Vodospad1 laznij 1Більшість водоспадів Львівської області розташовані у Сколівських бескидах. За висотою і, частково, відомістю вони поступаються своїм «колегам» із високогірніших Івано-Франківщини, Закарпаття та Буковини. Однак це зовсім не применшує їхньої естетики і аж ніяк не нівелює енергетики, котру випромінюють бескидські водяні дива. Про це повідомляє Краєзнавчо-туристичний портал Край.

Найвищий водоспад Сколівських бескидів – ЛАЗНИЙ (фото вгорі) розташований на півдні Дрогобиччини, на однойменному гірському потоці, який впадає у Стрий.  Його висота сягає 10,5 метрів, а ширина – майже двох метрів. Особливого шарму Лазний отримав через свою структуру, адже складається він із трьох каскадів. Цікаво, що зимовий Лазний своєю мальовничістю нічим не поступається літньому. Може, навіть навпаки: споглядаючи замерзлі каскади, не проминає почуття, що ви потрапили у казку.

Добратися до водоспаду можна вирушивши на схід від села Довге. Орієнтиром буде стежка вздовж лівого берега Стрия, яка виведе на грунтівку, котрою, своєю чергою, виведе до потоку і самого водоспаду. Утім досвідчені туристи підскажуть й інші шляхи.

Vodospad2 sopitМайже восьмиметровий СОПІТ розташований на безіменному потічку, який впадає у річку Сопіт, і знаходиться в південних околицях села Сопота на Сколівщині. З топонімікою, як можна зрозуміти, мандрівник навряд чи помилиться, а от добратися до водоспаду – завдання важче. Підхід до нього доволі складний і майже неможливий у період дощів чи одразу по них.

Vodospad3 kamyankaНе найвищим, але найвідомішим і найпопулярнішим серед туристів є, мабуть КАМ’ЯНЕЦЬКИЙ водоспад, розташований вверх за течією річки Кам’янка у семи кілометрах від Сколе.  Скельний виступ розділив водоспад на два потоки, що додає йому мальовничості.

Цікаві й околиці водоспаду. Поруч джерело мінеральної води  «Нафтусі» і озеро Журавлине, відоме у народі як Мертве озеро. Через високий вміст сірководню у його воді не водиться нічого живого.

Вище по течії Кам’янки розташувався ще один невеличкий, але симпатичний водоспад, який називають МАЛИМ КАМ’ЯНЕЦЬКИМ. Його висота – близько 4 метрів.

На відміну від більшості карпатських водоспадів добратися до Кам’янецького порівняно не важко. На трасі між райцентром Сколе і селом Верхнє Синьовидне важко пропустити поворот на село Кам’янка. Йдучи вверх за течією річки, потрапляєш просто до водоспаду. Додатковим орієнтиром може слугувати міст через Опір – від нього до потрібного повороту близько чотирьох кілометрів.

Vodospad4 gurkalo 1Важче дістатися до ще одного відомого водоспаду Сколівських Бескидів – ГУРКАЛА. Близько під’їхати доволі важко, тож доведеться протоптати близько п’яти кілометрів далеко не найзручнішою дорогою, звернувши на південний захід від автомобільного мосту в селі Корчова. Інша дорога веде до водоспаду із села Крушельниці. Однак водоспад вартує, аби недосвідчені мандрівники трохи помордувалися (для туристів зі стажем проблеми несуттєві).

5-метровий Гуркало розташований на Великій Річці на висоті 570 метрів над рівнем моря, а у підніжжі водоспаду милує око утворене ним озерце. У ньому, до речі, надзвичайно приємно скупатися. Чудові галявини довкола Гуркала якнайкраще підходять для того, аби зупинитися на них табором з наметами.  Щоправда, вночі треба звикати до шуму води – Гуркало невипадково отримав таку назву: у повновіддя потоки, що біжать з гори Парашки падають з водоспада із неймовірним гуркотом.

Як і випадку з Кам’янецьким водоспадом, Гуркало має свого «меншого брата». Вверх за течією Великої Річки є перекат, який прийнято називати МАЛИМ ГУРКАЛОМ. Добратися до нього ще складніше, оскільки розташований він глибоко у лісі між Корчином і Парашкою. Висота Малого Гуркала – 2,5 метри.

Vodospad5 boryslavНевисокий – лише 2 метри, але доволі мальовничий БОРИСЛАВСЬКИЙ водоспад розташований на території однойменного міста в руслі ріки Тисмениця. У підніжжі водоспаду є озерце, або, кажучи фаховою мовою, водобійний котел близько 5 метрів у діаметрі з двометровою глибиною.

Цікаво, що Бориславський водоспад надзвичайно молодий і тому, постійно «росте». Утворився він лише у сорокових роках минулого столітт і тепер поступово збільшує свою висоту через неотектонічні рухи.

Бажаючим поповнити колекцію вражень «юним» Бориславським водоспадом, зробити це буде зовсім не важко. До Борислава регулярно курсують автобуси зі Львова, Дрогобича та Трускавця.

Vodospad6 fantomНарешті, про найцікавіший водоспад – водоспад-привид, водоспад побачити який можуть хіба поодинокі щасливці. Біля села Лапшин на Жидачівщині розташувався водоспад ФАНТОМ, один із тих, які фахівці зараховують до так званих ефемерних водоспадів. Фантом знаходиться на потічку що утворюється після сильних дощів з води що стікає з гори Бакоцино. В інші дні його просто не існує.

Проте ті, кому пощастить, отримають неймовірне естетичне задоволення – Фантом складається з 9 каскадів і має висоту близько 8 метрів. Тих, хто все таки ризикне добиратися по розмитих дощами грунтових дорогах і лісових стежках (а без дощів туди їхати без потреби), зорієнтуємо в маршруті. У місті Журавно у Жидачівському районі (там, до речі, теж є на що подивитися) потрібно переїхати міст через Дністер і за мостом повернути ліворуч. Ріка виведе до села Лапшин, з якого лісом до водоспаду метрів із триста.

Отож, нічого, сидячи на канапі, заздрити різноманітним ніагарам. Надихаймося красою та енергетикою прикарпатських водоспадів. Вони, до речі, фантастичні у будь-яку пору року.

Використано фото з офіційного сайту НПП «Сколівські Бескиди» та ресурсу karpaty.life