kulyaУ різних судах України розглядаються справи, тим чи іншим чином пов’язані із львівським сміттям.І за дивним збігом обставин чи не у кожній з’являються фірми-метелики, за допомогою яких викачувалися кошти з львівської міської скарбниці.

Торік, 2 листопада, до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесене кримінальне провадження №42016201280000101 за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 358 та ч.1 ст.239 КК України.

Стаття 358. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів. 4 Використання завідомо підробленого документа – карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.  

Стаття 239. Забруднення або псування земель. 1 Забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, – караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У рамках цього розслідування прокурор звернувся до Конопського міськрайонного суду з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів  ПрАТ «Київстар».

З матеріалів справи дізнаємося, 29 жовтня 2016 року поліцейська рота ДПС у Глухові зупинила вантажівку DAF, яка належить ТОВ «Транс Компані». Водій автомобіля правоохоронцям надав підроблені товарно-транспортні накладні на розвантаження у Глухові 10-12 тонн сміття. Під час розслідування було встановлено, що посадовці ТОВ «Спецавтотранс-Львів», змовившись з посадовцями ТОВ «Крас Інвест» (м. Київ) та ТОВ «Зеленбуд» (м. Глухів), організували вивезення відходів зі Львова за підробленими документами. 2 грудня 2016 року та ж «Транс Компані» вивантажила 4 фури сміття, або 150 куб м, на території колишньої ферми у Роменському районі. Водночас у ТОВ «Зеленбуд» заявили, що угоди на вивезення та захоронення побутових відходів з підприємствами, установами і організаціями поза межами Глухова і району не укладало.

Натомість допитаний бухгалтер TOB «Спецавтотранс-Львів» повідомила, що після закриття грибовицького сміттєзвалища, ТПВ підприємство вивозило на інші полігони області та інших областей, згідно із договорами. А 1 вересня 2016 року підприємство уклало угоду з київською компанією «Крас Інвест». Договір підписувався через пошту, тобто на TOB «Спецавтотранс-Львів» представників ТОВ «Крас Інвест» ніхто в очі не бачив.

Згідно із умовами угоди, «Спецавтотранс-Львів» найнятими TOB «Транс Компані» автомобілями вивозив сміття з майданчику перевантаження на вулиці Городоцькій у Львові для утилізації TOB «Крас Інвест». Натомість «Крас Інвест» дає вказівки, куди вивозити відходи. Начебто підприємство має угоди з полігонами, які й займаються утилізацією ТПВ. За словами бухгалтера львівського підприємства, пункт призначення у документах зазначала київська фірма.

Окрім цього, TOB «Спецавтотранс-Львів» надано оригінали сімнадцяти товарно-транспортних накладних про вивіз твердих побутових відходів до міста Глухів Сумської області з відміткою печатки ТОВ «Крас Інвест» та підпису відповідальної особи в графі «Прийняв».

11 листопада 2016 року конотопські слідчі провели обшуки у «Крас Інвест», під час яких з’ясувалося, що за вказаними адресами фірми (м. Київ вул. Обсерваторна буд. 23, офіс 17 та м. Бориспіль вул. Запорізька, 38), «Крас Інвест» жодної підприємницької діяльності не здійснює.

Водночас водій автомобіля компанії «Транс Компані» розповів, що 1 грудня, коли він прибув до Києва, то разом ще з одним автомобілем вони вирушили до Прилук, але дорогою їхній маршрут змінили – зателефонував логіст і наказав їхати у Сумську область. Дорогою до водіїв підсіли якісь люди, які й визначали подальший маршрут. Зрештою сміття було вивантажене у селі Ярмоленці.

Власне тому слідчі просять суд про доступ до документів ПрАТ «Київстар», щоб підтвердити чи спростувати отримані свідчення.

13 березня Конотопський міськрайонний суд ухвалив надати дозвіл слідчим СВ Конотопського ВП ГУ НП у Сумській області на тимчасовий доступ до документів та можливість отримати їх копії у ПрАТ «Київстар».

Звідки взялася компанія «Крас Інвест» і чому з нею уклали угоду – це задачка з багатьма невідомими. Бо згідно із даними YouControl, ТОВ була зареєстрована 5 квітня 2016 року, тобто 11 місяців тому. Керівником і засновником значиться Тетяна Березовська. Жодних інших компаній пов’язаних з нею у реєстрі не значиться. Статутний капітал підприємства – 4 тисячі гривень. А ось основний вид діяльності – зовсім не вивезення чи утилізація відходів, а оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами. У платника податку є податковий борг.

Цікаве інше, перед Тетяною Березовською керівником фірми був Сергій Ляшенко, який має стосунок, прямий чи опосередкованої, до низки фірм.

Ні фінансових звітів, ні зв’язків і навіть адреса компанії виявилася фіктивною. Скидається на те,  що «Крас Інвест» – фірма-метелик. І тепер питання в тому, хто ж стоїть за нею і на чиї рахунки насправді надходили кошти?

