collage141Влада наполегливо рекомендує людям створювати ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). Проте частина мешканців розгубилась — люди бояться, що всі проблеми зношеного житла впадуть на їхні власні плечі й не буде від кого чекати допомоги. Газета «Ратуша» провела опитування серед самих львів’ян, як їм живеться та чому люди, які досі не створили ОСББ, не квапляться цього робити.

 За інформацією прес-служби Львівської міськради, станом на 1 січня 2018 року у Львові зареєстровано вже 1158 ОСББ.

  Зазначають, що у 1214 будинках створено 1158 ОСББ, з них у Галицькому районі міста — 130, у Сихівському — 241, у Франківському — 214, у Залізничному — 153, у Шевченківському — 209, у Личаківському — 211.

 Ніхто не готовий взяти на себе «тріщини» в будинку

 Львів’янка пані Леся мешкає на вулиці Наливайка, в будинку № 13, де ОСББ ще не створено, бо мешканці проти.  

  «В нас нема ОСББ, адже люди самі не хочуть. Інша справа, коли люди створюють об’єднання співвласників у нових будинках (новобудовах), де все гарно, все відремонтовано і потрібно лише підтримувати лад у споруді. В нашому випадку людям на плечі впадуть усі проблеми в будинку, який тріщить на очах», — пояснила пані Леся.

  Квартир у їхньому будинку не так багато, але він уже старий, а жителі, відповідно, також немолоді. «У частині квартир у нас проживають пенсіонери, а частину квартир просто здають в оренду», — зазначила жінка.

  Окрім того, Леся розповіла, що дім їхній потребує ремонту. «З самого початку, коли пропонували створити ОСББ, влада обіцяла, що у старих будинках буде проведено капітальні ремонти. Лише після того як їх відремонтують, передадуть ОСББ. А тепер усі чомусь забули про ці обіцянки», — додала львів’янка.

  За її словами, цей будинок востаннє ремонтували 45 років тому.  

 Створити ОСББ в законний спосіб неможливо

  Ми також поспілкувалися з пані Наталею, яка мешкає на вулиці Науковій, у будинку № 48.

  Вона розповіла, що всі мешканці будинку категорично проти створення ОСББ та й взагалі, законно тут це зробити не вийде.

  За її словами, після приватизації будівлі, люди самі стали співвласниками всього, що є в ній, — сходової клітки, інженерних споруд, опорних конструкцій, землі під будинком, прибудинкової території тощо.

  «Тобто спільне в нас усе, що є в будинку. А для того, щоби створити ОСББ, потрібна згода всіх співвласників. Проблема полягає в тому, що не всі власники живуть тут. Тобто люди мають свідоцтво про власність, проте хтось здає квартиру, хтось давно виїхав за кордон. І ніхто не знає, скільки співвласників у кожній квартирі нині», — зазначає пані Наталя.

  За її словами, згідно з законом, перш ніж відбудуться збори, кожен співвласник має отримати повідомлення про них. «Якщо бодай одного співвласника не повідомили, створювати ОСББ неможливо. Тому законно створити ОСББ можна лише в новому будинку, де люди тільки купують квартири. А у всіх інших випадках це зробити просто нереально», — пояснила вона.

  Також пані Наталя розповіла, що від самого початку мешканці цього будинку теж хотіли створити ОСББ, проте коли зорієнтувалися в цій ситуації та вивчили всі юридичні моменти, то зрозуміли, що в законний спосіб це зробити неможливо.

  За словами нашої співрозмовниці, зі створенням ОСББ люди також втрачають відразу своє майно.

  «Зокрема, сам закон про ОСББ передбачає, що таке об’єднання створюється для доцільного управління майном співвласників. Проте в ньому не вказано, про яке саме майно йдеться. Тобто майно в нас є спільне, — це сходова клітка, інженерні споруди, опорні конструкції, земля під будинком, прибудинкова територія. Окрім того, стаття 4 цього закону передбачає, що ОСББ набуває майнові та немайнові права і від свого імені є позивачем та відповідачем у суді», — пояснила жінка.

  За її словами, це фактично дарування свого майна, спільної власності в будинку. «Створюючи ОСББ, ви вже даруєте своє майно юридичній особі, яке назад ви вже не можете забрати», — запевнила львів’янка.

ОСББ є — проблем немає?

  «Ратуша» також поспілкувалася з мешканкою, будинок якої вже має ОСББ. Лілія проживає на проспекті Чорновола, будинок у них великий та в досить хорошому стані.

  За її словами, після створення ОСББ мешканці побачили позитивні зміни. «Щодо грошей, то вкладати їх в житло потрібно в будь-якому разі. Чи твій будинок на обслуговуванні в ЛКП (плата за утримання будинку), чи так, як ми платимо. Але принаймні тепер знаємо та бачимо, за що»,  — пояснила Ліля.

  «Наприклад, тепер у нашому будинку поміняли всі лампочки на енергозберігальні та відремонтували дах. Якщо люди з часом назбирають трохи грошей, то можуть зробити необхідні речі, які ЖЕК не зробив», — додала вона.

Місто не готове сприяти створенню ОСББ

  Як розповів у коментарі «Ратуші» голова фракції «УКРОП» у Львівській міській раді Ігор Телішевський, то люди часто стикаються із проблемами під час створення ОСББ, адже місто просто не готове сприяти створенню та підтримувати такі об’єднання співвласників.

  «Згідно з законодавством, орган місцевого самоврядування, перед тим як буде створено ОСББ, має повністю зробити капітальний ремонт будівлі. На сьогодні міська рада не робить цього, що призводить до того, що багато людей просто не готові створювати ОСББ», — зазначив депутат.

  За його словами, люди не мають відповідних коштів, скажімо, трубу в підвалі замінити, поміняти дах чи провести капітальні роботи.

  Також він розповів, що у Львові діє програма підтримки ОСББ, проте суми смішні. «Приміром, торік із бюджету розвитку виділили лише 2 мільйони гривень на підтримку ОСББ. Натомість на ремонти вікон Ратуші виділили 1,5 млн грн», — сказав Телішевський.

  Якби міська рада готова була закладати більше коштів на утримання будинків,  люди б розуміли, що місто, в разі необхідності, готове допомогти, — переконаний міський обранець. «Це також дало б поштовх для людей створювати ОСББ».

  «Окрім того, — каже Телішевський, — проектної документації, яку мали б передати ЖЕКи, чи ЛКП, новоствореному ОСББ, часто нема. Вже не раз люди зверталися зі скаргами на це. Деякі люди саме тому відмовляються створювати ОСББ, адже такі документи не так просто відновити чи зробити з нуля».