collage 19Не так давно в інтернеті було поширене відео на якому Єпископ УГКЦ Йосип Сліпий проводить Богослужіння під час свята Водохреща у Львові. Тож нам стало цікаво, як проходило свято зазняте на відео ще у 1942 р. Відповідь на це питання ми віднайшли в описі, що був опублікований в газеті “Львівські вісті” (ч.11 від 21 січня 1942 р.) під назвою “Йордан у Львові” (текст публікації подаємо в оригіналі).

lv
“Львівські вісті” ч. 11, 21 січня 1942 р.
Нагадаємо, що газета “Львівські вісті” виходила щоденно у Львові в 1941–1944 роках за підтримки українського видавництва часописів і журналів для дистрикту Галичини.

moh12
Олександер Мох. Св. Юр в зимі, сер. 1930-х рр. (Світло й Тінь. – 1936. – Ч. 2)
"Львів, 21 січня. Знову по двох роках перерви Львів мав змогу відсвяткувати традиційно й урочисто свято Богоявления. Ще в навечер’я свята, у неділю, 18 січня у всіх львівських церквах відбулася співана Служба Божа з вечірнею. По вечірні – свячення води. Спеціяльно врочистий характер мало свячення води в храмі св. Юра.

preob2
Церква Преображення Господнього, 1906 р. (фото М.Мюнца)
В понеділок, 19 січня, в день Богоявлення відбулася в ранішніх годинах у храмі св. Спаса традиційна Архиерейська Служба Божа, яку целебрував новий український єпископ, доктор теологічних наук, ректор Духовної Академії у Львові Преосвященний Иосиф Сліпий. На цій урочистій відправі приявні були в церкві представники українського громадського життя та українських культурних і господарських інституцій, представники Української Поліції та багато громадян. Найбільша у Львові церква не могла по містити всіх вірних.

cardynal1
Йосиф Сліпий
По Службі Божій уформувався процесійний похід, що вирушив на Ринок, де при керниці напроти наріжняка вулиць Гродзіцьких і Домініканської відбулось Свято-Йорданське водосвяття. Керниця прибрана святково смеречиною. На колюмні старий трираменний хрест, що тямить уже неодно врочисте водосвяття у Львові. Ринок заповнили тисячі народу по береги. Тісним перстенем облягають будинок ратуша. Кругом вулицею проходять процесії львівських церков із своїми парохіянами.

lv1
“Йордан у Львові”. Газета “Львівські вісті” ч. 11, 21 січня 1942 р.
Дальше зорганізовано йдуть українські установи, жіночі товариства, молодь. Рівною колоною йде відділ Української Поліції з сотником Пітолаем у проводі. Скріплений хор співає українські коляди та щедрівки. Йде орхестра львівських трамвайників. Прецесійний похід замикає кілька десяток українського духовенства з імпозантною постаттю нового єпископа.

Відчувається врочистий, радісний настрій. Навіть сильний мороз не може його затерти. Українські поліцисти вдержують порядок, припинивши коловий рух довкола Ринку. Все видається новим: і само Водосвяття й ця багатотисячна релігійно-національна маніфестаця, заборонені в минулих двох роках. По водосвяттю прецесійний похід вертається до церкви. Преосвящений шле із свяченою водою благословення мешканцям і містові.

В оба святочні дні вечером Львівське радіо передавало концерт українських колядок і щедрівок. Це ще більше підкреслило врочистий характер Йордану в 1942 році. (от)”.

Софія ЛЕГІН, Старі фотографії Львова