lviv poliklinika stomatologУ Львові уже розпочали процес перетворення комунальних стоматологічних поліклінік у комунальні неприбуткові підприємства. Після реформи оплата послуг відбуватиметься через касу. У самих поліклініках не проти змін, однак заявляють, що механізми переходу не продумані, коштів на реформу немає. Тому виглядає так, що міська влада просто знищує доступну для соціально незахищених стоматологічну допомогу.

Ми не проти змін, але вони зовсім не продумані

Стоматологи довгий час протестували проти реформи. Вони проводили переговори із міською радою, депутатами ЛМР, однак до їх позиції ніхто так і не дослухався. Зверталися лікарі і до міністерства, і до Президента. Та відповідь одна – всі питання до місцевої влади.

«Ми вже дали добро, бо виходу нема. Ми протестували, багато писали, але нас ніхто не чує. Сказали, що це реформа. Ми не проти змін, але немає механізму переходу. ЛМР створила ліквідаційну комісію і йде шляхом ліквідації комунальних стоматполіклінік і їх перетворення», – повідомила завідувач першої стоматологічної поліклініки Ольга Пораскова.

Вона зазначила, що стоматологи звертались і до депутатів. Однак жодна комісія їх не підтримала. На захист зубних лікарів стали лише дві фракції ЛМР – УКРОП та «Свобода», однак, зазначила Ольга Пораскова, вони нечисельні, тому не можуть суттєво вплинути на ситуацію.

«Ми на всіх засіданнях були. Всюди кажуть, що у цивілізованому світі немає комунальної стоматології, а є лише приватна. Але давайте виходити з нашого рівня! Ми не можемо рівнятися, до прикладу, на Німеччину. У них є інші шляхи фінансування. Найкращий з яких – страхова медицина. Але наразі в Україні ми не можемо її впровадити. А у нашому випадку на рівному місці вирішили – і все. Ми змушені підкоритися, бо ЛМР – це, можна сказати, наш роботодавець», – заявила завідувач стоматологічної поліклініки.

Та водночас вона пояснила, чому стоматполіклініки вирішили перетворювати саме на некомерційні установи.

«Чому ми погодилися на таку форму? Плюси, що не платимо податків – нас звільняють від земельного податку. А розрахунок за комунальні послуги здійснюватимемо як комунальні підприємства. А все решта дуже важко. Ніхто не знає, як це має виглядати. Ми – першопрохідці і не знаємо, чи зможемо вижити», – наголосила Ольга Пораскова.

Вона додала, що стоматологи вели переговори з міською владою про те, аби впровадити реформу спочатку в одній поліклініці.

«Якби взяли одну поліклініку як пілотний проект, всі б подивилися, йде чи не йде (реформа, – ред.), де є недопрацювання, але взяли всі чотири поліклініки. Це непродумано, але маємо те, що маємо», – заявила керівник стоматполіклініки.

Як відбувається перехід?

Ольга Пораскова пояснює, для того, щоб перетворити поліклініки на неприбуткові організації, має бути певний перехідний період. Однак міська рада не розтлумачила, яким він буде.

«Створення нової установи тягне за собою також підготовлення всіх нових документів: це і статут, і ліцензія, й інвентаризація. Це дуже велика робота, на яку треба часу», – пояснила керівник стоматполіклініки.

За її словами, щоб установи могли перейти на новий режим роботи, потрібні стартові і статутні кошти.

«Треба з чогось починати. Щоб лікар працював і пацієнт ніс гроші в касу, стоматологу потрібно дати чим працювати, – наголосила Ольга Пораскова. – Ми говорили про це з міською радою. Вони погоджуються, що так має бути, але кажуть, немає грошей у бюджеті».

Вона зазначила, що стоматологи пропонували цьогоріч все залишити як є, і почати реформу з наступного року.

«Ми говорили, щоб цього року ще все залишити як є, виділити 8 млн на зарплати, казали, що працюватимемо над тими питаннями (переходу, – ред.) і спокійно вийдемо на фінансові гарантії, а потім перейдемо. Але ні. Ухвала закрила нам фінансування. Ми отримали гроші на грудень і січень. Все. Тепер щоразу кланяємося. Зараз нас дофінансовують до того часу, поки не перейдемо. Ми тепер постійно у непевній ситуацію. От – на квітень грошей ще нема. Дадуть чи ні – вирішує міська рада», – повідомила Ольга Пораскова.

