medycyna ukrajina ambulatorija 3
Проект нових сільських амбулаторій. Фото: eurohouse.ua
Львівська область має найбільше в Україні сільських населених пунктів. Мережа достатньо потужна – 208 сільських лікарських амбулаторій. Важливо посилити ці амбулаторії і, окрім того, збудувати нові. Щонайменше дві-три лікарських амбулаторії на 10 тис. населення. Про це в інтерв’ю IA ZIK розповіла директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак.

«До тої цифри нам ще треба рости. Область є достатньо густонаселеною – друга в Україні після Донецької області. Аналогічно щодо густини сільського населення. Відповідно, ця мережа потребує значного фінансового ресурсу», - зазначила Ірина Микичак.

За її словами, обласна влада зараз працює над тим, щоб правильно визначити і прийняти рішення, яким чином кошти мають бути розподілені, бо «усіх ми не задовольнимо». Тому вже створили робочу групу за участю керівництва ЛОДА, департаменту охорони здоров’я, департаменту економіки, управління капітального будівництва. Група проаналізувала мережу сільських лікарських амбулаторій, провела слухання усіх районів, на які запрошували головних лікарів, представників РДА, ОТГ. А також сформувала попередній перелік із 70 сільських лікарських амбулаторій, які мають бути збудовані.

medycyna ukrajina ambulatorija 4
Проект нових сільських амбулаторій. Фото: eurohouse.ua
«Це поки що орієнтовний перелік. Маємо бачення, але його наразі не готові озвучувати, щоби не збурювати середовище. Це бачення не департаменту чи ЛОДА, а територій, районів. Також зібрали перелік амбулаторій, які потребують капітального чи поточних ремонтів. Перебуваємо у процесі обговорення. Кінцеве рішення буде прийматися спільно з обласною радою. Воно має бути консенсусним. Є багато районів, сільських населених пунктів, які вважають, що їм не треба нових амбулаторій, а краще провести ремонти. Але, якщо чесно подивитися і розібратися, яку ми на сьогодні маємо базу – стає сумно. Вкладати гроші у старі передвоєнні будівлі, які абсолютно непристосовані – це означає постійно капарити у тому болоті. За проектом, який пропонує Мінрегіонбуд, мають бути нові типові амбулаторії, збудовані за сучасними технологіями і стандартами, - розповіла Ірина Микичак. - Пропонуються три проекти типових амбулаторій з сучасним плануванням, енергозберігаючими технологіями, де передбачено відповідні приміщення. До цього має бути базовий набір обладнання, який ще затверджуватиме МОЗ. У суму коштів на одну амбулаторію має входити і найпростіший медичний автомобіль».

Також директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА зазначила, що є постанова Кабміну, яка визначає порядок використання коштів – кошти можуть іти на капітальний ремонт і на будівництво.

«Немає логіки у тому, щоб роздати по 100 тис. грн на кожне село, що результату і видно не буде. Бачення таке – зробити у певній кількості населених пунктів сучасні якісні амбулаторії, щоб до них тягнулися й інші території», - підсумувала Ірина Микичак.