kostiНа сторінці офіційного інтернет-представництва Президента України зареєстровано електронну петицію про закриття азартних клубів під вивіскою лотерей.

Як йдеться у тексті петиції, «гральні автомати сховані під брендом (лото-маркетів, національних лотерей,) – ніщо інше для українців, як злочин проти Українського народу». Автором петиції є львів'янин, засновник ГО "Стоп Азарт" Роман Семенів. 

Подаємо текст петиції повністю:

«Шановний пане Президенте, Прем’єр-Міністр та народні депутати України!

Звертаються до вас небайдужі громадські активісти, прогресивні засоби масової інформації, а також громадяни країни, котрі стурбовані тим, що всюди – від маленьких містечок до великих міст, як гриби після дощу з’являються нові гральні заклади (лото – маркети, національні лотереї) та букмекерські контори, хоча відповідно до ст. 2 Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» гральний бізнес та участь в азартних іграх в Україні заборонена.

На моє глибоке переконання, гральні автомати сховані під брендом ( лото-маркетів, національних лотерей, ) – ніщо інше для українців, як злочин проти Українського народу. Розсадник криміналу та проблем що є джерелом страшної залежності, та доводить до:

-          Руйнування молодих сімей

-          Корупційних дій (держслужбовці є залежними від азартних ігор, що спонукає брати взятки )

-          Деградування особистості (психологічні захворювання, самогубства)

-          Розсадника злочинності ( крадіжки, шахрайства, збройні напади, вбивства)

На жаль, більшість українців сьогодні проживають за межею бідності, тому легко «ковтають» оманливу наживку легкого збагачення, на чому наживаються власники гральних закладів.

Враховуючи неприпустимість поширення гральних закладів в Україні, а також їхню згубну дію на психологічний та фінансовий стан гравців та членів їхніх родин, що прямо вливає на розвиток злочинності в наших містах, пропонуємо наступне:

1.         Обмежити робочий час гральних закладів (лото-маркетів, національних лотерей та букмекерських контор з 9:00 до 21:30 год., що унеможливить гру в нічний час. Що посприяє зменшенню кількості правопорушень. необхідно усунути причини і умови, які породжують шкідливі і небезпечні для суспільства діяння.

2.         Законодавчо передбачити встановлення прозорих вітрин в гральних закладах, що створить психологічну перешкоду для потенційних гравців.

3.         Заборонити оманливу рекламу щодо обіцяних виграшів.

4.         Обмежити розташування гральних закладів та букмекерських контор від навчальних закладів не менше, як на 500 м, що створить певний захист для несформованої психіки підлітків та вбереже їх від потрапляння в оманливу пастку грального бізнесу.

5.         Повністю заборонити розташування ігрових залів, лото-маркетів, національних лотерей і.т.д.. у житлових будинках.

6.         Повністю заборонити лото-маркети, національні лотереї, букмекерські контори та будь-які інші ігрові зали, пов’язані з азартними іграми в районних центрах та на територіях районів, а також у сільській місцевості.

Дозволити лише у великих містах (від 1 млн. населення).

Вважаємо прийняття вище згаданих пунктів таким, що позитивно позначиться як на психологічному, так і на фінансовому здоров’ї українців.

Закликаю сьогодні свідомо та тверезо побачити, що з собою несуть ігрові зали під різними прапорами.

Від Вашого одного голосу, залежить дуже багато. Збережене життя, збережена сім’я».

Петиція зареєстрована 31 січня 2018 року і вже зібрала 536 голосів. Підтримати ініціативу можна тут.

Також Форпост писав "На Турківщині громада виступила проти відкриття закладу гральних автоматів".