a01887b4dcce6b042fa9d245c3ff0173Львівські шахтарі проти очільниці Головного управління Держпраці у Львівській області Ольги Вільхової. Голова Львівської ОДА Олег Синютка протягом 2018-2019 років неодноразово та публічно заявляв, що офіційно звертався до відповідних інстанцій з вимогою навести лад у роботі Головного управління Держпраці у Львівській області. Про це пишуть Варіанти.

"Окремі показники у сферах охорони праці, запобігання нелегальної праці, оплати праці викликають занепокоєння. До прикладу, понад 5% суб'єктів господарювання області виплачують заробітну плату в розмірі, меншому за встановлений законодавством мінімум. Залишається значною кількість так званих "хронічних мінімізаторів", а це понад 600 суб'єктів господарювання. Майже 76 тисяч застрахованих осіб отримують заробітну плату в розмірі від 3 до 4 тис гривень на окремих підприємствах-боржниках, темпи погашення заборгованості з виплати заробітної плати залишаються незадовільними. Такі показники свідчать про незалежне забезпечення контролю за додержанням законодавства з боку Головного управління Держпраці у Львівській області" – йдеться в одному з листів за підписом Олега Синютки на ім'я голови Державної служби України з питань праці Романа Чернеги.

3 2В ньому голова Львівської ОДА просить розглянути питання про невідповідність займаній посаді начальниці ГУ Держпраці у Львівській області Ольги Вільхової.

Скарг щодо діяльності цієї державної структури на Львівщині накопичилось чимало. Серед них є й такі, які не дозволяють конфлікт між керівниками державних структур звести до особистої неприязні, як це часто буває. Головна ж претензія до обласного управління Держпраці з боку всіх, а не лише Олега Синютки, у тому, що воно не виконує своїх функцій і саме через це й страждають мешканці Львівської області.

Типовою є ситуація з роботою комісії з розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання, що діє при управлінні. До її обов'язків входить встановлення факту професійного захворювання у шахтарів після чого вони згодом отримують регресні виплати, іншими словами – державну соціальну допомогу. Через бездіяльність цієї комісії у 2016 році шахтарі Львівської області вісім місяців залишалися без можливості нарахування та виплати соціальної допомоги.

"В 2016 році в зв'язку з бездіяльністю та некомпетентністю начальника Головного управління Держпраці у Львівській області Ольги Вільхової вісім місяців шахтарі Львівської області не отримували соціальні гарантії, передбачені Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування". З незрозумілих причин протягом 2016 року не так і не створили комісії з розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання та акту обстеження робочого місця, що призвело до припинення виплат шахтарям, які втратили здоров'я на шахтах та були виведені з шкідливих умов праці, залишаючись 8 місяців без засобів на існування" – йдеться в зверненні Голови Львівського обласного відокремленого підрозділу ГО "Спілка шахтарів-інвалідів України" Василя Закали до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Держава вже ніколи не виконає ці соціальні гарантії шахтарям, адже за процедурою висновок саме цієї комісії є підставою для видачі довідки спеціальної форми, на підставі якої й нараховуються соціальні виплати. І йдеться про значні кошти, які не отримали шахтарі та їхні сім'ї, оскільки закон не має зворотної дії.

Станом на сьогодні комісія з розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання працює, але її робота продовжує викликати серйозні нарікання з боку шахтарів та експертів, бо робота комісії відбувається з очевидними порушеннями законодавства. Передусім тому, що діяльність комісії не відповідає регламентам та рекомендаціям Уряду. Зокрема, "не розробили програму розслідування причин виникнення професійного захворювання, не розподілені функції між членами комісії, не проводиться об'єктивне розслідування обставин і причин виникнення професійного захворювання" – йдеться в зверненні Василя Закали до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Експерти запевняють, що робота комісії носить формальний характер. Внаслідок цього отримати право на соціальну допомогу можуть навіть ті, хто не пропрацював у шахті й півроку, а шахтарі, які реально потребують допомоги на лікування, не можуть її отримати через надумані причини. Тобто державні кошти часто витрачаються не за призначенням. Можливо, що саме тому Львівщина сьогодні є лідером серед областей України за сумами регресних виплат шахтарям.

