Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->
1 691pervaДуби і клени, які ледь чутно пахнуть «липою»?
 
Чому місто закупило клени за ціною, що в рази перевищує вартість саджанців в інтернет-магазинах, та хто вирішує, які дерева купувати для озеленення Львова?
Минулого тижня для озеленення нашого міста виконком Львівської міської ради передав з балансу департаменту містобудування на баланс ЛКП «Зелений Львів» саджанці, закуплені у 2018 році. За інформацією прес-служби Львівської міськради, загалом у році, що минає, місто закупило та висадило понад 10 тисяч зелених насаджень — кущів та дерев. «Спільними силами, скоординованими з підприємцями і людьми, які дбають про зелену частину міста, ми поставили собі ціль 10 тис. саджанців висадити цього року, і ми її виконали. Програма в тому напрямі зроблена, треба наступного року ставити амбіційні цілі вище і ще більше озеленювати місто», — розповів Геннадій Васьків, заступник міського голови з фінансово-економічних питань. Серед закуплених порід — гортензія крупнолиста, ялівець козацький, гібіскус, клен кулястий, граб, клен червоний, глід, дуб, горобина, магнолія, акація, платан іспанський та інші, — інформує прес-служба ЛМР.
 
 І, здавалося б, чудова новина, адже проблема озеленення Львова завжди була актуальною. Однак, якщо подивитись у перелік саджанців і порівняти їхню вартість із запропонованою в інтернеті, можна переконатись, що деякі дерева можна було б придбати в 2,5 а то й у десятки разів дешевше. 
 
Як вважає громадська активістка та правозахисниця Олеся ДАЦКО, клени, які міська влада закупила по 3600 за один саджанець, можна було б придбати на всім відомому ОЛХ за ціною… до 200 гривень. «Звісно, дерева є різні. Знайти саджанці можна і за 200 тисяч гривень, і за 200 тисяч доларів, було би бажання. Є тиси, які коштують 30 тисяч гривень. Це 30-метрові дерева, вони довго ростуть і дорогі. Тому можна знайти будь-яку цінову категорію. Але в мене є питання щодо цілей закупівлі дорогих дерев. Хто ухвалює рішення про таку закупівлю для Львова?, — дивується Олеся Дацко. — Так, у нашому місті масово вирізають дерева через забудови, ламають, нищать. Рівень озеленення Львова критично незадовільний. Адже у нас є чимало мікрорайонів, де навіть нема парку, щоб піти погуляти. Проте вирішувати це питання потрібно комплексно. Треба аналізувати потребу і, виходячи з можливостей, забезпечувати максимум. Але коли місто закуповує клени та ясени «крутіших» порід у 10-12 разів дорожче, аніж можна його придбати, питання тут не в озелененні. Я розумію, що, можливо, восени там красивіші листочки, але це не парк, це звичайна вулиця. По-друге, чим «крутіша» порода дерева, тим воно вибагливіше. Велика кількість таких дерев просто гине. Я живу на вул. Богдана Хмельницького, де торік посадили чи то клени, чи то липи (на вигляд ці дерева недешеві), половина з них просто посохла. Чи вони не вгадали з ґрунтами, чи була якась інша причина, мені важко сказати. Але, загалом кажучи, це величезні втрати. Я часто їжджу по Україні і цікавилась для себе цінами. На Закарпатті та Волині можна купити декоративні дерева не гірші, але за значно нижчою ціною». 
   За словами активістки, закуповуючи такі цінні дерева, варто ставити їх на баланс і повідомляти мешканців, де саме їх висаджують, однак у нас цього не роблять. «Вони купили, передали на баланс «Зеленому місту», а де ті дерева поділись, де їх посадили, чи посадили всі саджанці, ніхто не знає, — наголошує Олеся Дацко. — Але принципове питання у мене інше. Я була в Баку і бачила там баобаби за 200 тисяч євро. І це нормально, бо вони мають кошти на це, можуть собі таке дозволити.  В нас, натомість,  є криза, в країні воєнний стан, грошей бракує. В мене дитина навчається у класі, який є переповнений. Ми написали, щоб нам виділили комп’ютери та мультиборд, бо є матеріали, які на пальцях пояснити неможливо. На це нам в управлінні освіти відповіли, що грошей немає, вони всі розподілені, й порекомендували звертатись на конкурс соціокультурних проектів. У нас купа грошей виділяють на речі, які не є першочерговими. Тому цікаво, хто ухвалює рішення про закупівлю саме таких дерев?».
 
 Як з’ясувала «Ратуша», закупівлю саджанців для озеленення Львова проводить департамент містобудування Львівської міської ради, а технічне завдання до тендерної документації готує відділ екології, який є у складі цього департаменту. За словами Володимира Данилюка, заступника директора департаменту з питань екології та природних ресурсів, ціни, за якими закупили дерева, є цілком адекватні для тих вимог, які поставлені до якості саджанців, а підозри щодо завищених цін — безпідставними. «Якщо уважно прочитати технічне завдання, там є прописані наші вимоги до посадкового матеріалу, які визначені у тендерній документації. Якщо проаналізувати цінову політику тепличних господарств на території України, ця ціна є досить доброю, — наголосив Володимир Данилюк. — Чому така висока ціна? Тому що ми закупили якісний посадковий матеріал. В нас були технічні вимоги стосовно саджанців: висота дерева мала становити не менше за три метри, а товщина стовбура —  не менше за 4 сантиметри. Крім того, мала бути сформована якісна коренева система». 
 
Як зазначив Володимир Данилюк, усі закуплені саджанці були передані львівським комунальним підприємствам і висаджені на території парків Львова, а директори парків можуть показати, де саме вони ростуть. «Щодо озеленення Львова на наступний рік ми також закладаємо кошти для закупівлі саджанців, однак чітко сума ще наразі не сформована. Цього року ми створили інтерактивну карту висаджування дерев, де ми чітко визначаємо зони та кількість дерев, які будуть висаджувати. Але все залежить від фінансування», — додав він.
 
Уляна Депутович, Ратуша