render brama3
ЖК «Містечко Підзамче. Брама» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Квартира мрії для кожного має різний вигляд. Комусь важливо, щоб вона була просторою, комусь — щоб поруч зі школою або дитячим садком, а хтось бачить свою ідеальну квартиру з відкритою терасою або маленьким власним садочком під вікном. Яка вона, ідеальна квартира, і як її вибрати — з’ясовуватимемо в цій статті.

Основні критерії вибору квартири

Рішення про купівлю квартири — часто одне з найважливіших у нашому житті. Однак це лише перший крок, із якого починається тривалий процес пошуку та подальшої купівлі нерухомості. Він може зайняти кілька тижнів, місяців і навіть років. У чому проблема? Не завжди ми маємо чітке уявлення про те, що шукаємо. Квартира мрії — це образ, щось абстрактне й індивідуальне для кожного з нас. Під час вибору житла все-таки краще керуватися об’єктивними критеріями:

Місцезнаходження. Усі звертають увагу на розташування як на найважливіший фактор під час вибору нерухомості. Добре подумайте, де ви хотіли б жити. Виберіть район, що відповідає вашим очікуванням не лише з погляду розташування, а й доступу громадським транспортом або автомобілем до ключових для вас місць, наприклад, до роботи, школи або дитячого садочка. Це має бути тихий і зелений район на околиці міста чи гамірний центр? Вирішувати вам.

Інфраструктура. Як частину розташування ви також повинні враховувати інфраструктуру поруч із будинком. Для багатьох сімей із дітьми визначальною є наявність поруч ясел, дитячих садків і шкіл або, можливо, поліклініки, офісу, магазинів і супермаркетів. У кожного різні потреби.

Поверх. Вибираючи квартиру, вирішіть, на якій висоті ви хочете жити. Деякі люди бояться перших поверхів через ризик пограбування або просто не хочуть встановлювати решітки на вікна, інші не бажають підніматися сходами на горішній поверх або бояться холоду/тепла з даху. Для сучасних новобудов ці проблеми не є актуальними, тож вибір поверху зводиться виключно до ваших особистих вподобань щодо виду з вікна та комфортного доступу до квартири.

Площа квартири. Залежно від ваших уподобань, потреб і планів на майбутнє (наприклад, створення сім’ї) ви повинні подумати про загальну площу житла і кількість кімнат. Часто площа малоінформативна щодо функціональності квартири, тому краще орієнтуватися на планування, розмір кімнат і експозицію, що дасть змогу визначити, чи виходять вікна на сонячну сторону і скільки світла проникає всередину кімнат упродовж дня.

Додатковий простір. Поширеним критерієм під час вибору квартири є наявність балкона або тераси, а також, можливо, загального саду або відкритої лаунж-зони для мешканців. Варто звернути увагу на паркувальне місце в гаражі або комору, яку пропонує забудовник в одному із загальних приміщень будинку.

Домашні улюбленці. Для любителів тварин у виборі квартири велике значення має турбота про комфорт вихованців. Ознайомтеся з правилами внутрішнього розпорядку, затвердженими членами спільноти мешканців. Бувають випадки, коли правила будинку забороняють утримання домашніх тварин. Якщо такої заборони нема, близьке розташування парків або майданчиків для вигулу стане перевагою для власників собак.

Ціна. Фактично всі перераховані вище критерії багато в чому залежать від ціни, яку ви готові заплатити за квартиру. Безперечно, не варто купувати невідповідне за параметрами житло лише тому, що воно дешеве. У нашому каталозі ви можете вибрати свою ідеальну квартиру за прийнятною для вас ціною в кращих районах Львова та Києва.

Оцініть значимість кожного критерію й виберіть ті, що важливі саме для вас. Іноді виявляється, що замість просторої тераси краще мати невеликий балкон, зате отримати більше простору на кухні або у вітальні.

Площа квартири для комфортного життя

Санітарні норми визначають, що на одну людину, яка проживає в квартирі, має припадати щонайменше 10 квадратних метрів. Щоб життя було комфортним, у кожного члена сім’ї має бути власний окремий простір. У дитини — місце для виконання домашніх завдань і місце для ігор, а у дорослих членів сім’ї — місце для відпочинку та дозвілля. У виборі житла можна керуватися такими параметрами:

для сім’ї з трьох осіб — не менше ніж 18 кв. м на людину, або 54 кв.м;
для сім’ї з чотирьох осіб — не менше ніж 16 кв. м на людину, або 60–70 кв.м;
для сім’ї з п’яти і більше осіб — не менше ніж 15 кв. м на людину, або 70–100 кв. м.
Вважається, що невеликі квартири — до 45 квадратних метрів — це комфортне рішення для самотніх людей або для пари без дітей, але, звісно, це умовний розподіл, і ніхто не обмежує вас у праві купити житло будь-якої площі.

Основні помилки у виборі квартири

Нема чітких правил, як вибрати ідеальну квартиру, але ми можемо назвати помилки, яких слід уникати під час купівлі житла. Ось деякі з них:

Купівля квартири «для старту». Буває, що ми купуємо житло, яке одразу не відповідає нашим вимогам. Наприклад, квартира дуже малої площі або розташована не в бажаному районі. Водночас ми припускаємо, що через кілька років переїдемо в інше житло, однак може виявитися, що залишимося в «некомфортній» квартирі на багато років.

Купівля якомога дешевшого житла. Керуючись тільки невисокою ціною, ви можете купити нерухомість, що не відповідає очікуванням щодо розташування кімнат, інфраструктури або оточення та потребує значних фінансових витрат, наприклад, на ремонт.

Купівля без перевірки купівельної спроможності. Перш ніж шукати житло мрії, треба проаналізувати власні кошти, які можна витратити на купівлю нерухомості, і перевірити свою кредитоспроможність. Ціна житла не повинна бути надто високою, інакше за його обслуговування доведеться платити більше, ніж ви можете собі дозволити витрачати щомісяця.

Неочевидна мета покупки. Якщо ви купуєте те, що хочете, а не те, що вам дійсно потрібно, можливо, ви на хибному шляху. Нерухомість може бути придбана з особистою (для проживання з сім’єю) або з інвестиційною метою (наприклад, для здачі в оренду). Залежно від мети покупки, треба вибирати квартиру, яка більше відповідатиме їй. Наприклад, якщо для проживання з сім’єю ви віддасте перевагу житлу в тихому районі, то для здачі в оренду краще купити квартиру ближче до центру міста або значущих міських кластерів.

Незнання ринку і поспіх. Емоції, пов’язані з купівлею квартири, часто змушують нас надто рано ухвалювати рішення про укладення угоди. Не знаючи місцевого ринку (ціни, стандарт пропонованих приміщень, інфраструктура в безпосередній близькості), ми можемо ухвалити передчасне рішення на підставі всього кількох варіантів, тоді як більш підходящі для наших потреб варіанти можуть бути втрачені.

Не проґавте квартиру своєї мрії. Зателефонуйте або залиште заявку на зворотний дзвінок на сайті — РІЕЛ допоможе вам підібрати найкращий варіант і оформити необхідні документи.