1 72146187648274617841Проводячи аналіз публічного простору щодо наявності ознак «руского міра» у Львові, ми зіштовхнулись з потенційною заготовкою російського ІПСО. 

Отже, ми виявили інформаційний ресурсhttps://www.103.ua/main/lvov/, який інформує громадян про підприємства, що надають медичні, косметологічні, фармацевтичні та інші суміжні послуги. Кричущим є частково російськомовне наповнення. В рубриці, де повинна знаходитись правова інформація https://mag.103.ua/editor/information/... - всі документи викладені мовою агресора, що є грубим порушенням ЗАКОНУ УКРАЇНИ "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Власником сайту вказано ТОВ «Медпортал», ЕГРПОУ 40741569, де в абвіатурі «ЕГРПОУ» допущено класичну помилку псевдоукраїнських ресурсів, замість літери «Д - державний» вмістили російський відповідник «Г – гівня…, перепрошуємо – государствений).

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "МЕДПОРТАЛ" – зареєстровано 12.08.2016 р. за адресою Україна, 03022, місто Київ, ВУЛИЦЯ ВАСИЛЬКІВСЬКА, будинок 30, офіс 320, з контактним номером телефону +380634660011. Директором цього підприємства є ВЕРБІЦЬКА НАТАЛІЯ АНАТОЛІЇВНА, а засновниками зазначено громадян Білорусі:

  • ЗАХАРЕВСЬКИЙ ОЛЕКСІЙ ЧЕСЛАВОВИЧ;
  • ЛІНД ОЛЕКСАНДР ОЛЕКСАНДРОВИЧ;
  • МІХАЛЬОВ МАКСИМ МИХАЙЛОВИЧ;
  • МАЛИНОВСЬКИЙ МАРК ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Також, за цими особами зареєстровано ще два схожі підприємства: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "РЕЛАКС УКРАЇНА" (Код ЄДРПОУ 40502133) та ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "МАЙСКІЛЗ" (Код ЄДРПОУ 43978155).

Варто зазначити, що ТОВ «Медпортал» брав участь у державних закупівлях з 2018 р. по 2021 р. Загальна сума одержаних коштів становила 161 052 грн. Торги відбувались в  межах допорогових закупівель та було укладено прямі угоди. Нижче перелік установ, що скористались послугами згаданого підприємства:

1. Державна установа "Інститут серця Міністерства охорони здоров'я України";

2. Комунальне некомерційне підприємство "Київська міська клінічна лікарня №1" виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);

3. Державна установа «Інститут травматології та ортопедії Національної Академії Медичних Наук України».

А тепер показуємо прив’язку до «руского міра».

https://www.103.xn--p1ai/  - ідентичний сайт зі схожими пропозиціями та інформацією функціонує на росії.

Власником цього ресурсу є ООО "РЕЛАКС.РУ", яке зареєстровано за адресою «РФ, г. Москва, проезд 2-й Кожуховский, дом 29, корпус 2, строение 2, офис 210». Відповідно до публічних документів генеральним директором вказано ЗАХАРЕВСЬКОГО ОЛЕКСІЯ ЧЕСЛАВОВИЧА.

Також пан Захаревський О.Ч. разом з Міхальовим М.М. має відношення до ООО "Артокс Медиа", ИНН 7704774571, а ще разом з Лінд О.О. прослідковується як один із засновників ООО "Профитэдс".

З якою метою створено в Україні цей ресурс та дані підприємства? – залишимо це питання правоохоронцям та уповноваженим органам влади.

Варто відзначити, що доброчесні українські підприємства, такі як ПП "ЦЕНТР ЛІТОТРІПСІЇ", ПП «Медіс», ЦЕНТР «NoVo», та ряд інших - навіть не знали, що їх імена та бренди в невідомих нам цілях використовують потенційні лобісти російських медіаінтересів в Україні.

До прикладу, один із засновників ПП "ЦЕНТР ЛІТОТРІПСІЇ", Тарас Елейко - є ветераном добровольцем ще з 2014 р., а станом на сьогодні нищить окупантів на східному фронті. Адміністрація ПП «МЕДІС» активно долучається до волонтерських зборів. З перших днів війни (з 2014 року) продовжують забезпечувати медикаментами, транспортом, амуніцією та ін. військовослужбовців різних підрозділів. ЦЕНТР «NoVo» запровадив благодійні програми для військових та активно волонтерять.

З якими цілями відбувається використання брендів та інформації про медичні установи на проросійському ресурсі – невідомо.

Ми скерували відповідні звернення та запити до спецслужб.

Всі відомості, викладені у цьому дописі, зібрані з відкритих джерел та сформовані шляхом аналізу наявної інформації. Будь-які збіги прізвищ, імен, імен по батькові можуть бути випадковими.

Джерело