З іншого боку, сьогодні Львівщина переживає суттєве зростання випадків захворювання на "професійний рак" серед шахтарів. І ті, хто потребує реальної допомоги з боку держави, не можуть її отримати, оскільки комісія блокує видачу актів працівникам з таким діагнозом. Про це журналісти дізналися від представників шахтарів.

"Комісія Держпраці необгрунтовано затягує розслідування професійного захворювання, начальниця Ольга Вільхова не затверджує акти розслідування. В такий спосіб представники державної влади позбавляють важкохворих соціальних гарантій, а також порушують міжнародне право, фактично позбавляючи шахтарів та їхні сім’ї засобів на існування. Закон про соціальне забезпечення передбачає оплату медичних послуг та медикаментів, а також збільшення соціальних виплат" – обурюється лікар-профпатолог Володимир Мазур.

Така ситуація виникла з підписанням актів для двох шахтарів, яким медики встановили невтішний діагноз – "професійний рак". З очевидних причин "Варіанти" не називають їхні прізвища. Загалом на Львівщині з початку року виявили вже п'ять випадків захворювання у шахтарів на професійний рак. Хоча, як зазначив Володимир Мазур, таких випадків набагато більше, однак далеко не всі вчасно звертаються за медичною допомогою і проходять необхідне діагностування.

Журналісти звернулися за коментарем до керівництва ГУ Держпраці у Львівській області та отримали офіційну відповідь. У ній стверджується, що затримка видачі актів хворим шахтарям відбулася через те, що відсутня "окрема думка лікаря-профпатолага на окрему думку члена комісії – представника від Фонду соціального страхування". Також у відповіді є дати подання заяв на розгляд документів для складання актів, і це, відповідно, 8 та 11 лютого 2019 року.

Отож важкохворі шахтарі та їхні рідні змушені півтора місяця чекати на призначення державної допомоги.

"06.03.2019 року відбулося засідання комісії, в ході якого проведено розгляд причин виникнення професійних захворювань (прізвища двох шахтарів) та складено Акти розслідування за формою П-4. При цьому, страховий експерт з охорони праці Сокальського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області подав окрему думку на складені акти та відмовився їх підписувати. В подальшому, представник Фонду підписав акти 13.03.2019 року на черговому засіданні комісії з розслідування. Станом на 13.03.2019р. лікарем-профпатологом КНП Сокальської районної ради Львівської області "Сокальської центральної районної лікарні" акти за формою П-4 підписані, з відміткою про наявність окремої думки. Водночас, станом на 19.03.2019 року посадова особа, яка зазначала про те, що буде подавати окрему думку, досі не долучила таку у письмовому вигляді до акту за формою П-4. У зв'язку із не поданням лікарем-профпатологом окремої думки, про яку він зазначав в акті, підсумкове засідання комісії з розслідування причин виникнення випадків професійних захворювань (прізвища шахтарів) відбудеться 20.03.2019 року".

Натомість журналісти вже декілька днів мають у своєму розпорядженні документ під назвою "Окрема думка щодо окремої думки Страхового експерта з охорони праці Сокальського відділення управління ВД ФСС України у Львівській області Бойчук Я.С. до акту розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання (прізвище шахтаря)". Володимир Мазур запевнив нас, що передав його в комісію ще 6 березня.

В 2017 році експерти розробили та надали керівничці Держпраці Ользі Вільховій пропозиції щодо узгодження роботи комісії відповідно до законодавства. Однак всі вони залишаються без реакції з її боку до цього часу. Спілка шахтарів-інвалідів в 2018 році висловила недовіру начальниці Головного управління Держпраці у Львівській області Ользі Вільховій та звернулась до прем'єр-міністра України з проханням розглянути відповідність перебування її на займаній посаді. Тоді ж, у квітні 2018 року, Колегія Львівської ОДА визнала роботу Головного управління Держпраці у Львівській області незадовільною. Однак керівництво Держпраці України залишає всі ці звернення без розгляду.