fake 907x600 1Ні, COVID-19 небезпечніший за грип, а ефективні ліки від COVID-19 ще не розробили. Перевірка фейків від VoxUkraine у рамках партнерства з Facebook.

У цьому відео громадський діяч Остап Стахів розповідає, що коронавірус не страшніший за грип, лікувати його легко й дуже дешево, і ми давно знаємо, як боротися із пневмонією, спричиненою COVID-19.

Більшість тез у відео – хибні. Розбираємо кожну з них.

Теза 1: «Доцент, лікар зі Львова Анатолій Невзгода повідомив, як лікувати коронавірус, якщо хтось на нього захворіє. Як лікувати одностороннє, двостороннє запалення<…> Це коштує копійки». 

Про те, що внутрішньовенні ін’єкції спирту, які пропонує Невзгода, не мають доведеної дії від нового коронавірусу, ми вже писали у попередньому матеріалі.

Цей метод тестували лише на декількох людях, а загальний висновок автора не підтримує офіційна медицина. Більш того, метод не є клінічно випробуваним. Аналогічних або хоча б схожих порад не дає ані ВООЗ, ані Центр контролю захворювань США. 

Теза 2: «Медики ще при Радянському союзі під час Другої світової війни цей метод використовували, нічого нового немає»

Посилатися на практики лікування хвороб у минулому без доведеної ефективності такого методу лікування зараз – недоречно. Наприклад, раніше від малярії та сифілісу лікували миш’яком, який є небезпечним для організму.

Пневмонія, що спричиняється новим коронавірусом і захворювання COVID-19, відрізняється від інших видів пневмоній, оскільки її спричиняє не бактерія, як у більшості випадків запалень легень, а новий вірус. Наразі не існує вакцини та ефективних засобів лікування COVID-19. 

Деякі типи спиртових ін’єкцій практикують в Україні – від набряку легень вводять внутрішньовенно 33% розчин етилового спирту. А у світі – спиртові ін’єкції вибірково використовували для певних пацієнтів з печінковою недостатністю під час лікування раку, для яких не була доступна хіміотерапія. У той же час, пацієнти скаржилися на біль в місці введення спирту, жар та відчуття алкогольної інтоксикації.

Теза 3: «Зараз влада українська бере зобов’язання від МВФ ліквідовувати школи, садочки, медзаклади та медпункти по селах, так звану “оптимізацію” робити».

В умовах, за яких Україна отримає новий транш МВФ, дійсно йдеться про проведення реформи освіти після завершення кризи, у тому числі шляхом оптимізації шкільної мережі. Вона передбачає створення опорних шкіл та їхнє закриття у тих населених пунктах, де вони є малокомплектними. Мета реформи — забезпечити підвищення якості освіти, а не просто закрити школи. У рамках реформи, ефективнішим підходом вважається створення опорних шкіл з розширенням інвестицій у них та організацією перевезення школярів з віддалених населених пунктів. Оскільки фінансувати не оптимізовану мережу шкіл, у яких багато класів з низькою наповнюваністю та високою вартістю навчання одного учня, невигідно і неефективно. До того ж, така оптимізація в рамках реформи децентралізації триває уже не один рік. 

Щодо «ліквідації» медзакладів у сільській місцевості. Якщо Остап Стахів має на увазі етап медичної реформи, який стартував із 2020 року і в рамках якого заклади всіх рівнів медичної допомоги повинні були перейти на нову систему фінансування шляхом укладання договорів із НСЗУ, то лише лікарні, які не реорганізувалися і не підписали договір, більше не отримують фінансування із державного бюджету.

Однак на фінансування малопотужних лікарень перерозподілили понад 900 млн грн, які пішли в регіони як субвенція. Крім того органи місцевого самоврядування можуть фінансувати комунальні заклади охорони здоров’я, зокрема в частині оновлення матеріально-технічної бази, капітального ремонту, підвищення оплати праці медичних працівників тощо. Твердження про фактичну ліквідацію медичних закладів є маніпулятивним. 

Теза 4: «Коронавірус – це один із видів грипу. Звичайний грип, і ми знаємо, як його лікувати»

Про те, що коронавірус — це не звичайний грип, ми уже писали в попередніх матеріалах. 

По-перше, показник R0, який вказує, наскільки заразним є вірус, помітно вищий для нового коронавірусу, ніж для грипу: 1,4-2,5 проти 1,3 відповідно. По-друге, більш заразний вірус при відсутності вакцини та ефективних засобів лікування і профілактики схильний поширюватися масово і неконтрольовано, перетворюючи навіть маленький відсоток смертності на значну кількість жертв. Це й становить його основну небезпеку відносно звичайних спалахів грипу.

Досі не існує вакцини або ліків від COVID-19, а лікарі у всьому світі застосовують симптоматичне лікування.

Теза 5: «ПЛР та експрес-тести – “розводняк”, “сміття”, яке привезли з Китаю” <…> “Не знаю, чи хоч один тест показав комусь, що він реально хворий на коронавірус реально, тому що ті ПЛР-тести визначають “ендоцили”, а не коронавірус».

Ми вже писали про те, що ПЛР-тести виявляють новий коронавірус і що ПЛР-тестування є більш надійним, ніж експрес-тестування, яке виявляє лише непрямі ознаки вірусу. 

Остап Стахів у цьому відео вживає термін «ендоцили». Ми сприймаємо це як обмовку, оскільки у попередньому відео, він говорив у тому ж контексті про ендосоми.

Утім, під час ПЛР-тесту виявляють не ендосоми, а РНК-вірусу, тобто його генетичний матеріал. Ця методика дозволяє відрізнити коронавірус від інших вірусів. Тому ПЛР-тест буде позитивним для тих людей, в організмі яких присутній генетичний матеріал – РНК коронавірусу. Ендосоми тут ні до чого. 

Теза 6: «Коронавірус лікується легко, нічого тут страшного немає – звичайна пневмонія»

Пневмонія і захворювання COVID-19, що спричиняється новим коронавірусом, відрізняється від звичайної. Більшість відомих типів пневмоній є бактеріальними, і вони лікуються антибіотиками, у той час як віруси антибіотиками не лікуються. Наразі ні вакцини проти нового коронавірусу, ні ефективних ліків від COVID-19 досі не існує, тому лікарі у всьому світі застосовують лише симптоматичне лікування.