1 0 902603329536oХрущовка, що обвалилася у Дрогобичі, поховала під собою вісім осіб. І тільки сімом мешканцям лиховісного під'їзду вдалося врятуватися. Однак десятки сімей уцілілих під'їздів фактично залишилися без житла. Адже будинок уже давно буквально тріщав по швах, люди кажуть, що у тріщини можна було вставити дві руки. Мешканці не раз скаржилися комунальникам, але там ніхто не реагував.

Тепер поліція затримала двох працівників комунального підприємства. Однак людей це вже не поверне. Детальніше у матеріалі OBOZREVATEL.

Бізнесмени могли знести стіни

Зараз поліція розглядає три версії трагедії. Слідство почало провадження за ч. 3 ст. 270-1 (умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 2 ст. 376 (службова недбалість). Двох працівників комунального підприємства затримали.

Мешканці будинку розповідають, що на першому поверсі були розташовані магазин і перукарня. За їхніми словами бізнесмени, коли збирали підписи на дозвіл відкрити тут свої офіси, обіцяли, що не будуть робити вхід з вулиці і прорубувати отвори у фасаді. Однак слова свого не дотримали.

Також люди підозрюють, що при ремонті офісів підприємці могли знести тримальні стіни. "Сусідка скаржилася, що в неї тріщина у стіні, куди можна дві руки засунути. Вона тижні за три до цього ходила в ЖЕК, а там їй сказали, щоб ремонт вони робили власними силами. Ось і результат", – обурюється літня мешканка цього будинку.

Люди несли все, що могли

У мерії Дрогобича зараз думають, куди розмістити всіх людей. Тимчасово селять у готелі. Також займаються матеріальною допомогою, намагаються забезпечити постраждалих хоч якимсь одягом. У школі №16, яка розташована поруч із будинком, волонтери та бізнесмени організували харчування для жителів і для рятувальників. Туди приносять домашню їжу, консерви, воду, засоби гігієни.

"У шкільній їдальні приготували макарони по-флотськи, ми принесли бутерброди. Обід готували кримські татари. Коли ввечері їдальня закрилася, а рятувальників треба було нагодувати, то ми дали інформацію в соціальних мережах, і через півгодини люди вже все привезли. Хлопці з піцерії доставили піцу, люди везли гречку, макарони, підливу. Прийшли учні профтехучилища допомогти і просто добровольці", – розповідає мешканка Дрогобича Іра Бойко.

Загинули брат і сестра

1 0 anya gruzdeva i davidn

Під завалами будинку загинули 21-річна Анна Груздєва та її зведений брат Давид Стахов. У Ані і Давида спільна мама. Але ні мами, ні батька Давида в ту ніч у квартирі не було, брат і сестра були разом із бабусею.

"Аня після школи закінчила коледж, а потім юридичний факультет Тернопільського університету. Якраз у цьому році отримала диплом і збиралася шукати роботу юриста. Вона дуже любила свого брата, душі в ньому не чула", – розповіла її подруга Марта Пелтц.

Встала і провалилася між плит

1 0 piliptsiv
Валерій з дітьми

Тіло Валерія Пилипівця, 42 роки, рятувальники знайшли лише наступного дня після обвалу будинку. Його дружина Ірина та двоє дітей зараз перебувають у лікарні, з травмами, але живі.

Сім'я жила на другому поверсі цього під'їзду. Ірина розповідала, що вночі почула дивні звуки, які почали наближатися. Чи то тріск, то чи щось сипалося. Вона встала і хотіла зайти в кімнату, де спала дитина. Але навіть не встигла дійти до дверей, як підлога під ногами провалився, і вона впала між плитами.

Судячи зі сторінки у соцмережах, сім'я любила подорожувати Україною. А сам Валерій захоплювався футболом і вболівав за "Карпати". Раніше Іра була без роботи, навіть змушена була їздити в Польщу на заробітки. Але якраз вранці, 27 серпня мала вийти на роботу, кажуть сусіди. Зараз сім'я залишилася без годувальника.

У мами перелом хребта, діти – у важкому стані

1 0 6058281012n

Серед постраждалих є сім'я Терлецьких, мама Оксана і діти – 13-річна Яніна і 6-річний Кирило. Вони всі зараз у лікарні. У Оксани перелом хребта. За словами лікаря, Ользі пощастило, хребет хоч і переламаний, але чутливість кінцівок не постраждала. Їй провели операцію, вставили металеву пластину, і лікар сподівається, що за кілька днів вона зможе навіть встати.

У Кирила черепно-мозкова травма, але він при тямі. А ось складніша ситуація у дочки Яни, у неї забої грудної клітини, живота, і перелом правого стегна, їй також робитимуть операцію. Подруга Оксани, Світлана, сказала нам, що стан дітей важкий. "Оксані зробили операцію, а діти у важкому стані", – сказала жінка.

Куди вирушить сім'я після того, як усі одужають, поки невідомо. "У них є родичі, та й ми, друзі, допомагаємо, чим можемо, збираємо гроші на лікування", – каже подруга сім'ї.

Світлана розповідає, що цей будинок тріщав уже давно. Люди скаржилися у ЖЕК, але там жодної реакції не було.

Під час обвалення загинула 44-річна Ольга Баран, а її 17-річній дочці Соломії вдалося вижити. У дівчинки є батько і старша сестра, ймовірно, вона залишиться з ними.

1 0 baran olga