1 DSC 3761 1 903x445Нещодавно, після довгої перерви, у Львові розпочав роботу оновлений Перинатальний центр. У стінах закладу уже встиг пролунати не один дитячий плач. Про те як живе заклад, та що відбувається у його стінах журналіст ІА Вежі поспілкувався із в.о. головного лікаря Ігорем Потаповим.

Відкриття Перинатального центру розпочалось звільненням чотирьох лікарів головою облдержадімінстрації.

Ігор Потапов: Звільненими були головний лікар, заступник головного лікаря з медичної частини, завідувача відділення анестезіології та реанімації , завідувача акушерсько-фізіологічним відділенням. Вони не контролювали і не цікавились процесом відповідності технологічного плану приміщення де вони мають працювати  вимогам до пологового будинку

Незважаючи на те, що лікарів звільнили, деякі із них далі залишаються працювати у Перинатальному центрі, наприклад лікар Прокопів.

Ігор Потапов: Вони не були звільненні як лікарі, вони були звільненні як керівники структурних підрозділів. Прокопів прийнятий на роботу як лікар акушер- гінеколог, і в мене до нього як до лікаря претензій жодних не має.

У соціальних мережах нарікають на умови перебування в Перинатальному центрі. До прикладу, з кранів, відразу після відкриття Перинатального центру, текла іржава вода, вікно у котрому щілина заклеїли пластирем. Декому персонал навіть відмовляв надавати градусник: «у нас не має, підіть купіть».

Ігор Потапов: Це все бруд.

Іще під час реконструкції анонсували платні пологи у Перинатальному центрі, проте наразі про це ніхто не говорить. Чи буде опубліковано прайс-лист з цінами платних послуг.

Ігор Потапов: Я не анонсував плані пологи. Пологи у нас відбуваються згідно 49 ст. Конституції України.

Також серед проблем є і харчування. Зі слів жінок котрі перебували у Перинатальному центрі, їжу привозили, проте не завжди усім її вистачало. Приміром в мережі Fecebook ділились відгуками: «А тепер уявіть що там це є, хороші продукти. Проте стоїть черга з 20 жінок і повідомляють що є 14 сосисок. Все чим могла держава допомогти».

Ігор Потапов: Харчоблок у нас не працює. Він не був включений у проект реконструкції Перинатального центру та не був відремонтований. Їжу привозимо із дитячої лікарні на вул. Дністерська. Їжа якісна, і я бачу що вона смачна та апетитно пахне.

Основний профіль Перинатального центру, передчасні пологи та вагітність із патологіями. Втім, чи має право вагітна жінка народжувати у цьому пологовому будинку, не залежно від того є у неї патології чи не має?

Ігор Потапов: Так, має право, але в більшості країн пологи приймають акушери, лікарі до пологів долучаються лише тоді коли є ускладнення. Я теж намагаюсь, щоб подібним чином працював і Перинатальний центр. Втручання на мою думку повинне бути тоді коли пологи набувають патологічного перебігу.

Чи можна прийти і домовитись наперед про роди, чи повинне бути скерування з патологією?

Ігор Потапов: Жінки до нас потрапляюь на пологи, ми нікому не відмовляли. Але я б рекомендував жінкам, особливо мешканкам області народжувати в пологових по місцю проживання. У нас всюди запроваджені технології партнерських пологів, по всій області запроваджено спільне перебування матерів і дітей. Пологові та стаціонари по всій області набагато привабливіше виглядають від інших відділень, наприклад хірургічних чи терапевтичних. Рівень акушерів-гінекологів по районах є високий.

Частина території лікарні досі виглядає захаращеною, з високою травою. Як прокоментував лікар, дана ділянка покищо їм не належить, та на ній знаходиться ще один корпус у контрому проходить реконструкція.

Ігор Потапов: «У нас ще не відкритий корпус Б-3, у котрому буде розташовуватись два гінекологічних відділення, консультативно – поліклінічне відділення, та відділення патологій вагітності. Коли воно запрацює на повну потужність ми отримає додатково 70 місць. Частина території, котра поросла травою, іще не передана Перинатальному центру, нею керує підрядна організація, що здійснює реконструкцію.

Джерело: ІА Вежа