До речі, «Крас Інвест» – не одна дивна фірма, задіяна у схемах із львівським сміття. Ще одна компанія спливла в іншому кримінальному провадженні. У Єдиному державному реєстрі судових рішень є ухвала Галицького районного суду Львова від 1 березня 2017 року.

«В провадженні СУ ГУНП у Львівській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017140000000004 від 04.01.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.272, ч.3 ст.191 КК України», – йдеться у документах справи.

Стаття 272. Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. 2. Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, – карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Стаття 191. Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. 3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, – караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

«У ході проведення досудового розслідування по кримінальному провадженні №12017140000000004 від 04.01.2017 було встановлено, що службові особи суб’єктів господарювання, які здійснюють вивезення твердих побутових відходів з м.Львова, шляхом зловживання своїм службовим становищем, заволоділи коштами міського бютжету м.Львова, які виділялися для компенсації фактичних додаткових витрат на перевезення ТПВ для всіх категорії споживачів в умовах форсмажорних обставин», – зазначено у документі.

Під час слідства встановлено, що сміття зі Львова вивозило 5 підприємств: ТзОВ «ДВ-Екосвіт»; ТзОВ «Аве-Львів»; ТзОВ «Санком-Львів»; ТзОВ «Спецавтотранс-Львів» та ЛКП «ТФ Львівспецкомунтранс».

14 липня минулого року в ЛМР затвердили Програму забезпечення вивезення та захоронення ТПВ протягом червня-грудня 2016 року, у якій, згідно з п.4, відшкодування додаткових витрат на перевезення ТПВ для всіх категорій споживачів в умовах форс-мажорних обставин здійснюється за рахунок бюджету розвитку міста.

Відшкодування здійснюються 2 способами: внесенням коштів на рахунок ЛКП «ТФ Львівспецкомунтранс» для подальшого здійснення розрахунків з виконавцями послуг (вищевказаними перевізниками) або внесенням коштів на рахунок Львівських комунальних підприємств для подальшого здійснення розрахунків з виконавцями послуг (вищевказаними перевізниками).

Встановлено, що кошти за вивезення сміття надходили на рахунки інших підприємств, серед яких ТОВ «Аралія Груп», розташоване за адресою м. Київ, вул. Васильківська, буд. 30.

Виявляється, що впродовж 2016-2017 років освоїло найбільшу суму бюджетних коштів на вивезення ТПВ зі м. Львова є ТОВ «АВЕ Львів», частину цих коштів і було перераховано ТОВ «Аралія Груп».

Коли справою зацікавилися правоохоронці, то історія повторилася. У Києві, на вулиці Васильківській ніякої «Аралії Груп» не знайшли. А допитаний директор заявив, що ні сном ні духом про ніяку таку компанію не знає, не відає і її директором ніколи не був.

«Вказані обставини свідчать про ознаки фіктивності ТОВ “АРАЛІЯ ГРУП” ЄДРПОУ 40778321, а відповідно господарські відносини ТОВ «АВЕ Львів» (ЄДРПОУ 33951598) та ТОВ “АРАЛІЯ ГРУП” ЄДРПОУ 40778321 також можуть бути фіктивними і здійснюватися з метою заволодіння бюджетними коштами, які виділялися із міського бюджету міста Львова, шляхом проведення безтоварних операцій та конвертування безготівкових коштів у готівку.

Тому у слідства виникла необхідність у проведенні позапланової документальної перевірки ТОВ «АВЕ Львів» (ЄДРПОУ 33951598), що зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 на предмет дотримання податкового законодавства при проведенні фінансово-господарських операцій», – зазначено у документах справи.

Зрештою, суд ухвалив задовольнити клопотання слідчого про позапланову перевірку TOB «АВЕ Львів».

Згідно із даними YouControl, ТОВ «Аралія Груп» було зареєстроване 26 серпня 2016 року. Керівник і засновник – Сергій Неумивакін. Статний капітал – тисяча гривень. Основний вид діяльності – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Сергій Неумивакін як і керівник ТОВ «Крас Інвест» Тетяна Березовська у цій схемі виглядає людиною випадковою, жодних зв’язків з іншими фірмами не має, на відміну від Вадима Білозуба, який значився керівником ТОВ «Аралія Груп» станом на 2 вересня 2016 року і який має стосунок до понад десятка фірм.

І знову ефект метелика – ні про фінанси, ні про зв’язки ТОВ «Аралія Груп» теж нічого невідомо.

Уся ця історія набуває неприємного присмаку. То тут, то там виникають незрозумілі компанії. Важко повірити, що «АВЕ Львів», яка працює на ринку понад 11 років, могла стати жертвою дрібних шахраїв. Швидше скидається на те, що хтось після трагедії на грибовицькому сміттєзвалищі вигадав дуже складну і хитромудру схему, як заволодіти бюджетними грошима. Хто стоїть за цим, сподіваємося, з’ясує слідство…

Оксана ДУДАР, Дивись.інфо