120520012 1046947465762536 4245511239510301924 nВ Україні завершується реформа децентралізації і 25 жовтня ми обиратимемо вже не мерів та сільських голів, а голів об’єднаних територіальних громад. Як це вплине на життя кожного з нас, про позитиви та виклики децентралізації ми вирішили розпитати у громадського діяча, нардепа VII скликання, а тепер кандидата на голову Стрийської об’єднаної громади Олега Канівця.

Пане Олеже, завершується велика реконструкція адміністративно-територіального устрою області. Новий укрупнений Стрийський район, нова об’єднана громада Стрийщини, яка об’єднає Стрий і понад 40 сіл. Вибори до нової ради цієї громади. Чого очікувати людям?

Справді, Стрийщина дуже змінилася, тепер місто Стрий буде центром укрупненого Стрийського району, до якого увійшли Сколівський, Миколаївський та Жидачівський райони. Тому Стрийська об’єднана громада буде ключовою у цьому новому районі. Це справді великі зміни, нові виклики, але й нові можливості. Не всі розуміють, що принесуть ці зміни і як це відобразиться на їхньому житті. Село боїться, що про нього забудуть і все поглине місто, у місті люди переживають, щоб не втратити роботу в ході цієї децентралізації. Людям треба зрозуміти головне – децентралізація де-факто, а не де-юре, зробить громаду справжніми господарями у себе вдома.

120410839 3580975291921437 1017494614419933923 nРеформа, якщо в двох словах, дозволить наблизити адміністративні та інші послуги до кожного. І, з іншого боку, дасть громадам додаткові повноваження та кошти для вирішення місцевих проблем, для залучення інвестицій. Але зміни - це не тільки про додаткові кошти і повноваження, це ще і про відповідальність. Тому що зараз коли є проблема, люди часто шукають винних десь далеко, тепер так не вийде – не буде на кого «спихнути» свої помилки, прийдеться вирішувати їх самим. Тому якою буде громада, чи зможе вона використати ці можливості на користь залежить від самих людей.

З якими викликами зіткнеться Стрийська об’єднана громада?

Стрийська громада буде однією з найбільших в області, вона об’єднає місто Стрий та 45 сіл. Найперше завдання буде вирівняти економічно весь регіон, тому що на Стрийщині є багаті села, які добре себе почувають, а є такі, до яких не завжди доходять руки. Наприклад, Дашавський напрямок. Досі їм важко було залучити інвестиції, фінансувати школи, ФАПи, благоустрій. Бізнес туди не заходив. Там на місці майже немає адміністративних і медичних послуг. Автобусне сполучення з містом проблемне. Для того, щоб цей куток Стрийщини підняти економічно, треба створити тут кількасот робочих місць. Тому потрібно підтримувати і малий та середній бізнес, який потребуватиме працівників і зможе довозити людей.

Друга проблема, традиційна для всієї України – дороги. Роботи тут непочатий край. Останніми роками нам на Стрийщині вдавалося її вирішувати переважно на особистих контактах і за допомогою держави. Зараз дороги в основному терпимі, хоча є такі, які більше можна назвати напрямками. Реальне рішення тут тільки одне – потрібно передати дороги між селами, всередині ОТГ, в комунальну власність громади. Поки дороги залишаються «районними» й «обласними» - завжди на якусь ділянку чогось не вистачить або не дійдуть руки, або підтопить після злив, або шмат дороги виявиться «нічийним» за паперами. Поки дороги не будуть у відповідному стані, інвестори не прийдуть.

Накопичилось проблем і в Стрию. Стан міського парку, Площі Ринок, історичних будинків, яких у місті є багато, набережної давно не відповідає фінансовим можливостям міста. Ще одна зависла проблема - опалення багатоквартирних будинків. Тому роботи буде дуже багато, але найголовніше – завдяки створенню ОТГ можна все це вирішити, головне хотіти працювати на благо людей і, можливо, прозвучить банально, залишити реальний слід після себе.

Що б Ви змінили сутнісно?

Моє відчуття ситуації – час великих змін. Старі управлінські підходи вже давно не працюють, тим паче, не спрацюють в новій об’єднаній громаді. А нова влада це, передовсім, нові кадри. Україна змінилася - молоді українці воюють, молоді стрияни побачили Європу зсередини. Цю нову Україну треба почути і привести у владу Стрийщини. Ми вже формуємо кадровий резерв з молоді. Хочемо їх згодом залучити до роботи в ОТГ: в реформованих комунальних підприємствах та установах. Звісно, на конкурсних засадах. Чи хоча би спонукати до створення власного бізнесу на Стрийщині.

