operatsiya1В Україні вперше провели такого роду операцію грудній дитині. Очолив групу лікарів польський хірург Даріуш Патковський, повідомляє zaxid.net

У львівській обласній дитячій лікарні хірурги сформували стравохід малотравматичним методом. Таку складну операцію проводили у два етапи. Заради цього відомий польський хірург Даріуш Патковський спеціально приїхав до Львова.

Маля народилось уже з патологією. Під час вагітності була підозра, що дитина матиме проблеми зі здоров'ям, проте батьки сподівались на інше. Сподівання, на жаль, не здійснились. Саме тому, півторамісячній дівчинці довелось провести операцію.

“Ми допитувалися в лікарів, чому виникла така патологія? Адже ні у моїй родині, ні в чоловіковій не було таких вад. Але відповіді у лікарів на це питання нема. Це не є генетичне захворювання, просто під час формування органів дитини стався якийсь збій. І нас відразу попередили: такі вади в Україні не лікуються”, - розповідає мати дівчинки.

Батьки одразу почали шукати різного роду інформацію та дізнались, що у Польщі таку патологію у немовлят лікують. Так вони натрапили на Даріуша Патковського, який погодився прооперувати дитину.

Такі операції він проводить у кілька етапів. Під час першої операції він тракційними швами наближає роз’єднані між собою частини стравоходу, попросту, натягує їх, зменшуючи відстань між ними на кілька сантиметрів. Інколи, коли стінки стравоходу дуже витончені, потрібно провести три-чотири операції. Але такі операції він проводить малотравматичним способом - ендоскопічно, через отвори 3 мм, не травмуючи грудної клітки”, - коментує методику професора Патковського Андрій Дворакевич, завідувач операційного відділення дитячої обласної лікарні.

Результат операції, яку до цього часу в нашій країні не проводили, можна було дізнатись лише через два тижні. Протягом всього цього часу про маленьку пацієнтку піклувалось ціле відділення. На щастя, зараз маля їсть звичним способом, хоча лікарі досі не дають 100% гарантій на її повне одужання.