blokadaБлокада окупованого Донбасу, яка уже вилилася у сутички блокувальників з силовиками та стала яблуком розбрату української політики. Від прихильників та противників таких радикальних дій лунають взаємні звинувачення у зраді.

Позиції блокувальників зводяться до того, що торгівля з окупованими територіями фактично фінансує терористів та дозволяє заробляти олігархам. Влада ж наголошує на тому, що блокада наносить збитки насамперед державі, ставить під загрозу її енергетичну систему і може нашкодити людям, які мешкають на підконтрольній Україні території.

Дискусії щодо доцільності радикальних кроків точаться не лише на рівні Києва. Низка місцевих рад в Україні і зокрема на Львівщині, уже прийняли звернення щодо підтримки блокади. Спроба прийняти таке звернення була і під час сесії Львівської облради, проте воно не набрало достатньої кількості голосів. Дивись.info з’ясовувала, як ставляться до блокади львівські політики.

«Коли в обласній раді розглядалося це рішення,  то наша фракція голосувала за блокаду, наша партія підтримує блокаду. Вважаю, що в час війни з окупантам і окупованими територіями торгувати не треба», – заявив голова фракції  «Народний контроль»  у Львівській облраді Андрій Білоус.

«Однозначно потрібно блокувати. Закінчиться торгівля з окупованими територіями – закінчиться війна. Наразі всім зручно те, що відбувається на Сході. СБУ назвала підприємства які платять в бюджети окупованих територій свої податки. Я була шокована, що на Львівщині обласна рада не прийняла звернення проти торгівлі з окупованими територіями, тоді як деякі ради Львівщини задекларували свою позицію. Тоді як лідери низки партій на центральному рівні заявляють, що вони проти торгівлі, лідери «Батьківщини», «Громадянської позиції», «Народного контролю» заявляють, що треба її припиняти.  А на локальному рівні представники  цих фракцій не голосують за таке звернення. Я буду наполягати щоб на наступній сесії це звернення таки прийняли бо це ганьба для ЛОР. Ми мусимо цю позицію відстояти інакше це виглядає не просто цинічно, коли хлопців привозять в трунах, ми над ними плачемо, і підтримуємо торгівлю з окупованими територіями. Для мене це поза межами не тільки здорового глузду а й людяності. Йдеться про торгівлю і бізнес, які ведуть олігархічні структури, а пересічні люди на цих територіях – це зовсім інше. Ми маємо підтримувати людей,які там живуть, але не олігархічні клани, які фінансують сепаратистів», – заявила представник «Самопомочі», перший заступник голови облради Параскевія Дворянин.

«Питання важке, на мою особисту думку, в першу чергу має бути концепція поведінки на блокпостах, на переходах. Багато там незрозумілих речей відбувається. Це неоднозначне питання – з одного боку торгівля з окупованими територіями це негатив, з іншого боку – там живуть наші українці. Це питання підлягає вивченню, і його треба вирішувати в інтересах України.  Коли в нас щороку змінюється Кабмін і немає стратегії розвитку держави на принаймні  5-10 років, щоб ми бачили куди йдемо, то ніхто не знає, що буде далі. Без стратегії країна не може розвиватися», – вважає голова фракції «Батьківщина» Юрій Гудима.

«Однозначно я підтримую блокаду, торгівлю з окупованими територіями треба припиняти. Одна справа, коли йдеться про допомогу людям  – медикаменти, продукти, а торгують алкоголем, цигарками, це зовсім інше, ці питання треба розділити. Бо люди там бідують, а торгують жуліки», – заявив голова фракції Радикальної партії Ляшка Євген Буба.

«Цим  мають займатися правоохоронні органи, чи дійсно там торгують і чи ми годуємо терористів  сепаратистів, як кажуть ті, що блокують. З іншого боку це наша територія, ці люди і так обділені. З точки зору милосердя, як можна людей лишити в холоді, вони не мають мерзнути, хоча дехто каже, що так їм і треба. Але їх так вчили,  вони іншого не знають. Тому, є спеціальні структури, нехай вони чітко вивчають, можливо якісь наші рішення мають бути радикальніші. Якщо воно розв’яже конфлікт можна і заблокувати, але  якщо далі буде конфлікт, то не можна залишати людей, тоді ми ще більше програємо, вони будуть ставитися до нас ще з більшою ненавистю», – вважає голова фракції БПП Катерина Кеньо.   

Як бачимо одностайної позиції щодо блокади серед львівських політиків немає.  З певністю можна сказати лише одне – питання блокади ще не раз постане у багатьох місцевих радах, і так чи інакше представникам політичних сил   доведеться на це реагувати.

Володимир ГАЛЕЧИК, Дивись.інфо