1 0 st86 0 op 863665 1280 1024x682
Фото ілюстративне
Зараз українці до 18 років не можуть самостійно отримувати інформацію про своє ж здоров'я.

 Підліткам з 14 років дозволять робити аборти і змінювати стать без відома батьків – такі "страшні" новини ось уже кілька днів гуляють просторами соціальних мереж і навіть ЗМІ. Вся справа в новому законопроєкті, який був зареєстрований у Верховній Раді.

"Сьогодні" розповідає, що ж насправді написано в документі і чому немає приводів для паніки.

З чого все почалося

У Верховній Раді нещодавно з'явився законопроект №2684, суть якого була досить простою: до українського законодавства пропонується ввести термін "підліток", а до чинних законів – кілька основних поправок:

  • фізособи, які досягли 14 років, зможуть самостійно отримувати повну інформацію про своє здоров'я, ознайомлюватися з документами, вибирати лікаря і методи лікування відповідно до його рекомендацій;
  • з'являється визначення, що підліток – це людина від 10 до 18 років.

Власне кажучи, це і є всі ті зміни, про які сказано в законопроєкті і які наробили галасу в інформпросторі. Раніше терміну "підліток" в українському законодавстві не було, а всі рішення за дітей (в тому числі і щодо їх лікування) могли приймати виключно батьки.

Дарина Старовойтова, адвокат і керівник громадянської практики ЮФ "Горецький і партнери", зазначає, що, згідно з чинним законодавством, особа, яка не досягла повної цивільної дієздатності, не може вибирати лікаря і методи лікування, оскільки для цього необхідно підтвердження законного представника.

"Можливість отримати інформацію про стан свого здоров'я тільки після 18 років не дозволяє реалізувати інші права в цій сфері: право на згоду на медичне втручання, право на вибір лікаря і так далі, враховуючи непоінформованість підлітка", – пояснює Старовойтова.

Чому всі запанікували

Як бачимо, в законопроєкті нічого не сказано ні про аборти, ні про зміну статі. Проте, саме відсутність такої інформації і стало причиною домислів.

"Не був конкретизований перелік медичних послуг, які можуть надаватися неповнолітнім без згоди батьків або їх законних представників, і не передбачено жодних обмежень щодо можливих правочинів", – каже в коментарі сайту "Сьогодні" Ірина Смітюх, адвокат АТ "Лещенко, Дорошенко і партнери".

Вона додає, що законопроєкт не опрацьований до кінця, до того ж, не були проведені попередні обговорення таких змін, що і спричинило бурхливу реакцію суспільства.

Старовойтова, в свою чергу, зазначає, що цей проєкт не визначає, про які саме договори і правочини може йтися, що в подальшому ускладнить виконання закону.

"Ні про зміну статі, ні про аборти прямо в законі не йдеться, але і не сказано, що ці операції є винятком. На ухвалення закону в такій редакції, очевидно, шансів мало: він уже направлений на доопрацювання", – каже Старовойтова.

Юрист зазначила, що вважає цей законопроєкт передчасним, тому що діти в країні не отримують того рівня освіти, виховання і розвитку, який дозволяє самостійно приймати рішення, пов'язані зі своїм здоров'ям. Такі закони можуть бути ухвалені і реалізовані тільки в комплексі з новими соціальними проєктами.

"Саме така невизначеність в законопроєкті і дає можливість для маніпулювання з приводу уявних негативних наслідків. Хоча сама по собі можливість для дітей з 14 років знати інформацію про стан свого здоров'я або вибирати лікаря є безперечно правильною", – каже, в свою чергу, Смітюх.

Як це має діяти

Отже, за фактом, батьки і після ухвалення такого закону змогли б разом з підлітком відправитися до лікаря, тільки тепер це не обов'язково: дитина може піти сама, якщо виявить таке бажання.

Проте, зараз права підлітків обмежені, і аж до 18 років вони можуть отримувати всю інформацію про своє здоров'я тільки в присутності своїх батьків або ж опікунів.

Стосовно абортів, то законопроєкт не стосується вже існуючого законодавства. У статті 50 Закону України "Основи законодавства про охорону здоров'я" сказано, що аборти проводяться за бажанням жінки при терміні вагітності не більше 12 тижнів, в окремих випадках переривання вагітності можливо і на пізніших термінах.

До того ж, згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я ще від 2013 року, проведення аборту жінці віком до 14 років або недієздатній особі здійснюється тільки за заявою їх законних представників. А ось аборти для осіб старше 14 років здійснюються з їх згоди відповідно до статті 284 Цивільного кодексу України. Тому жодних нововведень в цій сфері законопроєкт не приніс.

Стосовно зміни статі, тут ситуація схожа. Раніше стать могли міняти тільки люди, які досягли 25 років, потім і цей вік наказом МОЗ зменшили до 18 років, а й цей наказ скасували 2016 року. У наказі МОЗ від 2016 року йдеться, що підставою для лікування (це цілий комплекс процедур, від хірургічних до психотерапевтичних) гендерної дисфорії (розладів, пов'язаних зі статевою ідентифікацією), є, серед іншого: "наявність бажання пацієнта почати лікування; ... вік 14 років і старше (в разі лікування малолітньої особи необхідна письмова згода від офіційних представників (батьків, опікунів).