Пріорітет будемо віддавати людям, які воювали проти російського агресора чи брали участь у Євромайдані; які щойно закінчили університети; які володіють іноземними мовами; «айтішники». На жаль, багато людей виїхало на заробітки до Євросоюзу, перевозять сім’ї. Я не хочу, щоби молодь їхала. Люди продуктивного віку мають побачити перспективу вдома на Стрийщині.

Хочете замінити досвідчених фахівців студентами й Інтернетом…

Навпаки! Ми щільно взаємодіємо з головами й депутатами всіх місцевих рад. Зустрічі проходять майже щодня. Будемо окремо сідати й розмовляти з медиками, освітянами, комунальниками. Із ринком, із заводами, з готелями. Хочу всіх почути. Звісно, також і всі партійні осередки. Маю досить детальну Програму, але вона постійно уточнюється й удосконалюється за підсумками зустрічей. Йду на голову об’єднаної громади Стрийщини від людей, а не від партій.

Повірте, роботи з трансформації старої системи в ОТГ буде стільки, що всім вмотивованим професіоналам вистачить. Вони будуть щасливі отримувати схвальний зворотній зв’язок від людей. І найголовніше: нова громада нової Стрийщини - це для людей і про людей. Тут також хочу зазначити, що всі працівники збережуть робочі місця, можливо, в іншому форматі та на інших посадах – але звільняти фахівців, щоб запрошувати інших ніхто не буде!

Як плануєте впроваджувати ці нові підходи до управління?

Як я вже говорив, сьогодні люди бояться невідомості, а для того, щоб страх зник треба володіти ситуацією і розуміти, що відбувається насправді. Можна багато вимагати чи критикувати, але якщо нема реальних ресурсів щось зробити, то це без сенсу. Популізм квітне там, де суспільство не володіє актуальною конкретною інформацією. Тому ми створимо три простих механізми: публічний реєстр всіх проблем, відкриту базу бюджетних надходжень та видатків, систему електронних петицій, яка буде реально працювати.

Кожен зможе зайти на сайт, і побачити, по-перше, де нині найбільша біда. Де підтоплення, де валиться, де шкільний туалет на вулиці. Де, не дай Боже, звільняється останній в районі лікар вузької спеціальності. Все це і по порядку нагальності, і в розрізі по селах та мікрорайонах. Здається банальним, але, повірте, не кожен стриянин назве найболючіші проблеми вулиці на іншому кінці міста. Не кажучи вже про села. І навпаки. Для узагальнення й обговорення проблем й існує самоврядування.

По-друге, на сайті ОТГ буде в простій формі виписано, де найбільше та де найменше видатків і доходів бюджету громади. Територіально. Це потрібно, аби справедливо розподіляти бюджет.

Ну і по-третє, допрацюємо механізм електронних петицій для того, щоб ці петиції, що є реальним побажанням, а деколи необхідністю для людей, не йшли в нікуди, а реально вирішувались на сесії. Причому ці майбутні системи електронного врядування Стрийщини мають бути доступні й для наших земляків, які працюють чи навчаються за кордоном. Як саме це зробити, ми зараз вирішуємо.

Це європейський підхід до самоврядування. Але чи вдасться його втілити у нас, нам до Європи ще далеко…

Все можна, було би бажання. У нас теж є показові приклади, коли звичайні українські містечка перетворились на прогресивні регіони, де рівень життя значно піднявся. Наприклад, Калуш, куди моя команда їздила переймати досвід.

Безумовно, перехід на нову систему є непростий. Щодо Стрийщини теж була напружена дискусія. Дехто хотів ліквідувати «старий» Стрийський район і приєднати його частинами до інших районів. Але ми провели велику роботу, щоб цього не допустити. Знайшли розуміння у Львові і домоглися, щоб Кабмін відмовився від тих планів.

Стрий є одним з найбільших транспортних вузлів Західної України, ще з 1850 року він згадується як центр повіту. В нас давня культура міської економіки, міського україномовного середовища, торгівлі. Ліквідувати Стрийський район, як це планувалось з самого початку, видавалось абсурдом. Нам вдалося його відстояти. Маємо ще багато зробити, щоби нова об’єднана Стрийщина розвивалася і була прикладом для інших. Ця робота буде напружена. Але вже здебільшого організаційна, господарська, юридична. Переконаний, нам вдасться зробити наш регіон по-справжньому європейським.

Та наголошую: все це тимчасові проблеми децентралізації - вихід із зони умовного комфорту в зону реальних позитивних змін. Для всіх сіл і міст цілої України.