чаплінським, а також його невідкладного звільнення з посади, оголошення і проведення публічного конкурсу, зокрема усіх його етапів за публічною участю громадськості.

Наказ про затвердження містобудівних умов та обмежень щодо забудови земельної ділянки на вул. Б.Хмельницького 249 , виданий Чаплінським Ю.М. особисто – скасований в суді мешканцями, що засвідчує елементарну фахову некомпетентність Чаплінського як архітектора, але ніхто чиновника за це не покарав!

Останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння львів’ян щодо очевидних порушень у діяльності головного архітектора міста Львова Ю.Чаплінського, стало знищення забудовником унікальної мозаїки авторства В.Патика на вул. Володимира Великого, 26А у м.Львові, що стало наслідком неналежного виконання Ю.Чаплінським своїх посадових обов’язків.

Ю.Чаплінський запевняв львів’ян, у тому числі через інтернет-ресурси, що забудовник взяв на себе зобов’язання зберегти мозаїку при здійснення будівельних робіт. Втім, як виявилося, у містобудівних умовах і обмеженнях затверджених рішенням виконавчого комітету ЛМР 2019.02.15 №138, яке доступне за посиланням , немає жодної згадки про мистецьку цінність унікальної мозаїки та зобов’язання забудовника її зберегти.

Досі львів’янам не представлено, яким же чином міська влада, і зокрема головний архітектор міста поклав зобов’язання на забудовника зберегти унікальний мистецький об’єкт, а тому є всі підстави розслідувати цю аферу головного архітектора та звільнити його з посади через не захист інтересів і прав територіальної громади, введення в оману всієї територіальної громади. І нищення унікального мистецького об’єкта, яке стало наслідком саме діяльності Чаплінського!

Після просто катастрофічного накалу обурення у Львові через скандали, пов’ язані з персоною Чаплінського і вимогами його відставки та притягнення до відповідальності, Чаплінський пішов з посади. І замість того, щоб його було притягнуто до відповідальності за сподіяне у Львові, завдяки зв’язкам, Чаплінського призначили заступником міністра Мінгегіону. Це послугувало додатковим обуренням львів’ян, які оприлюднили велику кількість обурливих постів у ФБ, та написали до НАЗК вимогу перевірити декларацію Чаплінського. Цей запит був оприлюднений в публічному доступі через систему запитів «Доступ до правди».

Корпуційна клоака нашої держави не забезпечила перевірку цієї декларації, бо «НАЗК не приймало рішення про перевірку декларації Чаплінського». Тут без коментарів… . І Чаплінського таки призначили заступником Міністра як знущання над тими усіма людьми, чиє життя цей «архітектор» перетворив на пекло!

Але яким чином людина з таким бекґраундом може взагалі претендувати на посаду Голови національної спілки архітекторів? Яким чином людина, яка перетворила половину Львова на ґетто, замість сидіти в тюрмі, претендує на посаду, від якої залежить ідеологія архітектури в Україні? Яким чином фігурант корупційних скандалів може балотуватися на голову спілки? Невже про це ніхто у Києві не знає?

До речі, цілком очевидно, що львів’яни ніколи б не висунули Чаплінського Ю. на посаду Голови спілки архітекторів України з огляду на подерибанений і понищений ним, спотворений до неможливості Львів. Тому, наскільки нам відомо, висунули Чаплінського на цю посаду архітектори з м.Дніпра. Що знають ці архітектори про діяльність Чаплінського?
Це ми, прості львів’яни, живемо у тому ґетто, серед поруйнованих пам’яток і каналізації, яка не справляється з обсягами стоків з сотень новобудов, які просувались Чаплінським! Це ми живемо в нелюдських умовах завдяки Чаплінському! Це нам затоплює каналізацію! Це ми маємо ходити по коліна в болоті! Це наші діти не мають садочків і шкіл, бо їх переповнено в 1,5 - 2 рази! Це ми розпачаємо над поруйнованою спадщиною! І порубаними парками і скверами!

Відтак, як йдеться в сьогоднішній заяві колективу ГО "Народна дія Львв", вимагаємо зняти з конкурсу на посаду Голови НСАУ кандидатуру Чаплінського Ю.М., оскільки така кандидатура не відповідає вимогам професійних і моральних якостей.