e8d1a5ec180173fc68d2c8501d559caaУ зв'язку з поширенням коронавірусу, багато людей прагнуть придбати собі респіратори, аби вберегтися від недуги. Втім, використання захисної маски ще не означає, що людина не заразиться.Звичайні медичні маски розкупили найшвидше. Зараз знайти їх в аптеках або магазинах практично неможливо. А якщо і можна, то ціну на них не можна назвати об'єктивною. 

53 originalТакі маски здатні допомогти менше торкатися обличчя брудними руками. Однак вони не захистять вас від коронавируса, так як прилягають до обличчя нещільно. Одягати їх можна тільки в разі, якщо заражені вірусом ви - це дозволить не заразити оточуючих при кашлі або чханні, повідомляє InfoResist

Більш того, звичайна медична маска приблизно через дві години стає вологою і вже в ній самій починають розмножуватися віруси і бактерії. Так що носите, тільки якщо хворієте, і міняйте не рідше ніж раз в дві години. Коли маска на вас, не чіпайте її руками!

Чому респіратори не захищають на 100%

Передусім респіратор не захистить того, хто не вміє ним правильно користуватись, пише Канал 24. У Китаї проводили дослідження, у якому взяли участь 1 922 людини з медперсоналу. Під час дослідження виявилось, що респіратори рівня N95 частіше допомагають від бактеріальних внутрішньолікарняних інфекцій, ніж від вірусних.

Річ у тім, що бактерія значно більша за капсид вірусу, тому не дивно, що респіратори затримують їх значно краще. Ймовірно саме тому респіратори не вважають абсолютним захистом, а лише його додатковим ступенем.

Які бувають респіратори та як ними користуватись

ct75 1000wx1000hРеспіратори класу FFP1

Захищають від нетоксичного пилу і великих крапель аерозолів. Такі маски працюють набагато ефективніше медичних. Однак і в цьому випадку не захищають від вірусних захворювань. Важливо пам'ятати, що, якщо вони не прилягають щільно, то їх ефективність помітно знижується.

Однак є і плюси. Респіратор на відміну від медичних масок зволожується набагато повільніше, а значить, його можна носити більшу кількість часу - до восьми годин.

3m 8102 protivoaerozolnyy respirator ffp2 54581713386707 small11.jpgРеспіратори класу FFP2

Призначений для роботи в умовах токсичного пилу, масла, води і аерозолів. Такий тип масок здатний захистити від коронавірусу, однак це не точно. Наприклад, лікарям, які постійно контактують з хворими, використовувати FFP2 не рекомендується.

Такі респіратори можна також носити до восьми годин. Знімати його потрібно дуже акуратно, не торкаючись зовнішньої сторони руками.

81uug0qdal. sl1500 Респіратори класу FFP3

Це найсерйозніший тип масок - вони захищають навіть від особливо небезпечних речовин і радіоактивних матеріалів. ВООЗ рекомендує використовувати FFP3 лікарям, які систематично мають контакт з хворими коронавірусів. Такий респіратор забезпечує 6-8 годин захисту.

Але в разі, якщо вам потрібен максимальний рівень захисту, то однією маски буде недостатньо. Також доведеться придбати захисні окуляри і захисний екран.

Однак є одна проблема - через маску типу FFP3 важко дихати, тому протриматися в ній вісім годин практично неможливо. А після зняття маски її надягати вдруге вже не можна, доведеться використовувати нову. В іншому випадку використання захисного респіратора безглуздо.

Пам'ятайте, що всі маски слід знімати дуже обережно, ні в якому разі не торкаючись до її внутрішньої та зовнішньої сторони. Потім респіратор слід упакувати поліетиленовий пакет і щільно його зав'язати. Після ретельно помийте руки і обробіть антисептичним засобом.

Вкрай важливо, аби респіратор герметично прилягав до шкіри. Якщо у вас густа борода або вуса – використання респіратору немає сенсу.

Перед тим, як одягнути респіратор, необхідно помити руки з милом або використати антисептичний засіб. Не торкайтеся маски руками, коли вона на обличчі. Якщо вже є така потреба – робіть це чистими руками. Замінюйте маску одразу, як вона стане вологою.

Ретельне миття рук

Однак ніякі респіратори та інші засоби індивідуального захисту не допоможуть від зараження вірусом, якщо людина не буде дотримуватися базових заходів гігієни. Найголовніше - підтримувати чистоту рук і поверхонь, з якими відбувається постійне зіткнення.

Санепідеміологи рекомендують, серед іншого, ретельно мити руки з милом (або витирати дезінфікуючими серветками) після відвідування місць масового скупчення людей і перед прийомом їжі, а також регулярно дезінфікувати поверхні (столів, дверних ручок, стільців, гаджетів, клавіатури комп'ютерів).