Вона наголосила: «Зараз ліквідаційна комісія «притискає» нас, щоб ми швидше все зробили, але так не виходить, бо це все непросто. У нас є три філіали. Немає механізму, як там все має відбуватися. На все треба грошей, а їх нема. Тому ми ставимо питання про виділення стартового і статутного капіталу, щоб ми могли хоч з чогось почати».

Водночас у міській раді заявляють, що все відбувається за планом.

«Є ухвала сесії про створення комісії щодо переходу і припинення діяльності комунальних бюджетних установ і перетворення їх на комунальні некомерційні підприємства. Ми мали ряд засідань. На минулу сесію ми винесли зміни до цих ухвал у частині зміни складу комісії, ввівши до її складу головних лікарів та головних бухгалтерів», – повідомила директор департаменту гуманітарної політики Львівської міськради Галина Слічна.

Вона додала, що у понеділок, 13 березня, відбулося засідання комісії, на якому прийняли рішення щодо делегування повноважень головним лікарям та бухгалтерам у частині управління процесами в установах і введення фінансово-бухгалтерського обліку. Також уже почали обговорювати типовий статут комунального некомерційного підприємства. Відтак, на сесію винесуть його проект.

«Паралельно працюємо над проектами штатних розписів комунальних некомерційних підприємств. А попередньо ми передали державному реєстраторові документи для реєстрації рішення про припинення діяльності стоматполіклінік, внесли в Єдиний державний реєстр рішення про реорганізацію цих закладів», – додала чиновниця.

На запитання про стартовий капітал для комунальних некомерційних підприємств Галина Слічна заявила: «Це питання, насправді, було прийняте на тій самій сесії, коли ми приймали ухвалу про припинення діяльності стоматполіклінік як бюджетних установ. Йдеться про міську програму для надання стоматдопомоги мешканцям Львова за кошти місцевого бюджету. Це є всі категорії, які передбачені в межах чинного законодавства. Крім того, ми ще додали свої категорії і передбачили кошти на той період, від якого діятимуть комунальні некомерційні підприємства.

Що стосується стартового капіталу, то це питання ми на комісії ще не розглядали. Попередньо на засіданнях були фокус-групи із представників стоматполіклінік, де ми обговорювали питання стартового капіталу.

Розрахунків ще немає, бо все одно рішення прийматиме сесія, коли діятиме комунальне некомерційне підприємство».

Вона додала: «Прийнято міську програму, де передбачено надання невідкладної допомоги, певним категоріям. Інші послуги будуть платними. Є затверджена методика розрахунку вартості послуг».

Як компенсуватимуть за лікування дітей та пільговиків – загадка

За словами завідувачки стоматполіклініки Ольги Пораскової, механізм компенсації за лікування дітей та пільгових категорій зовсім не продуманий.

«Нам заявили, що діти і пільгові групи мають фінансуватись з бюджету, а от яким чином і в якому обсязі, ніхто не сказав, – заявила Ольга Пораскова. – Вони кажуть, що гроші мають іти за пацієнтом. Ми приймаємо дітей, а потім якимось чином нам мають відшкодувати кошти. У який спосіб і в якому обсязі? У нас 18 шкіл, де сидять лікарі. Яким чином це відбуватиметься там? Адже якщо усе йде через касу, то потрібно підготувати велику кількість документів, з якими б мали ознайомитися і батьки. Ну, де в школі за кожною дитиною йтимуть батьки?».

До кінця не зрозуміло, як компенсуватимуть за лікування інших пільгових категорій: ветеранів війни (учасників бойових дій, інвалідів війни, учасників війни), інвалідів I і II груп, вагітних жінок, осіб, нагороджених знаком «Почесний донор України», членів сімей загиблих учасників АТО, пенсіонерів.

«Ну, припустимо маємо їх пролікувати, потім дати звіт і нам повинні відшкодувати гроші. Якщо говорити про сімейного лікаря, то там є хоча б передбачена певна сума на кожного пацієнта. У стоматології – взагалі жодних цифр. Нам кажуть, що відшкодовуватимуть, але не знають, у який спосіб і про які суми йдеться», – наголосила керівник стоматполіклініки.

