1 556856 9679enshot 1– Олеже Созонтовичу, які настрої спостерігаєте в українців у цей непростий виборчий період?

– В цілому, фон, на якому приходять мої пацієнти, скоріше, є збуджено-тривожним. У всіх одна тема, маса дискусій, маса розмов... Хоч це пацієнт із шизофренією, хоч це великий політик – все крутиться навколо виборів. Багато хто говорить "Я не знаю, що буде", "Мені досі незрозуміло що і як" – це певна соціальна тривога.

– Які емоції переважають?

– Великі політики втягують маленьких людей у те, що вони починають бути напруженими і тривожними. "Я напружений, бо я не знаю що буде завтра", "Я збуджений, бо не знаю що робити".

Депресії немає, слава Богу. Я не бачу подавленості, опущених рук. Швидше, люди зіштовхуються з тим, що на них звалили купу негативної інформації з усіх сторін і це викликало певне розгублення.

Зараз превалює ситуація незрозумілості. Немає людини, яка б не обговорювала ситуацію в країні.

– Це нормальний стан людей на виборах? Чи він штучно створений політтехнологіями?

– Спитайте це краще у Петра Олексійовича або Володимира Олександровича і вони вам дадуть відповідь. Що тут може сказати психіатр?

Я би також дуже хотів знати, чи не є це все маніпуляцією, бо я розумію як легко зманіпулювати тисячами людей. Коли людині незрозуміло до кінця хто це, на які це гроші, хто що і кому шепоче і взагалі картина не до кінця прозора – це викликає  тривогу завжди. Тривога передбачає, що немає інформації – значить я буду її фантазувати.

– Як розпізнати виборчу маніпуляцію?

– Це надзвичайно складно. Адже ми звикли бачити те, що хочемо бачити – маємо в голові свої казкові сценарії, а потім в них розчаровуємося.

Просто дивлячись телевізор побачити маніпуляції, читати по губах, аналізувати пози та рухи, чим зараз займаються – повірте, це надзвичайно складно. Напряму маніпуляцію можна розпізнати тільки тоді, коли з'являється якась інформація. Коли людина каже – я не користуюся грошима і раптом доводять, що він все таки ними користується –  показали рахунок, де вказані гроші, наприклад. Тоді я вже не буду довіряти цій особі.

У людини є готовий сценарій, якою має бути держава через 20-50 років, як повинні жити наші діти й онуки. А ключове у сценарії те, що вони повинні бути щасливими,  задоволеними і захищеними. І от варто лище показати той образ, який реально торкнеться вашого сценарію, який вже є у вашій голові ("не я буду вкладати сценарій у ваші голови, а він вже є у вас") – збудити це дуже просто, повірте.

– Виборча кампанія розділяє людей?

– У цьому я бачу, Слава Богу, демократію. Радує у цій ситуації, що є дискусія, що тебе не посадять, якщо ти виступаєш проти когось.

Єдине, що з'явилося достатньо багато сварок, у тому числі і в родинах – і сваряться так, по крутому. І друзі у тих же соціальних мережах перестають бути друзями – Слава Богу, що я пішов звідти.

Я от коли покидав Фейсбук, написав пост – "У мене п'ять тисяч друзів, а скільки у мене справжніх друзів?" Я зрозумів, що їх не п'ять тисяч, а в тій ситуації, що зараз відбувається –  від сили три, максимум пять.

Віртуальне суспільство імітує дружбу. І зараз люди зіштовхнулися з тим, що їхня реальність має конфлікт із імітацією діяльності в соціальних мережах. Дружба, відданість, лайки на фотографіях... А потім, я зараз говорю про знайомого лікаря, який висловив свою політичну позицію за конкретного кандидата, і раптом на нього стільки вилилося – від його "друзів", увага!

Тоді я зрозумів, що люди живуть у віртуальному світі і це зіштовхує їх один із одним. А це погано  – треба жити в реальному світі.

– Бачите як кандидати намагаються вплинути на людей?

– Звичайно! Поза всяким сумнівом. Це і підключення до кліпового мислення (поверхневе, швидке, інтуїтивне мислення на основі не логіки, а миттєвого узагальнення), це і яскраві образи, і правильні слова, і правильні жести. Через картинку впливають – в нас же логіки немає, ніхто не читає аналітичні статті, у нас все сприймається через картинку. Тому зараз іде чітка війна картинок.

– Ця загальна розгубленість і тривожність людей мине після виборів?

– Звичайно! Всіх врешті-решт об'єднає секс. Я маю на увазі близькість. Тобто, все одно сім'ї залишаться сім’ями, люди будуть об'єднуватися навколо хліба, видовищ і так далі. І знову навколо нової ідеї.

– Українці унікальні у своїй розгубленості під час виборів чи це нормальна світова тенденція?

– Я не аналітик виборів і не соціальний психолог, але навіть якщо звертатися до країн, де є демократія, то ви побачите, що ці протистояння були і є завжди. В тому числі через великі гроші, великі ідеї, великі розчарування, великі надії і так далі.

Тобто, це не українська модель – це світова модель. Єдине, що в нас, все ж, є певна своя специфіка – все це відбувається під час війни. Народ більш заведений, в тому плані, що він розплачується життям і очікує реальних швидких змін.

– Порівняно з 2014 роком, люди так само емоційно напружені, чи вже звикли до постійного стресу?

– Звикнути до якоїсь надмірної тривоги неможливо, це завжди вимагає якогось виходу. Як психіатр можу сказати – кількість стресових розладів однозначно зросла. Це соціальний фон, який називається соціальна тривога. А от уже на ньому реалізуються індивідуальні програми – генетичні схильності, реальні стресові приводи у конкретній сім'ї, на роботі і так далі.

Раз є фон, є напруження, то на сьогоднішній день кількість тривожно-панічних розладів значно зросла. Прив'язати це до політичної ситуації я не можу, бо для цього треба провести дослідження.

– Ваші поради – як пережити ці складні виборчі баталії і не розсваритися з усіма навколо?

– Банально просто. Треба зрозуміти, що, виявляється, і після виборів буде життя і ми нікуди не дінемося від нього і від один одного. Нам треба лишатися на одній кухні та на одному ліжку і виховувати спільно дітей.

Тому треба припинити подальші дискусії, треба реально жити, наповнювати свою сім'ю. Хочеш чогось досягнути – починай зі своєї сім'ї, хочеш, щоб вся країна була чиста – прибираймо разом.

Від того, що ви психологічно дубасите один одного, в країні нічого не міняється – абсолютно, тільки будуть чвари. Треба це припинити.

Скоріше я звертаюся через вас до жінок  – в них є поняття мудрості, це вище поняття, ніж знання та логічне мислення, яке так виражене у чоловіків. Тому після виборів будь-якій жінці потрібно мудро припинити чвари, посміхнутися, любити свого переляканого, збудженого чоловіка, затягнути його у спільну господарську діяльність, вести здоровий спосіб життя, гуляти, розмовляти з дітьми і приділити їм більше уваги.

Джерело: Українська правда