shuhevuchУ Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за заперечення факту правомірності боротьби за незалежність України у XX столітті, факту Голодомору 1932-1933 років в Україні».

Автор законопроекту – народний депутат Юрій Шухевич, повідомляє кореспондент Форпосту.

У документі, розміщеному на офіційному сайті Верховної Ради, зокрема, пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 448 такого змісту:

«Стаття 448. Публічне заперечення факту правомірності боротьби за незалежність України у XX столітті, факту Голодомору 1932-1933 років в Україні.

1. Публічне заперечення факту правомірності боротьби за незалежність України у XX столітті, що встановлений Законом України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», факту Голодомору 1932-1933 років в Україні, що встановлений Законом України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», а також виготовлення та розповсюдження матеріалів із таким запереченням – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

2. Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, – карається штрафом до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до п’яти років».