28467890 1592695634101184 5983590965184838197 n 640x433Ще з 2012 року брюхівчани масово протестували за збереження близько 20 гектарів лісу, які селищна рада щедро роздала приватним фірмам. Акти на право власності, зі слів активістів, влада видавала із значними порушеннями.

Люди ще тоді побоювались, що ліс піде під забудову, чергуючи біля нього та не впускаючи на територію робітників, що намагались вирубувати дерева.

“Ніде не чути, щоб закладали новий парк чи ліс, тільки рубають”, - коментувала мешканка Брюхович тодішню ситуацію.

У 2013 році на території лісу забудовнику таки вдалось заїхати та вирубати десятки дерев. Мешканці Брюхович почали знову бити на сполох та фактично заблокували селищну раду, вважаючи, що саме у ній сидять винуватці знищення лісу. Тодішній сільський голова заперечував свою причетність до забудови та всю вину поклав на попередню каденцію.

“Ця історія тягнеться ще з 2004 року. Вона складна, бо побудованна на незаконних рішеннях БСР і судових процесах, які часто прокуратура зливала”, - резюмує Юлія Лацик, місцева активістка.

Всі ці роки навколо великої території Брюховицького лісу відбувалась боротьба за його збереження між місцевими жителями, владою селища та забудовником. Мешканці селища писали звернення до депутатів і президента, проводили інформаційні кампанії, відвідували суди та проводили пікети. У 2015 році вилучені ділянки на території лісу почали повертати у власність громади. Здавалось, брюхівчани перемогли у цій боротьбі.

І от у 2018 році Юлія Лацик записала відеозвернення, де розповіла, що селищна рада Брюхович виставила на обговорення проект Генерального плану селища. З її слів, у зоні ризику знову може опинитись Брюховицький ліс, який протягом 13 років різними методами намагаються відібрати у громади та забудувати. Як виявилось, повернена у власність державі територія лісу, площею близько 20 гектарів, згідно проекту Генплану, отримає нове цільове призначення - житлова та громадська забудова. Таке коригування Генерального плану, зі слів активістки, не може бути законним.

Жителі Брюхович, реагуючи на такі дії влади, подали відповідне звернення до селищної ради, написавши всі свої зауваження та вимоги до вище згаданого проекту. Страх втратити ліс та наглість місцевої влади знову викликали резонанс. Під зверненням підписались більше півтисячі громадян-мешканців селища.

На даний момент, громада в очікуванні.

“Десь за місяць буде представлення остаточного варіанту Генплану, то ж подивимось що вони там намалють ”, - коментує Юлія Лацик.

1в 2в 3в