2536854Що приховується за фейковою сенсацією?

Туман розсіявся. Обидві сторони виклали всі аргументи. Тепер можна спокійно і без емоцій поговорити про сенсаційну операцію із затримання 29 липня у Мінську 28 найманців приватної військової російської компанії «Вагнер» на території Білорусії, пише Кorrespondent.net

Росія кинула «качку» про український слід російських терористів – і багато хто повірив в «операцію українських спецслужб, які планували посадити літак з найманцями на нашій території». Головний аргумент – офіцер СБУ завербував для охорони нафтових родових у Венесуелі 28 найманців з ПВК «Вагнер». Чим більше фантазії – тим легше повірити.

А тепер поговоримо, що таке приватна військова компанія «Вагнер». Це неофіційний підрозділ Головного управління Генштабу Росії, який контролює російська влада. У 2016 році на групу Вагнера, за інформацією РБК, з бюджету для спеціальних операцій витратили від 5 до 10 млрд. рублів. Це кошти влади і впливових бізнесменів, близьких до Кремля. Платять найманцям готівкою і в жодних відомостях вони не значаться. Серед спонсорів «Вагнера» називають друга Путіна – петербурзького бізнесмена Євгенія Пригожіна.

Заснував ПВК «Вагнер» підполковник з 2-ї окремої бригади спеціального призначення російської військової розвідки Дмитрій Уткін. У 2016 році у Кремлі йому вручили орден «Мужества». Про цю історію свідчить фото Уткіна з Путіним. Це інформація з відкритих джерел. Жодних таємниць.

Що ж, а тепер поговоримо про можливе і неможливе. Це тільки в казці для довірливих можна завербувати 28 найманців на території Росії без відома російських спецслужб. На кожного з цих терористів в міністерстві оборони Росії є окремий файл, їхнє пересування, контакти відслідковуються, як це прийнято у всіх спецслужбах. Таке неможливо – це казкова історія.

Україна в черговий раз стала жертвою професійної інформаційно-психологічної операції російських спецслужб. Майстерно відвернули увагу від кроків Кремля і перевели стрілки на сусіда. Чим більше туману в цій історії, тим важче знайти правду.

В історії спецслужб ще не було жодного випадку, щоб відразу вивезли 28 підконтрольних військовій розвідці найманців. Але ми дружно проковтнули чергову російську «качку». Виникає ще одне питання: хто чи що за цим стоїть?

Про інші фантастичні деталі навіть не хочеться говорити – ситуацію звели до абсурду. Подібні фейки, створені підрозділами інформаційно-психологічних операцій Російської Федерації, можуть поширювати тільки вороги України для дискредитації нашої держави.

На фото в Кремлі:

УТКІН Дмитро Валерійович (позивний "Вагнер") – 11.06.1970 р. н. місце народження – м.Асбест Свердловської обл., паспорт громадянина РФ 5803989141, закордонний паспорт громадянина РФ 65№3950952, ІПН – 262404751144. Посада – командир, номер військового жетону: М-0209.

ТРОШЕВ Андрій Миколайович (позивний "Сєдой") – 05.04.1962 р.н., адреса – м.Санкт-Петербург, вул. Вербна, 13, корп.1, кв.107; ІПН -781417567443. Посада – заступник командира-начальник штабу ("виконавчий директор").

КУЗНЄЦОВ Олександр Сергійович (позивний "Ратибор") – 10.08.1977 р.н. Місце народження – с.Нікольське Гатчинського р-ну Ленінградської обл., паспорт громадянина РФ 0703769818. Адреса – Московська обл, м.Солнечногорськ-2, дислокація в/ч 92154. Посада – командир 1-ї розвідувально-штурмової роти, номер військового жетону: М-0271.

БОГАТОВ Андрій Михайлович (позивний "Бродяга") – 03.01.1989 р.н., місце народження – м.Старий Оскол Белгородської обл., паспорт громадянина РФ 1409081533; адреса – Белгородська обл., м.Старий Оскол, Олімпійський мкр., буд.60, кв.120. Посада – командир 4-ї розвідувально-штурмової роти. Номер військового жетону: М-1601.

Богдан КУШНІР,

автор романів про протистояння російської та української розвідок «Помста оперативна розвідки», «Невидима павутина», «На лінії зіткнення. Любов і ненависть» та документальної книжки «Таки війна… Із щоденника офіцера сектору «А».