Вона додала, що на початку роботи у новому режимі для надання допомоги стоматологи повинні мати якісь матеріали, які не можуть бути, як декларує ЛМР, «найменш витратними».

«Якщо ми йдемо у реформу, щоб поліпшити якість обслуговування, то не кидайте нас у кам’яний вік, щоб ми використовували найдешевші матеріали. Це означає, що пенсіонер чи інвалід не заслужив якісної пломби? У нас немає дешевих матеріалів, бо не налагоджене їх вітчизняне виробництво. Ми користуємося лише імпортними», – заявила Ольга Пораскова.

За її словами, реформа виглядає так: на соціально незахищених дадуть маленьку частку грошей, а решту доведеться брати із пацієнта.

«У нас соціально незахищених 80% населення, – зазначила Ольга Пораскова. – Хто з них може платити великі гроші, той йде у приватні кабінети. Наші пацієнти – це соціально незахищені. І що? Примусити їх платити, поставити у такі рамки, що виходу нема, бо всі стоматполіклініки мають перейти?».

Вона наголосила, що стоматологи йдуть у реформу без уявлення, як це має бути: «Таке враження, що просто хочуть ліквідувати стоматполіклініки, щоб залишити лише приватні структури. Їм (приватним стоматологам, – ред.) це на руку – якщо не буде нас, то людина піде до них».

Ольга Пораскова зазначила, якщо міська влада хоче якісної реформи, то спочатку потрібно було б розробити усі механізми її впровадження, представити її лікарям, а вже потім впроваджувати.

Директора департаменту гуманітарної політики Львівської міськради Галина Слічна підтвердила, що механізму компенсування за надання послуг пільговим категоріям ще немає: «Як тільки він буде, ми відразу вам його запрезентуємо».

Реформа потягне за собою скорочення

Завідувач першої стоматологічної поліклініки наголосила, зміни потягнуть за собою скорочення працівників. Вона повідомила, у кожній стоматполіклініці працює приблизно 300 осіб: «Лікарі стануть єдиними працівниками, які хоч щось зароблятимуть. Медсестри, санітарки, сторожі, регістратори, головні лікарі, завідувачі, економісти, бухгалтери – ці люди не зароблятимуть».

Виходить так, що лікар забезпечуватиме весь персонал і зароблятиме на матеріали. Яка ж тоді буде ціна пломби – поки не ясно.

«У результаті все виглядає так: високу ціну люди не спроможні платити, за маленьку ціну ми не спроможні утримувати всю установу, – наголосила Ольга Пораскова. – Ми ставили питання перед Львівською міською радою про те, щоб хоча б ті, які не заробляють – середній і молодший персонал – лишити на бюджетному фінансуванні. Хай лікарі «ідуть на касу», а іншим хай платять зарплату з бюджету. Це не будуть великі кошти. Але наразі нас не чують. На цю тему навіть не хочуть говорити».

Водночас завідувач стоматполіклініки не змогла уточнити, скільки людей після реформи залишаться без роботи.

«Вони (міська рада, – ред.) говорять про це як про оптимізацію згідно із фінансуванням. Оскільки ми не маємо фінансування, то не можемо сказати (скільки людей доведеться скоротити, – ред.). Якщо матимемо якісь цифри, то тоді будемо змушені скорочувати. В основному постраждає молодший і середній персонал. На жаль, підуть молоді спеціалісти, адже при скороченні пільги мають ті, хто довше працює, хто має вищі категорії. А молодий не має прав, хоча він і набагато перспективніший. Справедливо? Ні!», – заявила Ольга Пораскова.

Завідувач поліклініки наголосила, що проблема полягає і в тому, що стоматологи, на відміну від інших лікарів, не мають можливості перекваліфікуватися: «Нашим колегам простіше. Лікувальники мають велику можливість перекваліфікації. А стоматолог не може цього зробити. Я давно казала, що реформу потрібно починати з інститутів, звідки щороку випускають купу стоматологів. Їх стільки не потрібно! Куди їх дівати? Ринок перенасичений».

Саме тому, Ольга Пораскова підкреслює, що розпочавши реформу міська рада нічого не продумала.

«ЛМР ніяк того не бачить, каже, що то наші проблеми, якщо хочемо виживати. Їх то не цікавить», – наголосила вона.

Залишається лише надіятись, що стоматологічні поліклініки зможуть вижити.

Надія Сапіга, ІА ZIK