kostomel3323 січня у Львівській обласній адміністрації провели нараду за участю представників ДП «Укрветсанзавод», де обговорювали шляхи відновлення повноцінної роботи скандальної Жовківської філії підприємства.

На нараді вирішили розробити дорожню карту, профінансувати відновлення заводу із різних джерел: власних, «Укрветсанзаводу», коштів державного бюджету та внесків постачальників сировини. Учасники наради вирішили закупити необхідне безпечне економічно прийнятне обладнання та відновити роботу підприємства, що немає альтернативи у нашому регіоні. 

«Необхідно закупити обладнання, що дозволить замінити використання газу при утилізації тваринних рештків на альтернативне паливо, - розповідає голова районної комісії з екології і депутатської комісії щодо жовківської філії ДП «Укрветсанзавод», депутат Жовківської районної ради від Укропу Ігор Муравський. – Для виключення зловживань в роботі підприємства прийняли спільне рішення окрім обов’язкових вагів, обладнати приміщення підприємства камерами відеоспостереження із виведенням їх в режим онлайн. Тоді і активісти, і керівництво підприємства в Києві зможуть контролювати роботу Жовківської філії. Це дозволить у подальшому уникнути таких прикрих випадків, що призвели до забруднення навколишніх земель та очевидних зловживань при прийомі сировини від постачальників», - пояснює депутат.

Заплановано встановлення очисних фільтрів, що позбавить навколишнє середовище небезпечних і неприємних викидів, що так дошкуляли мешканцям навколишніх сіл.

Нагадаємо, після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі питання утилізації тваринних рештків стало наступною за важливістю екологічною проблемою не лише Жовківського району, а й західного регіону України загалом. Виявилось, що єдиний завод з утилізації тваринних рештків, фактично зруйнований, залишки тварин не утилізували, а викидали в навколишні поля. Несанкціоновані могильники зайняли гектари земель і створили вкрай небезпечну санітарно-епідеміологічну ситуацію.