besiadeckiУ самому центрі Львова розсипається пам'ятка архітектури. Палац Бесядецьких простояв вже чотири століття, а цей рік може стати для нього останнім.

Палац Бесядецьких – єдиний збережений львівський палац 18 століття садибного типу. Дата будівництва палацу наразі не з'ясована. Не віднайдено також первинний проект. Автор – Бернард Меретин. Першим власником був доктор медицини і райця львівського магістрату Карло Ґарані. Від 16 січня 1758 перейшов у власність графів Бєльських.

З 1934 року цей будинок не бачив жодної реставрації і жодного капітального ремонту. Та після того, як звідси забрали бібліотеку – будинок ще більше руйнується. Окрім котів, сюди почали навідуватися і безпритульні. Охороняють пам'ятку лише останній рік.

Вже 10 років будівля на балансі Львівського університету імені Франка. Тут пояснюють – зараз на реставрацію потрібно 50 мільйонів гривень і таких грошей нема.

Дохідна частина університету на рахунок бюджетних коштів і спецфонду є трошки більше ста мільйонів – тільки на зарплату і комунальні платежі нам треба 110 мільонів – про якийсь розвиток, якщо не буде допомоги від держави, говорити не приходиться,
– стверджує проректор ЛНУ ім. Івана Франка Василь Курляк.

В університеті запевняють, не втрачають надії знайти фінансування. Цього року чекають відповіді Міністерства науки і освіти – палац подали на державний інвестиційний конкурс. Крім того подали заявку на грант в посольства США. Однак, відповіді так і не отримали. Міська влада ж вважає, що університет має або відмовитись від палацу або таки знайти гроші.

Та поки шукають інвестора, палац все більше підкошується. А університет так і не має чіткого уявлення, як використовувати цю споруду після реставрації.

ArtNews