Karpaty 1 Goverla
Говерла
Українські Карпати де-факто частина гірської системи Східних Карпат, розташована на Західній Україні. Їхня довжина становить 280 кілометрів – від верхів’їв Сяну до витоків Сучави. Ширина понад 110 км. Загальна площа гірської системи, розташованої на території Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей, складає понад 24 тис. км квадратних. Найвищий гірський масив Українських Карпат – Чорногора. Саме тут розташовані усі карпатські двотисячники, у тім числі й найвища гора України – Говерла. Про це повідомляє Краєзнавчо-туристичний портал "Край"

ГОВЕРЛА

Найвища вершина України сягає 2061 метра. За різними версіями, її назва перекладається як «снігова вершина» (з угорської), або як «важкопрохідне підняття» (з румунської). Розташовується Говерла на межі Надвірнянського району Івано-Франківщини та Рахівського району Закарпатської області у 17 кілометрах від румунського кордону (фото згори).

Karpaty 2 BrebeneskulБРЕБЕНЕСКУЛ

Менше 30 метрів програє Говерлі гора Бребенескул, висота якої 2032 метри. Розташована на межі Івано-Франківщини та Закарпаття. На захід від Бребенескула розташоване найвисокогірніше українське озеро з такою ж назвою.

Найближче село до вершини – Бистрець Івано-Франківської області.

Karpaty 3 PipIvanПІП ІВАН

Піп Іван або Чорна Гора також розташований на межі Івано-Франківщини та Закарпаття і здіймається на 2028 метрів над рівнем моря.

За переказами, свою назву дістала від куолись існуючої скелі на вершині, яка нагадувала священика в рясі. На вершині колись працювала обсерваторія з назвою Білий Слон, яку сьогодні намагаються відновити.

Karpaty 4 PetrosПЕТРОС

Розташований на Рахівщині Петрос має висоту 2020 метрів. Його ще називають Грозовою горою, бо її вершину часто вражають блискавки. На північно-західних схилах гори бере початок струмок Кевеле, ліва притока Чорної Тиси.

Karpaty 5 GutynГУТИН ТОМНАТИК

Поблизу Рахова на 2016 метрів височіє гора Гутин Томнатик не сильно перегнала попереднього номінанта, бо вища всього на 17 метрів. Тобто, в загальному вона заввишки 2018 м. Розташовується вона в Закарпатській області – поблизу міста Рахів. На північно-східному схилі між горами Гутин Томнатик і Бребенескул на висоті 1801 метрів над рівнем моря розташоване озеро Бребенескул.

Найближчі населені пункти – села Говерла та Бистрець.

Karpaty 6 RebraРЕБРА

Гора Ребра сягає 2001 метра над рівнем моря. Колись тут проходив кордон між Польщею і Чехословаччиною. Як і більшість її двохтисячних «сестер» розташована на межі Івано-Франківщини та Закарпаття.

Найближчий населений пункт — село Бистрець.

Karpaty 7 MenchulМЕНЧУЛ

Перебування Менчула, розташованого у Верховинському районі Франківщини та частково у Закарпатті, у цьому списку доволі умовне. Так би мовити, на перспективу. Висота гори – «лише» 1998 метри 40 сантиметрів.

Свого часу на Івано-Франківщині тривала кампанія із штучного збільшення висоти Менчула на 2 метри. До справи було залучено перших волонтерів, але наразі ідея не реалізована.