yzobrazhenye viber 2021 09 27 15 47 12 450Щоосені по всій країні, коли приходить час збирати врожаї на полях, лінію поліції 102 починають «розривати» аграрії. Ці бізнесмени, що весь сезон ростили та обробляли різну культуру, у серпні-вересні просто не можуть між собою розібратись, де чий врожай та що насправді хто садив. Якщо торік на Львівщині розгорівся скандал за картоплю у Бузькому районі, що дійшов навіть до перекривання міжнародних трас та найму «тітушок-охоронців», то цього року аграрії розгорнули війну за паї з пшеницею поблизу Самбора.

На початку серпня у мережі та на кількох місцевих онлайн-ресурсах з’явилась інформація, що на Самбірщині відбулась спроба рейдерського захоплення посіву озимої пшениці на понад 50-ти гектарному полі. З тексту та коментарів учасників події відомо, що рейдери намагались зібрати врожай пшениці, який посадив та виростив місцевий фермер Іван Кільган. Син Івана Кільгана, Тарас, самотужки заблокував проїзд комбайну та вантажівки рейдерів, аж поки не втрутилась поліція.

«На місце рейдерської акції оперативно прибули працівники Самбірського райвідділу поліції, прокуратури, СБУ. Працівники встановили, що техніка – з Дрогобицького району. Її найняв в оренду Андрій Грига – виконавчий директор «Львівагрохолдинг». На допомогу, захистити від новітнього бандитизму, приїхали відомі колеги-фермери із Самбірщини: Іван Білак, Андрій Куліковський, Володимир Загвойський, Роман Харо, брати Бараники, які колись постраждали від подібних злодійських формувань. За це я всім щиро вдячний, особливо фермерам, бо їх може чекати щось подібне», – розповів фермер Іван Кільганyzobrazhenye viber 2021 09 27 15 47 12 639 768x480

Аби почути іншу думку – ми звернулись до самих рейдерів, точніше бізнесменів, яких фермер Кільган та журналісти охрестили «рейдерами». Зі слів потерпілого Івана Кільгана – техніку та людей, що зібрались зібрати його врожай, найняв Андрій Грига, що є виконавчим директором ТОВ «Львівагрохолдинг».

«Жодного рейдерського захоплення проти Кільгана Івана Степановича нашою компанією не вчинялося взагалі. Ми приїжджали для того щоб зайти у свої поля, які є нашими і винесені вже в натуру. Приїжджала фірма яка здійснює зйомку, геодезисти на місці винесли межі для того, щоб ми розуміли чітко, навіть не ми а скоріше щоб він розумів, де хто працює, тому була проведена геодезична зйомка. Жодної дії в плані рейдерства з нашої сторони не було вчинено.

Коли виникають такі спірні ситуації, вони вирішуються дипломатичним шляхом. Береться карта даної місцевості, договори оренди, які паї в кого є, в якій кількості, та дипломатично, шляхом обміну земельних ділянок, що погоджується двома юридичними особами і тоді впринципі питання знімається.

Людина принципово, наглим способом не впускає нас в наші поля, засіває наші поля, фальсифікує інформацію, називаючи наші дії рейдерством чи то захопленням", – розповів виконавчий директор ТОВ «Львівагрохолдиг», Андрій Грига.

А поки правоохоронці збирали до купи та перевіряли інформацію – на підтримку фермера Івана Кільгана, проти якого наче відбулась спроба рейдерства, АТОвці провели масштабну акцію під офісом «Львівагрохолдингу».yzobrazhenye viber 2021 09 27 15 47 34 507 768x576

Близько десяти людей кілька хвилин тримали у руках банери з надписами «БАРИГУ НА НАРИ» та «ШАХРАЇ, РУКИ ГЕТЬ ВІД ФЕРМЕРА». Проте, такий спосіб тиску на бізнесменів виявився неефективним. Тим часом журналісти вирішили дізнатись більше про самих аграріїв, справи яких, зі слів Івана Кільгана «на особистому контролі голови ЛОДА Максима Козицького».

ТОВ «Львівагрохолдинг»

Компанію, яку конкуренти називають рейдером, засновано у 2013 році. Її керівником є Ткаченко Сергій Львович, а співвласниками зазначено Григу Анну Іванівну (50%), Ткаченко Любов Павлівну (40%) та ТОВ КУА «Західна інвестиційна група» (10%), що належить Михайляк Зоряну Богдановичу.

У компанії 695 орендованих земельних ділянок (паїв), в тому числі і на полі, де відбувалось «рейдерське захоплення пшениці» у селі Велика Білина.

У ТОВ «Львівагрохолдинг» відсутні податкові борги. Компанія не була фігурантом кримінальних проваджень.

Щодо Фермерського господарства «Кільгана Івана Степановича» – тут історія дещо цікавіша.

Засновано його ще в 1996 році, а з 2006 року господарство – по вуха в судових процесах.

В оренді цього господарства 379 земельних ділянок (паї)

Всього у електронних базах даних є інформація про 23 виконавчі провадження відносно цього ФГ.

Господарство Кільгана боргує податками 650 596 гривень, з них – 176 440 гривень Державному бюджету та 474 157 місцевому.

У судовому реєстрі чимало інформації про діяльність господарства Кільгана, але дуже промовистою є ця історія під номером 914/2989/20

З контексту зрозуміло, що Іван Кільган брав в оренду землі, не платив за їх користування, а поки тривали судові тяганини – користувався задарма.

Так само це фермерське господарство є фігурантом у кримінальному провадженні, розслідування у якому вже триває третій рік, від 27.03.2019 року №12019140290000213

Стаття 358. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

Також журналісти звернулись і до Львівської Облдержадміністрації, адже фермер Кільган запевнив: питання спроби рейдерства його пшениці – на контролі у Максима Козицького, голови Львівської ОДА.

Суть конфлікту: Кільган каже, що Львівагрохолдинг приїхав збирати врожай з його ділянки, і ніби це і є факт рейдерства. Загальна площа масиву становить орієнтовно 50 га і складається з 32 ділянок.

(66%) – 22 ділянки, площею 33,1 га перебувають у оренді ФГ, де засновником і керівником є Кільган І.С.;

(8%) – 3 ділянки, площею 4 га не зареєстровано ні з ким договорів оренди;

(12%) – 3 ділянки, площею 5,8 га перебувають в оренді ТОВ «Львівагрохолдниг» (компанія з якою і виник конфлікт з Кільганом);

(4%) – 1 ділянка, площею 2 га перебуває в оренді ТОВ «Барком»;

(10%) – 3 ділянки, площею 5,1 га – відомості про ділянки не внесено до ДЗК;

"Іншими словами – на тій ділянці дійсно є площі Львівагрохолдингу, і вони могли приїхати збирати врожай з ділянок, які належать їм на правах оренди. Тобто, виходячи з офіційної інформації кадастрової карти – право працювати на тих ділянках має і Кільган, і Львівагрохолдинг, і Барком. А на деяких ділянках тільки власники паїв, бо там навіть договорів оренди немає", – розповіла Тетяна Гетьман, директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА.

Як дізнались журналісти, після перевірки документів у Нацполіції вирішили не розпочинати кримінальне провадження, адже ТОВ «Агрохолдинг» дійсно володіє землями, відповідно, має право поступу до своїх ділянок. Також Андрій Грига повідомив, що буде звертатись до суду, адже фермер Кільган псує ділову репутацію ТОВ «Львівагрохолдинг» та зводить наклепи.