28471382 1879235448815347 3066878311054001501 nЧлени Федерації альпінізму і скелелазіння України Костянтин Макеєнко та Сергій Пугачов у серпні 2016 року здійснили сходження на пік Абу Алі ібн Сіни, республіка Таджикистан, де підняли прапор так званої «ДНР». Також у грудні 2017 року «президент федерації альпінізму ДНР» Олег Палій (майстер спорту України зі скелелазіння) та Костянтин Макеєнко (інструктор з альпінізму федерації альпінізму ДНР) повідомили про сходження на гору Кіліманджаро. У зв'язку із цим громадськість Львова вимагає виключити цих трьох осіб із  ГО «Федерація альпінізму і скелелазіння України», повідомляє активістка Ірина Данилюк у Фейсбуку.

Вона звернулась із відкритим листом до президента "Федерації альпінізму і скелелазіння України" та розпочала збір підписів. Вимогу вже підтримали Князевська О.В. ГО "Медіани",  Літинський С.В. ГО "Незалежні",  Кравець І.Б. АО "Авеста", Уляна Дідич, ГО "Допоможи фронту", Олег Радик "Економічний Бойкотний Рух" та інші.

Олег Палій у інтерв'ю російським ЗМІ зазначає, що «прапор нашої Донецької Народної Республіки вже гордо розвивався на найвищій точці Європи вершині Ельбрус, в минулому році він був на найвищій точці Південної Америки вершині Аконкагуа і в цьому році нам скорилася найвища точка Африканського континенту» та «у наступному році ми хочемо підняти наш прапор на найвищій точці Австралії - горі Косцюшко. Ми хочемо, щоб наш прапор побував на всіх континентах планети».

"Вважаємо, що зазначена діяльність цих громадян (пропагування порушення суверенітету і територіальної цілісності держави України, підрив її безпеки, пропаганда війни, насильства) суперечить цілям діяльності ГО «Федерація альпінізму і скелелазіння України», ЗУ "Про фізичну культуру і спорт», ЗУ «Про громадські об'єднання», завдає шкоди репутації організації в Україні та закордоном. Невиключення зазначених осіб зі складу членів ГО «Федерація альпінізму і скелелазіння України», у порядку встановленому Статутом ГО, свідчить про схвалення організацією їх діяльності. 

Керуючись ст..ст.1, 11, 15, 16 ЗУ «Про звернення громадян» № 393/96-ВР просимо:

1. Перевірити викладені в заяві факти, прийняти рішення відповідно до чинного законодавства. Зокрема, у порядку визначеному чинним Статутом ГО «Федерація альпінізму і скелелазіння України», на усунення порушення чинного законодавства - виключити зі складу членів організації Костянтина Макеєнко, Сергія Пугачова, Олега Палія.
2. Якщо інформація, отримана від Федерації альпінізму і скелелазіння України у телефонному режимі, про членство зазначених осіб є недостовірною, повідомити про дійсний статус Костянтина Макеєнко, Сергія Пугачова, Олега Палія у ГО «Федерація альпінізму і скелелазіння України» та надати підтверджуючі документи", - сказано у відкритому листі.