render forward 1
ЖК Forward від Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Треба визначити, апартаменти – це житлове чи нежитлове приміщення. Квартира – це окреме житлове приміщення в будинку з однією або кількома кімнатами, кухнею й окремим санвузлом.

Водночас апартамент є кімнатою або приміщенням для оренди або продажу. Акцентуємо увагу, що в другому визначенні відсутнє поняття «житлове». В цьому і полягає головна відмінність.

Відповідаючи на запитання, чим відрізняється квартира від апартаментів, треба насамперед визначитися з класифікацією нерухомості:

апартаменти – це нежитлова нерухомість, і вони можуть бути розташовані абсолютно в будь-якій будівлі;
квартира належить до житлового фонду і розташовуватися може тільки в будівлях, призначених для житла.
Водночас перші можна оформити як житлофонд, і навпаки. Але тільки теоретично. На практиці ж вимог надто багато, щоб займатися цим із серйозними намірами. Скажімо, щоб зробити офіс житловим, і весь будинок, і інфраструктура району, і стан різних служб, аж до витяжки, мають відповідати певним стандартам.

Отже, якщо виникло запитання, як дізнатися – квартира чи апартаменти, – треба просто з'ясувати, до якого фонду належить приміщення: житлового чи ні.

Решта відмінностей залежить саме від типу нерухомості. По суті, вони стосуються оформлення різних документів, місця знаходження будівлі, ціни самого приміщення та вартості його обслуговування.

В обох типах можна жити, перебудовувати їх і меблювати на свій смак. І різниці в комфорті не буде.

У деяких випадках апартаменти виявляються навіть зручнішими. Наприклад, якщо поєднати їх із місцем роботи – облаштувати в тій же будівлі, переобладнати частину в майстерню або студію. У багатоквартирних будинках здійснити подібне здебільшого неможливо технічно.

У чому різниця: апартаменти та квартира
Отже, фундаментальну відмінність ми визначили – житловий і нежитловий фонди. Принципово різна за призначенням нерухомість має свої особливості. Відповідно, нюанси-відмінності такі:

Екстер'єр. До будівель під нежитловий фонд вимоги нижчі, ніж до квартирних будинків, тож їх можуть зводити в будь-яких місцях. Навіть у паркових зонах й унікальних районах, де будувати житло заборонено.
Податки. Апартаменти вважаються комерційною нерухомістю, і податок на їх утримання (і купівлю) вищий. Але й дохід можна отримати більший.

Комунальні платежі. Як і у випадку з податками, для нежитлових кімнат послуги опалення, електрики, водовідведення та водопостачання дорожчі, ніж для житлових. Але так само, як і в попередньому пункті, перекрити ці витрати можна прибутком з оренди.

Реєстрація. У квартирі можна зареєструвати місце проживання, в апартаментах – ні.

Захист інвестицій. Купуючи метри в житловому будинку на етапі будівництва, вкладник застрахований від втрати коштів у випадку форс-мажору, а нежитлова нерухомість такого захисту не передбачає. Отже, якщо забудовник збанкрутує або роботи будуть заморожені з інших причин, власник квартири може розраховувати на компенсацію.
Хоча основна відмінність – це тип житлової площі, в результаті накопичується суттєва різниця в дрібницях. Загалом за допомогою одного з цих пунктів можна відрізнити апартаменти від квартири. Зробити це досить просто – попросити показати документи на приміщення.

render bd 1
ЖК «Берег Дніпра» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Різниця у вартості
Ще один важливий момент – ціна. Житло в апартаментах коштує дешевше. Причому різниця тільки стартує з 15%, а в деяких випадках ціна квадратного метра нижча на всі 20% і навіть більше. Причина цього – нижчі вимоги до будівель. Відповідно, апартаменти:

зводять швидше;
легше здають в експлуатацію;
потребують менше погоджень і дозволів;
коштують дешевше на етапі забудови в сенсі ділянки землі та матеріалів.
Часто можна зустріти апартаменти, основою для яких послугував офіс. Або взагалі поверх із житловими приміщеннями в офісній будівлі. У західних країнах таке буває в хмарочосах, які з самого початку не є житловими будинками та зводяться як робочий простір. Проте жити в них дуже престижно, і кілька поверхів майже завжди віддають постійним або тимчасовим мешканцям.

render great 2
ЖК Great від Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Переваги та недоліки апартаментів
Відзначимо два нюанси. По-перше, будинок з апартаментами можна побудувати де завгодно – від гірського схилу до центру міста – і отримати прекрасний вид із вікна. Навіть унікальний. По-друге, вартість такого приміщення суттєво нижча.

Утім, до очевидних недоліків належать неможливість реєстрації, не завжди вигідна інфраструктура та висока вартість комунального обслуговування.

Тому апартаменти купують у двох випадках:

для власного тимчасового проживання;
для здачі в оренду.
Останній вид діяльності особливо популярний. Така інвестиція цілком може стати початком готельного бізнесу або просто джерелом пасивного доходу. А якщо довірити управління профільній компанії, то можна регулярно одержувати прибуток, узагалі не дбаючи про нерухомість. Попит на оренду тримається на стабільному рівні завдяки незвичайним місцям розташування будівель.

А ось як тимчасове житло апарт-квартири використовують рідко. Усе ж таки, попри нижчу вартість, підсумкова сума не така вже й маленька. Хоча справа тут, скоріше за все, в реєстрації.

rendre okland 1
ЖК Ok'Land від Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Переваги та недоліки квартир
До явних переваг належать:

можливість реєстрації місця проживання;
низька вартість утримання;
добре розвинена інфраструктура району.
Відповідно, і купують їх для постійного проживання, для сім'ї. Водночас не можна забувати і про недоліки: висока стартова ціна та розташування тільки в зонах, де дозволена житлова забудова, т. зв. спальні райони. А вони часто далеко від офісних центрів і розважальних закладів. Та й взагалі не всіх влаштовує сонна атмосфера та необхідність довго добиратися до роботи.

render lp 1
ЖК «Львівська Площа» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Апартаменти чи квартира: що вибрати
Визначившись із тим, що таке апартаменти і що таке квартира, можна зробити певні висновки:

Апартаменти дешевші, але утримувати їх дорожче. Зате можна насолоджуватися унікальним видом із вікна та розташуванням у кроковій доступності від роботи. Буквально в тій самій будівлі, де і ваш офіс.
Квартири самі по собі дорожчі, але за рахунок невеликих витрат на утримання згодом виплачуються. Однак і особливостей від їх розташування очікувати не варто.
Мабуть, обидва варіанти варті розгляду. Річ у тім, що це різні сфери інвестицій. Одні все ж належать до комерційної нерухомості та здатні приносити більший дохід від оренди, ніж інші. Хоча в квартирі є бонус у вигляді реєстрації, що допоможе оформити прив'язку до певного адміністративного округу.

Для проживання апартаменти можна рекомендувати молодим фахівцям, для яких насамперед важлива робота. Зрештою, з огляду на вартість, можна підібрати варіант із більшою площею, щоб оформити там і житловий, і робочий простір.

Такі приміщення легко підібрати на нашому сайті. У каталозі наявні різні варіанти житлових і нежитлових приміщень. Серед десятків пропозицій однозначно знайдеться найкраща саме для вас!